Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Echo myśli
Autor Wiadomość
armand 

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 21:36   Echo myśli

Od dłuższego czasu mam tzw echo myśli. Objawia się tym że czasami po wypowiedzeniu słowa powtarzam je ponownie ale po cichu. Ostatnio zauważyłem nasilenie tego zjawiska co przeszkadza mi w codziennym życiu. Czy to oznacza że coś jest ze mną nie tak? Proszę o pomoc w tej sprawie.

armand 

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 19:10   

Często zdąża mi się też prowadzić dialogi z wymyślonymi osobami. Przychodzi mi do głowy jakaś sytuacja i nim się zorientuje zaczynam prowadzić dialogi z ludźmi których nie ma. Całkowicie przy tym odlatuje jakbym przeniósł się do innego świata, nie mam przy tym świadomości co się dzieje wokół mnie. Nierzadko zdarza się to w miejscach publicznych. I co wtedy ludzie pomyślą na na widok śmiejącego się do siebie rozmawiającego z kimś kogo nie ma osobnika?

Nonan 

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 20:13   

http://pl.wikipedia.org/w...sychopatologia)

marcin 

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011 22:25   

armand, twój ostatni post i przypomniał mi się film "Fight Club", zresztą polecam jakbyś nie miał co robić

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Czw 31 Mar, 2011 02:57   

armand, zdarzają mi się czasem podobne rzeczy. Choć ja raczej nie robię tego na głos, ew. bardzo cichutko. Powtarzam sobie w myślach kilka razy te same słowa, zdania. Wyobrażam sobie też dialogi, choć ich współbohaterami są zwykle znajome osoby (najczęściej tłumaczę im coś). Często też podczas takiego wymyślonego dialogu "powtarzam" "swoją" kwestię dwa lub trzy razy... nie do końca rozumiem czemu, czy chcę by wyobrażona osoba lepiej mnie zrozumiała ... czy może przez te dialogi sam sobie coś tłumaczę i chcę sam siebie lepiej zrozumieć... :roll:

Słyszałem że zjawisko powtarzania jest charakterystyczne m.in. dla różnych zaburzeń ze spektrum autystycznego (potwierdza to zresztą artykuł podlinkowany przez Nonana).

[hipoteza]
Jeśli chodzi o mnie, to przypuszczam że również mogłem cierpieć na jakąś łagodną odmianę autyzmu. Stwierdzam to na podstawie zapamiętanych zachowań z dzieciństwa. To całkiem dobrze tłumaczyło by w moim przypadku genezę tego zjawiska.
[/hipoteza]
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere
[Cosmic Gate - Mental Atmosphere]

Jurewicz 

Wysłany: Wto 10 Maj, 2011 22:55   

Zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne ?
Perseweracja (- ale łądne słowo)

Szop_artuR 

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011 21:47   

Powtarzanie po sobie mam od zawsze. Układanie kwestii i wyobrażanie sytuacji też, ale nie zdarza mi się robić tego na głos.

Odpowiedz do tematu