Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy cierpicie na jakieś?
Autor Wiadomość
damiano

Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010 21:45   

Jak wszystkim nam :-D Może okulary albo soczewki ?

adams 

Ostrzeżeń:
 8/3/4
Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010 21:46   

Ach ta nasza Kruszynka, nieraz oderwana od rzeczywistości, ze skrótami myślowymi. :roza:

Kruszynka 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010 21:47   

okularki mam, noszę od czasu do czasu, przymierzam się do soczewek ale na razie boję się :roll: nie wyobrażam sobie wkładania ciała obcego do oka, a niewyraźny świat mnie drażni :-?

Manve_87 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 00:04   

To sporą wadę musisz mieć :-| Też noszę okulary ale tylko jak siedzę w pracy przed monitorem... żeby oczy się nie męczyły :-)

Mentalny masochista :)

Kruszynka 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 00:12   

ostatnio było -1. Też zakładam sporadycznie - auto, sesja i komp.

nobunaga 

Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 00:18   

-0.75

adams 

Ostrzeżeń:
 8/3/4
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 08:18   

-3,5 i 4,0 :shock: :-x :-(

Manve_87 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010 12:25   

Ja mam chyba w jednym oku 0,5 a w drugim 0,75 czy jakoś tak xD Najlepsza jest akcja jak 8 h noszę okulary a potem zdejmuję;X i taki świat fajnie niewyraźny jest :-)

Mentalny masochista :)

Karen 

Wysłany: Sob 03 Lip, 2010 23:05   

Wada wzroku: krótkowzroczność
szkła: -3.75 -5.25
pogłębia się coraz bardziej oczywiście.

FlyLeaf 

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 22:20   

Kruszynka napisał/a:
okularki mam, noszę od czasu do czasu, przymierzam się do soczewek ale na razie boję się :roll: nie wyobrażam sobie wkładania ciała obcego do oka, a niewyraźny świat mnie drażni :-?

U mnie też sobie tego nie wyobrażali, więc trochę zwlekałam z zaczęciem noszenia soczewek, choć powinnam ze względu na problem z jednym okiem.
To nie takie ciało obce, jak jakiś przedmiot, one są do tego dostosowane, w razie pytań służę pomocą.

Wada wzroku. Skrzywiony kręgosłup. Podobno mam garba, ale mało widocznego ;) . Problemy ze stawami kolanowymi i nie tylko, które ostatnio się nasiliły. Trzeszczą mi kolana jak starej babci :roll: . I jakoś częściej bolą. Co jakiś czas mam kilku sekundowe rwanie. Ostatnio przeniosło się na ręce.
Mam częste bóle głowy, czasem trwające po kilka dni, rekordem są 4. Głównie przez słońce, za długo przebywałam na zewnątrz, stres, niskie albo wysokie ciśnienie, niewyspanie.
Miałam podejrzenie mega wysokiego ciśnienia, ale to jednorazowy wybryk, z powodu stresu :) .

czarownica 
włóczęga

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010 20:32   

wada wzroku pogłębiająca się,teraz mam ponad -4,ale na każdym oku inną mam
poza tym skrzywienie kręgosłupa
i wtedy kiedy się nie stresuję mam niskie ciśnienie

"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer

Karen 

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010 21:13   

Nat. napisał/a:
Ja mam lekki astygmatyzm... ale okulary nosze tylko w szkole i w domu.

to znaczy, że poza szkołą i domem bez okularów? Ja w sumie też jestem ślepa jak kret a do soczewek nie mam cierpliwości, przykleja się to do ręki i weź męcz się z tym dwie godziny lub dłużej. Jako dziecko miałam jeszcze skoliozę, coś z kręgosłupem, ale od dawna już nie byłam u lekarza. 8-)

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 16:52   

FanMusic napisał/a:
mam pogłębiającą się wadę wzroku, a ślęczenie przed komputerem powoduje, ze jest coraz gorzej.

Siedzenie przed kompem raczej je męczy i wysusza, wzrok pogarszać mogą korekcje za pomocą okularów, czy bardziej - soczewek.

pendolo 

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 21:09   

Mi się trafiła przed laty "wspaniała okulistka". Miałem wtedy wadę około -3,5. Kazała nosić (bez badania!) dwie pary szkieł. Jedne (-3) do szkoły a drugie (-2) w domu. Wada natychmiast skoczyła do -5 i dalej do -7. Zatrzymała się trzy lata temu po dogłębnym badaniu u prywatnego lekarza. Jak ukończę 18 lat będe starał się o refundację laserowej korekcji. Może ona być wykonana dopiero po ukończeniu procesów dojrzewania czyli w wieku 22 lat, a znając polskie realia będe musiał czekać w kolejce 5 lat.

Ja radzę spożywać pokarmy zawierające beta-karoten, witaminę A i tran. Od czasu gdy zwracam na to uwagę wada przestała się pogłebiać.

// nadcytowanie usunięte

FanMusic 

Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 08:36   

Nie wiedziałem, że to właśnie szkła wpływają na pogorszenie wzroku. Podobnie jak Pendolo, nie mam szczęścia do okulistek. Pierwsza uważa, że okulary są "lekiem na całe zło", a druga oświadczyła, iż moja wada jest wrodzona i może się jeszcze pogłębiać przez kilka lat! To była jednocześnie odpowiedź na to, co mam zrobić, by ją zmniejszyć. U obu "specjalistek" byłem prywatnie...
Dzięki za rady dotyczące produktów, które mogą pomóc w zatrzymaniu wady. Dzisiaj biegnę do apteki po tran. ;)

Odpowiedz do tematu