Od dłuższego czasu mam tzw echo myśli. Objawia się tym że czasami po wypowiedzeniu słowa powtarzam je ponownie ale po cichu. Ostatnio zauważyłem nasilenie tego zjawiska co przeszkadza mi w codziennym życiu. Czy to oznacza że coś jest ze mną nie tak? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Często zdąża mi się też prowadzić dialogi z wymyślonymi osobami. Przychodzi mi do głowy jakaś sytuacja i nim się zorientuje zaczynam prowadzić dialogi z ludźmi których nie ma. Całkowicie przy tym odlatuje jakbym przeniósł się do innego świata, nie mam przy tym świadomości co się dzieje wokół mnie. Nierzadko zdarza się to w miejscach publicznych. I co wtedy ludzie pomyślą na na widok śmiejącego się do siebie rozmawiającego z kimś kogo nie ma osobnika?
armand, zdarzają mi się czasem podobne rzeczy. Choć ja raczej nie robię tego na głos, ew. bardzo cichutko. Powtarzam sobie w myślach kilka razy te same słowa, zdania. Wyobrażam sobie też dialogi, choć ich współbohaterami są zwykle znajome osoby (najczęściej tłumaczę im coś). Często też podczas takiego wymyślonego dialogu "powtarzam" "swoją" kwestię dwa lub trzy razy... nie do końca rozumiem czemu, czy chcę by wyobrażona osoba lepiej mnie zrozumiała ... czy może przez te dialogi sam sobie coś tłumaczę i chcę sam siebie lepiej zrozumieć...
Słyszałem że zjawisko powtarzania jest charakterystyczne m.in. dla różnych zaburzeń ze spektrum autystycznego (potwierdza to zresztą artykuł podlinkowany przez Nonana).
[hipoteza]
Jeśli chodzi o mnie, to przypuszczam że również mogłem cierpieć na jakąś łagodną odmianę autyzmu. Stwierdzam to na podstawie zapamiętanych zachowań z dzieciństwa. To całkiem dobrze tłumaczyło by w moim przypadku genezę tego zjawiska.
[/hipoteza]
_________________ Do you not cross the border line
Between good and evil?
You got to find your own state of mind
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere [Cosmic Gate - Mental Atmosphere]