Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fobia społeczna? Osobowość unikająca? Nie wiem.
Autor Wiadomość
Piegowata 

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011 18:12   Fobia społeczna? Osobowość unikająca? Nie wiem.

Mam 14 lat, kończę drugą klasę gimnazjum. Kiedy szłam do pierwszej klasy, chciałam radykalnie zmienić swoje życie. Co by nie było za długo, nie będę się rozpisywać i powiem tylko, że mi się nie udało. Próbowałam jeszcze parę razy z takim samym skutkiem.

Od dawna jestem uzależniona od internetu (właściwie to kiedy jestem np. na koloniach, to nie czuję tęsknoty za komputerem, ale jeśli mam go w zasięgu ręki, to spędzam przy nim niemal każdą wolną chwilę). W grudniu 2010 poznałam pewną fantastyczną osobę, nazwijmy ją X. Pisałyśmy ze sobą po 6-7 godzin bez przerw. Byłam zafascynowana, zupełnie, jakbym się zakochała. X jest niemalże idealna, choć stanowi moje przeciwieństwo.

Postanowiłyśmy się spotkać. Umówiłyśmy się na sobotę w mieście, w kawiarni. Jeszcze w piątek nie mogłam się doczekać. A w sobotę rano obudziłam się, czując wszechogarniający mnie lęk i panikę. Ja, ktoś taki, miałabym spotkać tak idealną X? Zaczął okropnie boleć mnie brzuch, miałam problemy z żołądkiem. Weszłam na GG, napisałam, że nie dam rady przyjść. Zrozumiała. A wszystkie dolegliwości nagle ustąpiły.

Próbowałyśmy jeszcze raz, w kinie. Znów bardzo się cieszyłam, a w dzień spotkania czułam się strasznie. Na szczęście nic z tego nie wyszło, X nie mogła przyjść.

Nie pamiętam, kiedy to się zaczęło, ale apogeum miało w marcu. Nigdy nie byłam specjalnie towarzyska, bardzo rzadko wychodziłam z domu (w przeciwieństwie do moich rówieśniczek), ale mieściło się to w granicach normy. W marcu po lekcjach gnałam do domu jak szalona. Moim ulubionym momentem dnia było wejście do pokoju z talerzem załadowanym pysznościami i siedzenie przed laptopem aż do pójścia spać. Nigdzie nie wychodziłam, dzień spędzony inaczej, niż w pokoju, mój mózg dotąd uważa za stracony.

Izoluję się. Ludzie mnie stresują, mam wrażenie, że każdy mnie ocenia. Unikam więc stresu i wstydu. Siedzieć w pokoju jest łatwiej i nawet nie chce mi się już tego zmieniać. Ale wiem, że to złe i X też stara się mnie przekonać, bym coś zrobiła (teraz już wie o wszystkich tych problemach). Tylko co? Do psychologa nie pójdę, mam masakryczne kontakty z rodzicami (właściwie to traktuję ich na zasadzie "fajnie, że mi to kupiliście, a teraz dajcie mi spokój") i w ogóle z nimi nie rozmawiam. Wstydzę się. A samodzielna zmiana, jak już pisałam, nie wychodzi.

No tak, miałam się nie rozpisywać, ale musiałam się wyżalić. Nie chcę tak żyć, bo to złe, choć wygodne. Stracę najlepsze lata życia, a przecież problem tylko się powiększa.

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011 23:42   

Nie wiem co ci doradzić.
Sam mam podobnie, też planuję coś itd. a potem w dzień wyjścia (na ogól to już dzień wcześniej) mam straszna nerwicę. Jakoś sie zmuszam do wyjścia bo myślę sobie, że jak nie wyjdę to stracę daną okazję i będę sie z tym czuł źle. W zasadzie cały czas jak gdzieś wychodzę to mam ciągłe uczucie niepokoju i nawet jeśli świadomie cieszę sie, że gdzieś jestem czy czuje przyjemność to podświadome uczucie niepokoju trwa i nie mam nad nim kontroli.
Ja osobiście myślę, ze najlepiej pomogły by mi jakieś leki uspokajające ale sam jeszcze nie próbowałem.

Damian89 

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 00:10   

Jej. Dla mnie to jest niesamowite wręcz. Masz 14 lat, a piszesz jak osoba w bardzo dojrzała. Składam pokłony i wyrażam swój podziw. :-)

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 00:13   

Damian89 napisał/a:
Jej. Dla mnie to jest niesamowite wręcz. Masz 14 lat, a piszesz jak osoba w bardzo dojrzała. Składam pokłony i wyrażam swój podziw. :-)

oj tam

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 08:49   

To, że nie jest półanalfabetką jak spora część jej równieśników nie jest chyba trafnym komplementem. Mama cię nie uczyła, że porównuje się do lepszych, a nie słabszych? ;)

Dziwaduo 

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 12:38   

Damian89 napisał/a:

Nie każdy gimnazjalista to gimbus. ;)
Ja wpadam w kompleksy przez twój styl, Damian :P
Autorce posta polecam jak najszybsze podjęcie kroków, żeby nie wpaść do du** jak ja...
Ostatnio zmieniony przez Dziwaduo Pią 17 Cze, 2011 12:39, w całości zmieniany 1 raz  

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 14:05   

Ale "merytoryczna" dyskusja...
Ciekawe co sobie pomyśli autorka tematu :-/

BlankAvatar 

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 14:28   

..ze fobicy lubia podrywac inteligentne dziewczyny

---

najlepsze wyjscie to psycholog raczej...

Wyleczylem sie z fobii; elementy osobowosci unikajacej we wzglednym 'uspieniu'. Sposob? Gruntowny remont myslenia..
Ostatnio zmieniony przez BlankAvatar Pią 17 Cze, 2011 14:29, w całości zmieniany 1 raz  

Piegowata 

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 16:44   

Nie dawajcie wiary stereotypom, tak naprawdę niewiele jest naprawdę głupich gimnazjalistów, po prostu zwracają na siebie uwagę, i dlatego tyle się o nich mówi.

Urthon, dzięki. W sumie to mam podobnie, muszę się zmuszać do wyjścia w niektóre miejsca, inaczej nie chodziłabym do szkoły.
A jeśli już zdecydowałabym się na psychologa (choć będzie z tym ciężko)... Jak to mniej więcej wygląda? Przychodzę i sobie rozmawiamy? Przyznam, że zielona jestem w temacie.

Damian89 

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 23:13   

Mosze Elkman napisał/a:
To, że nie jest półanalfabetką jak spora część jej równieśników nie jest chyba trafnym komplementem. Mama cię nie uczyła, że porównuje się do lepszych, a nie słabszych?

Panie Elkman, wcale nie o poprawnej polszczyźnie pisałem. ;>
Piegowata równie dobrze mogłaby niesamowicie poprawnie pisać o tym jak to jej były chłopak związał się z jej przyjaciółką przez co się z nią pokłóciła i zaczęła kumplować z jej najgorszym wrogiem. ;> Jednak jak widać, koleżanka prezentuje nam zupełnie inną treść. :-)

damiano

Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 00:13   

Ciężko powiedzieć czy to fobia czy osobowość...
Ja mam podobnie. Bardzo sie ciesze gdy mam się z kimś spotkać a jak przychodzi ten dzień... :-?

Odpowiedz do tematu