Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Refluks żołądkowy
Autor Wiadomość
chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 23:28   

celiakie sie robi z krwi (obecność przeciwciał) oraz z wycinków błony żołądka (czyli gastroskopia z pobieraniem tkanki), może coś jeszcze, ale nie pamiętam teraz, bo dawno temu leżałem na oddziale gastrologicznym

z resztą jak zawsze polecam google np
http://www.google.pl/#hl=...iw=1360&bih=633
Ostatnio zmieniony przez chudy2001 Czw 28 Lip, 2011 23:49, w całości zmieniany 1 raz  

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pią 29 Lip, 2011 20:27   

@Sad_Bumblebee
Jeżeli chodzi o objawy to zależy głównie od typu celiakii - może być zwykła, atypowa albo uczuleniowa(można być też nosicielem nie mając objawów, najlepiej poczytać na wikipedii). Aczkolwiek jeżeli nie przestrzega się diety to w każdym typie dostaje się różnych powikłań (od depresji, przez anemie po bodajże osteoporozę czy zanik mięśni) związanych głownie z tym, że organizm przyjmuje za mało wartości odżywczych (przy czym apetyt może być pomniejszony). Typowe objawy po spożyciu jedzenia zawierającego gluten to bóle brzucha, wymioty, biegunka - ale to głównie w przypadku tej zwykłej. Ja mam atypową i nie mam wymiotów czy biegunek ale bóle brzucha tak (chociaż nie od razu po spożyciu, a raczej na skutek długotrwałego wyniszczenia błony śluzowej jelit czy właśnie refluksu).
Szacuje się, że na 100 osób chorych tylko 5 wie, że są chorzy. Część winy ponoszą lekarze, którzy biorą objawy za złe odżywianie i przemęczenie i nie zlecają właściwych badań.
Diagnoza jest taka jak pisze Chudy czyli sprawdzanie przeciwciał (jak się przejdzie na dietę to badanie nic nie wykaże) i gastroskopia. Lekarz może też zalecić dodatkowe badania jeżeli jest podejrzenie powikłań.

@TysonX
Ja też miałem bóle rano, często przed pójściem do szkoły (głównie podstawówka i gimnazjum). Wtedy myślałem, że to ze zdenerwowania.
Ostatnio zmieniony przez Urthon Pią 29 Lip, 2011 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

Sad_Bumblebee 

Wysłany: Sob 06 Sie, 2011 06:30   

Byłam wczoraj u lekarza z powodu moich problemów żołądkowych...dopadły mnie z taką siłą że nie mogłam normalnie spać. Diagnoza: podejrzenie wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Skierowanie na usg jamy brzusznej. A w przyszłości co: gastroskopia aaaaaaaa :shock:

TysonX 

Wysłany: Nie 07 Sie, 2011 13:24   

Ja też kilka dni temu byłem na usg jamy brzusznej :D ale nic nie wykazało ... za to badania krwi wykazały znaczne podwyższenie tarczycy i prawdopodobnie mam lekka niedoczynnosc tarczycy, musze jeszcze isc do endokrynologa. Ale od tego raczej nie mam odruchow wymiotnych ... coz na gastroskopie nie pojde nigdy :D

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Nie 07 Sie, 2011 15:50   

no tak, tacy ludzie potem choruja i o tym nie chca wiedziec nawet ;p

naari 

Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 20:34   

No to widzę, że mamy podobnie. Sama mam/miałam mdłości rano i w sytuacjach stresujących. Jeździłam po różnych lekarzach aż w końcu trafiłam do Centrum Zdrowia Dziecka.

Gastroskopia nie jest taka zła. Gdy pani doktor zapytała mnie czy chcę ze znieczuleniem miejscowym czy pod narkozą, prawie się rozpłakałam. Nawet się kurczę nie zapytali, tylko kazali zdecydować (no tak, ale kto by pytał 15latkę o zdanie (:) Kilka dni przed nie mogłam spać - stres robił swoje. Oczywiście sam stres był gorszy od badania. Trwało ono może jakieś 3-4 minuty. Nie bolało. Wiadomo, wymiotować się chciało, ale panie mówiły, że to się zdarza i żeby się nie przejmować. Także nie ma się co bać, jeśli może pomóc, trzeba działać ;)

U mnie niestety nic nie wykazało i przyczyn muszę szukać dalej.

crystalcastle 

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 14:29   

jesli jeszcze ktokolwiek tu zajrzy...
ja miałam problemy (w sumie mam) z żołądkiem.
podejrzenia różnych schorzeń w, końcu zrobiłam test na helicobacter (do kupienia w aptece)
i okazało się, ze to jest przyczyną. Dostaje się dwa antybiotyki i powinno zniknąć
Ogólnie te śmieszne zielone ludziki ma w brzuchu około 3/4 ludzkości, ale u mnie dobrały się do błony żołądka i to już nie było takie zabawne.
Some place far abound
I must reverse my life
I can't live in the past
Then set my soul free
Belong to me at last
Ostatnio zmieniony przez crystalcastle Pon 26 Wrz, 2011 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 15:17   

Cytat:
zrobiłam test na helicobacter (do kupienia w aptece)

To ja dopowiem jeszcze odnośnie celiakii, że są też takie testy do jej diagnozy ale mają niską skuteczność i ich stosowanie jest odradzane (mogą stwierdzić chorobę nawet u zdrowego człowieka).

M@rcin 

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 01:30   

czy ta gastroskopia jest konieczna?? ja mam silne odruchy wymiotne, a juz napewno jak sie denerwuje :-| lepiej mnie nie dotykać, nie wytrzymam mając tą rurkę w gardle, zaczne panikować.

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 14:19   

Gastroskopia nie jest konieczna, ale jest zalecana co 5 lat jeśli się choruje na refluks.

śpiączka 

Wysłany: Pon 27 Lut, 2012 22:10   

U mnie refluks zaczął się jakoś pod koniec gimnazjum. Nie miałam pojęcie dlaczego. Poszłam do lekarza, przepisał jakieś tablety. Pomagały doraźnie. Jednak, kiedy poszłam do liceum objawy się nasiliły. Doszłam do wniosku, że dzieje się tak w sytuacjach stresujących. Fakt, szkoła średnia zniszczyła mi życie, nie poradziłam sobie nowym otoczeniem. Teraz efekt jest taki, że panicznie obawiam się, że z mojego brzucha zaczną wydobywać się dziwne dźwięki, przelewania, odbijanie się powietrzem (możecie się śmiać :-) ) Niestety to słychać. Na każdych zajęciach cierpię katusze z tego powodu. No, ale nic. Pozostaje mieć nadzieję, że wygląda to jakbym po prostu nie jadała śniadań :-D

Odpowiedz do tematu