Dysleksja rozwojowa (...) czyli specyficzne trudności w nauce czytania i pisania (...) – to według Światowej Federacji Neurologów - zaburzenie manifestujące się trudnościami w nauce czytania i pisania przy stosowaniu standardowych metod nauczania i inteligencji na poziomie co najmniej przeciętnym oraz sprzyjających warunkach społeczno-kulturowych. Jest spowodowana zaburzeniami podstawowych funkcji poznawczych, co często uwarunkowane jest konstytucjonalnie.
Główne odmiany dysleksji:
dysleksja – terminem stosowanym także w węższym znaczeniu, do specyficznych trudności w czytaniu;
dysortografia – specyficzne trudności w pisaniu, przejawiające się popełnianiem różnego typu błędów, w tym ortograficznych, mimo znania zasad poprawnej pisowni;
dysgrafia – zniekształcenia strony graficznej pisma – brzydkie, niekaligraficzne pismo;
źródło: wikipedia
Witajcie.
Dysleksja nie jest typowo widocznym fizycznie defektem. Lecz wiele osób potwierdzi, że utrudnia życie i stanowi pewną barierę. U mnie np. dysgrafia jest jednym z powodów lęku społecznego. Pogarsza płynność mówienia, umięjętność planowania, pamięć, szybkość uczenia się, a nawet kierowanie pojazdami. Nie jestem dyslektykiem, choć znam kilku i również zauważyłem u nich problemy z wyrażaniem myśli, a także z ortografią, pamięcią wzrokową, czytaniem, pisaniem. Ostatnio odszukałem ćwiczenia, które w szybki i przyjemny sposób zmniejszają natężenie problemu: polepszają połączenia między lewą i prawą półkulą mózgową. Ważne, by robić je regularnie.
Osoby, które nie mają żadnej formy dysleksji również mogą użyć podanych na blogu ćwiczeń. Polepszy to umiejętność abstrakcyjnego myślenia, kreatywność, ponieważ owe ćwiczenia uruchamiają prawą półkulę mózgową. Naszą skarbnicę romantyzmu i twórczości
_________________ I get knocked down, but I get up again. You,re never gonna keep me down! ;-P
Ostatnio zmieniony przez wacki323 Pią 03 Cze, 2011 00:10, w całości zmieniany 2 razy