Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Refluks żołądkowy
Autor Wiadomość
TysonX 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 12:16   Refluks żołądkowy

Cześć, mam do was pytanie. Jakiś czas temu, jak powiedzmy moje zycie bylo w ciezkim stanie,codziennie rano jak sie budziłem, miałem odruchy wymiotne ... po przeszukaniu internetu stwierdziłem że to prawdopodobnie refluks żołądkowy, chciałem iść do lekarza ale jak poczytałem jak wygląda to badanie to zrezygnowałem. I pytanie: Czy mogło być to spowodowane fobią ? stresem ? Ma ktoś z was tak ? Teraz mam wakacje, mniej stresu ogólnie, i tak jakby w 80% mi to przeszło ... Dodam że wtedy spożywałem sporo alkoholu ...

Michał 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 12:29   

Stresem tak ja muszę się wypróżniać tzn posiedzenie stanu jeśli mam jakaś trudną sprawe lub spotkanie itp

Wisła Kraków

Trzej Królowie Wielkich Miast ŚLĄSK WISEŁKA LECHIA GDAŃSK

Marla 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 13:21   

TysonX, jeżeli to faktycznie refluks to powinieneś iść do lekarza. Koniecznie. Jak czytałeś to wiesz czym grozi nieleczony.

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 13:35   

może alkoholem ^^ ? ja mam refluks właśnie od picia bo naruszyłem sobie żołądek (zapalenie żołądka, małe wrzody - miałem gastroskopie i spoko, dla mezczyzny fajna przeprawa). ale w refluksie jest prawie codziennie lub codziennie zgaga. nudności nie tylko rano itd.

TysonX 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 13:41   

Wiem czym to grozi, ale rurka w gardle hmm ... niezbyt ciekawie :shock:

Przypuszczam że to od alkoholu też, bo on przecież też niszczy żołądek, ale też myślę że może być to z powodowane tym co mnie tu sprowadza :-P

Póki co mam spokój ... ale właśnie tak jak chudy mówi, że ja to miałem prawie zawsze rano, a zazwyczaj to jest o różnych porach dniach ... między innymi dlatego przypuszczam że może być to spowodowane stresem,lękiem jakimś ... Problem w tym że np miałem to zawsze przed szkołą, a szkoła mnie raczej nie stresowała, no a na pewno nie codziennie ... dziwna sprawa ;p

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 13:50   

a ja mam tyle objawow i mowia ze wszystko nerwica wiec nawet nie chca tej rurki wkladac hehe, chyba ze pojde lezec w szpitalu na tydzien czy dwa to odwala robote

TysonX 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 17:11   

chudy2001 napisał/a:
(zapalenie żołądka, małe wrzody - miałem gastroskopie i spoko, dla mezczyzny fajna przeprawa)

fajna przeprawa to znaczy ? opowiadaja ?
moze mnie namowisz a moze zrazisz calkowicie :D

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 17:20   

zalezy jakim jestes typem czlowieka, ja to traktowalem jako wyzwanie i co nie zabije to nas wzmocni, wiec przetrwałem i git, drugi raz juz sie nie bałem, oczywiscie chce sie wymiotowac tą rurą, ale to trwa 2-3 minuty, ja sie balem ze mi przebija bardziej zoladek tym czyms niz samym wsadzaniem, z reszta jest dosyc cienka

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 18:09   

Nie wiem czego się tak boicie, gastroskopia nie jest wygodna, ale też nie boli, nawet jak pobierany jest szczypcami przez rurkę materiał do badań. To tylko giętka rurka..

Natomiast jeśli to faktycznie tylko refluks to spróbuj iść do lekarza rodzinnego i przepisze Ci jeden z wielu leków, które pomagają. Raka od refluksu nie złapiesz, chyba że będziesz długo męczył się ze zgagą, z którą nic na dodatek nie będziesz robił.

Sam refluks to powszechne schorzenie, producenci leków dobrze o tym wiedzą i korzystają na sprzedaży leków, które są skuteczne, tylko i tak nie wyleczą no ale.. każdy się boi raka..

Jeszcze taka bonusowa porada.. śpij na lewym boku. ;-)
Ostatnio zmieniony przez hiawatha Sro 27 Lip, 2011 18:13, w całości zmieniany 1 raz  

Rylissa 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 18:12   

TysonX napisał/a:
Wiem czym to grozi, ale rurka w gardle hmm ... niezbyt ciekawie

Jeżeli to tylko refluks i nie masz bólu w brzuchu (żołądku/dwunastnicy) to mało prawdopodobnoe że lekarz zaleci gastroskopię. Nie musisz zreszta iśc do gastrologa. Wystarczy zwykły lekarz. Opiszesz objawy i dostaniesz jakieś leki, wybierzesz paczkę, góra dwie i powinno przejść.
A potem to już tylko doraźnie.
Jeśli chodzi o przyczyny to jak najbardziej może to byś stres. Ja na stersie wyhodowałam w ciągu pół roku dwa ogromne wrzody.
Jednak bez względu na to jaka jest przyczyna refluksu - trzeba go leczyć.

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:21   

czasami nawet rak jest bezobjawowy więc lepiej cokolwiek sprawdzić dla świętego spokoju, nam ludziom stresu to pomaga ale zdecyduje lekarz
Ostatnio zmieniony przez chudy2001 Sro 27 Lip, 2011 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

damiano

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:30   

Te odruchy masz tylko przed sytuacjami stresującymi ? Ja też często je miałem ale jedynie przed czymś stresującym. To jedne z objawów fobii. Ale nie znam się na Refluksie...
W szkole średniej nabawiłem się wrzodów żołądka, domyślam się że to od stresu, wyleczyłem

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:33   

Ja mam refluks z powodu celiakii. Nie mam wymiotów ale czasem boli brzuch itp rzeczy się dzieją. Na to dostaje się np. Polprazol (substancja czynna omeprazolum czy coś takiego). Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.

Tak czy siak powinieneś iść do lekarza.

TysonX 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:46   

Mam to przede wszystkim w sytuacjach stresowych, ale jak pisałem wyżej szkoła mnie nie stresowała a miałem to codziennie rano więc sam nie wiem, jak miałem duży stres to też się to pojawiało ... generalnie prawie zawsze rano, było to bardzo nasilone ... Teraz niby mineło, jeszcze troche poczekam, ale jesli wróci pojde do lekarza.

dzieki ;)

Sad_Bumblebee 

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 23:20   

Urthon, a jakie są objawy celiakii u ciebie? Jak się ją diagnozuje? Czytałam o tym ostatnio i zastanawiam się czy sobie nie zrobić badań. Problemy z żołądkiem też są. Gastroskopię bym chciała ominąć, ale pewnie się nie da...:)

Odpowiedz do tematu