Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z kręgosłupem
Autor Wiadomość
apsiczek 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 17:12   Problemy z kręgosłupem

Macie jakieś problemy z kręgosłupem ?

Tak sobie myślę skoro fobicy większość czasu spędzają siedząc w domu przed kompem, telewizorem itp to czy nie macie problemów z kręgosłupem ? Ja jakieś 4 lata temu kiedy to moja fobia była strasznie nasilona i praktycznie cały czas przebywałem w domu nagle po schyleniu odczułem straszny bol kregosłupa i promieniowania do nog ze nie moglem sie podniesc i po wizycie u lekarza skierowanie na badania i okazało się że mam spora przepukline dysku i nie wiadomo skad ona się wziela ? od braku ruchu ? stresu ? podobno od stresu też takie dolegliwości się pogłębiają. Jakieś 4 miesięcy temu te dolegliwości się znowu nasiliły i po rezonansie zostałem natychmiast skierowany do szpitala na operacje i tak juz jestem 4 miechy po operacjii i powoli jest lepiej, ale zastanawie mnie to dlaczego tak się stało w tak młodym wieku ? niczego nie dzwigalem itp

trololo89 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 17:26   

Mnie czasem boli odcinek lędźwiowy przy schylaniu się, ale nie zawsze. Teraz zaczynam sporo ćwiczyć i ból powoli ustępuje. Problemy biorą się z braku aktywności i siedzącego trybu życia - mięsień nieużywany zanika, więc mięśnie odpowiadające za ochronę kręgosłupa wiotczeją. Bardzo ważne jest, żeby ćwiczyć mięśnie brzucha, może spróbuj 6 Weidera?

apsiczek 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 17:35   

Hmm ja nawet nie wiem czy mi wolno po tak krotkim czasie od operacji ćwiczyć te 6 weidera, ale przy następnej wizycie u neurologa zapytam :)

nieves 
Elficka Księżniczka

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 18:10   

Mam skoliozę o nieznanej etiologii. :-(

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 19:12   

Ja mam, cytując z mojego wypisu: "rotacyjno esowate skrzywienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym"
Do tego dochodzi "asymetryczne ustawienie barków, łopatek i mostka" i jeszcze trochę na temat klatki piersiowej. podobno jak się rodziłem to mnie "wykręcili" i potem miałem rehabilitację.
Ostatnio postanowiłem trochę wziąć się za siebie i poprawić postawę bo się garbię. Tylko jak tak dłuższy czas jestem "prosty" to potem bolą mnie plecy (w tym odcinku lędźwiowym). Jak gram na basie to tylko na siedząco bo inaczej zaczyna boleć.

liaa 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 19:38   

Ja mam po prostu przygarbione plecy ale nie ma tragedii. Podobno ludzie nieśmiali się ze strachu kurczą i garbią. Ja tak mam, dlatego mam taką a nie inną postawę.

kirises 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 22:20   

też miewam bóle kręgosłupa, głównie odcinka lędźwiowego. Od krzywego siedzenia przy komputerze +
Cytat:
Podobno ludzie nieśmiali się ze strachu kurczą i garbią
... polecam bieganie ale nie takie monotonne, tylko po nierównościach, na które trzeba uważać
you're not how much money you've got in the bank. You're not your job. You're not your family, and you're not who you tell yourself. You're not your name. You're not your problems. You're not your age. You are not your hopes

trololo89 

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 00:07   

apsiczek napisał/a:
Hmm ja nawet nie wiem czy mi wolno po tak krotkim czasie od operacji ćwiczyć te 6 weidera, ale przy następnej wizycie u neurologa zapytam :)

Warto. Ja w przyszłym roku będę starał się do PSP, więc forma musi być - polecałbym Ci też coś takiego:

http://www.menshealth.pl/...ndosa-3306.html

Sam ćwiczę tym systemem. Niepozorny ale ciężki, dość szybko podnosi wydolność.

I jeszcze cytat z http://www.menshealth.pl/...zucha-3768.html

"Co zyskasz - oprócz bezcennego spojrzenia zachwyconych dziewczyn i zazdrosnych kumpli, kiedy zdejmiesz koszulkę - dzięki treningowi mięśni brzucha?

* Dłuższe życie! Badania prowadzone przez 13 lat w Kanadzie na 8000 mężczyzn wykazały, że grupa facetów ze słabym brzuchem miała dwa razy wyższy odsetek zgonów, niż ci z silnym ABS-em.

* Więcej siły! Mocne mięśnie korpusu (brzucha i pleców) stabilizują Twój kręgosłup i pozwalają na trenowanie z większymi ciężarami w praktycznie każdym ćwiczeniu.

* Mniej kontuzji! Badania wykazały, że faceci z dobrą muskulaturą brzucha (co najmniej 72 brzuszki w 2 minuty) są dwukrotnie mniej narażeni na bóle dolnego odcinka pleców od tych, którzy robią tylko 50.

* Lepsza sylwetka! Sporo przebiegniętych kilometrów albo godzin za biurkiem przykurczają mięśnie dolnego odcinka pleców, zmieniając ich naturalną krzywiznę. Trening ABS przywraca równowagę.

Poza tym facet z płaskim brzuchem ma o...

* 50% mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na serce.

* 16% mniejsze ryzyko nieprzetrwania pierwszego ataku serca.

* 50% mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się problemów z erekcją.

* 70% większą szansę na to, że jego ciśnienie pozostanie na zdrowym poziomie.

* 35% mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby.

* 90% większe szanse na to, że nie pojawią się u niego kamienie żółciowe.

* 14% mniejsze ryzyko zachorowania na chroniczne zapalenie stawów.

* 19% mniejsze ryzyko śmierci w wypadku samochodowym."

Sam sobie odpowiedz, czy warto ;-)

nieves napisał/a:

Jak to nieznanej, lekarze po prostu nie wiedzą, skąd to się u Ciebie wzięło?

Urthon napisał/a:
Ja mam, cytując z mojego wypisu: "rotacyjno esowate skrzywienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym"
Do tego dochodzi "asymetryczne ustawienie barków, łopatek i mostka" i jeszcze trochę na temat klatki piersiowej. podobno jak się rodziłem to mnie "wykręcili" i potem miałem rehabilitację.

Kiedyś miałem asymetryczne łopatki (nie wiem, czy mam nadal, heh) i jakieś wklęśnięcie z lewej strony klatki piersiowej. Nawet nie wiem, czy można coś z tym zrobić, parę lat temu zalecono mi ćwiczenia, ale nawet po długim czasie nic nie dały, mimo, że sumiennie się przykładałem. Być może siłownia pomoże.

Urthon napisał/a:
Ostatnio postanowiłem trochę wziąć się za siebie i poprawić postawę bo się garbię. Tylko jak tak dłuższy czas jestem "prosty" to potem bolą mnie plecy (w tym odcinku lędźwiowym).

Odzwyczaiłeś się. Spróbuj też poćwiczyć, może program w linku, który dałem wyżej Ci pomoże.

liaa napisał/a:
Ja mam po prostu przygarbione plecy ale nie ma tragedii. Podobno ludzie nieśmiali się ze strachu kurczą i garbią. Ja tak mam, dlatego mam taką a nie inną postawę.

Mam dokładnie to samo, oprócz tej klatki.
Ostatnio zmieniony przez trololo89 Pon 17 Paź, 2011 00:09, w całości zmieniany 1 raz  

nieves 
Elficka Księżniczka

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 00:23   

trololo89 napisał/a:
nieves napisał/a:

Jak to nieznanej, lekarze po prostu nie wiedzą, skąd to się u Ciebie wzięło?

Tak.

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 04:11   

Cytat:
Odzwyczaiłeś się. Spróbuj też poćwiczyć, może program w linku, który dałem wyżej Ci pomoże.

W ogóle nie miałem nigdy nawyku utrzymywania prostej postawy :-)
Z ćwiczeniami to mam problem bo mam dużą niedowagę (45kg/173cm) i w ogóle z odżywianiem u mnie cienko. Jakbym był "na swoim" (albo przynajmniej miał robotę) to sam bym sobie kupował żywność i zrobiłbym sobie jakąś zdrowszą dietę, z warzywami, ograniczyłbym cukier itd.

czarownica 
włóczęga

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 13:08   

mam skoliozę,pewnie spowodowaną złą postawą podczas wykonywania różnych czynności
kiedyś raz na parę miesięcy bolał mnie kręgosłup,teraz od dłuższego czasu mam z tym spokój,chociaż nie rozgryzłam dlaczego

"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer

trololo89 

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011 23:28   

Urthon napisał/a:

W ogóle nie miałem nigdy nawyku utrzymywania prostej postawy :-)

Ja też nie, idąc przez miasto przez wiele lat oglądałem buty.

Urthon napisał/a:
Z ćwiczeniami to mam problem bo mam dużą niedowagę (45kg/173cm

Uuu, to faktycznie, ja przy 172 ważę 65 kg (kiedyś 50), ale mimo wszystko tym bardziej warto się zabrać, Twoja waga ma swoje plusy - masz duży potencjał do bycia zwinnym i wytrzymałym.

czarownica napisał/a:
kiedyś raz na parę miesięcy bolał mnie kręgosłup,teraz od dłuższego czasu mam z tym spokój,chociaż nie rozgryzłam dlaczego

Może zmiana stylu życia?

czarownica 
włóczęga

Wysłany: Wto 18 Paź, 2011 12:23   

nie,mój styl życia jakoś bardzo się nie zmienił,na jego odmianę ciągle liczę,więc nie to jest przyczyną...

"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer

Karen 

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 23:53   

trochę mnie boli kręgosłup, mam sztywny kark, siedzenie przy komputerze, brak masażu, to może mieć wpływ na kręgosłup

Odpowiedz do tematu