Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy podejrzewacie u siebie osobowość unikającą?
Autor Wiadomość
frog 
bagienna pływaczka

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 09:23   

jak tak czytam na czym polega ta osobowosc to chyba nie jest jeszcze ze mną tak źle... bo w niskim stopniu mam niektóe obiawy a całą resztę nawet nie moge do niczego u siebie zaliczyć.
więc zostają mi fobie, kompleksy i jakieś drobizny powybierane z osobowości unikającej.

a mimo to jestem sama, przyjaciól też nie mam...
bo wiecznie uważam że jestem brzydka, a w towarzystwie nike mam nic specjalnego do powiedzenia.. więc po co cokolwiek robić skoro będe stała jak pajac ...
"Najważniejsze jest, byś zapamiętał chwile
Te, w których było Ci dobrze, w których byłeś szczęśliwy"

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 12:13   

fobia fobią a osobowosc unikajaca to cos innego. niestety ja mam oba schorzenia ;[

Dziwaduo 

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 15:32   

Do mnie pasuje pszysciutko

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 01:36   

U mnie to teraz tak losowo fruwa. Czasem się boję (fobia), czasem mi się totalnie nie chce (os. unikająca), czasem obie te rzeczy, a czasem żadna z nich :) Oczywiście dążę do maksymalizacji ostatniego z wymienionych stanów... ale jest jak jest :)
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere
[Cosmic Gate - Mental Atmosphere]
Ostatnio zmieniony przez drevash Pią 01 Lip, 2011 01:37, w całości zmieniany 1 raz  

Dziwaduo 

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 12:07   

Napisałeś, że czegoś nie robisz bo ci się nie chce i przypisałeś to osobowości unikającej. Ja zwykle jak czegoś nie robię to ze względu na strach i napięcie, a nie że mi się nie chce. No chyba, że sprzątanie...

delusion 

Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 15:10   

Wydaje mi się, że bardziej niż fobię mam właśnie unikającą. Typowy strach odczuwam przed publicznymi wystąpieniami itp, a na codzien jest to raczej lekkie zdenerwowanie w niektórych sytuacjach.
Natomiast notorycznie unikam nowych stresujących sytuacji, spotykania znajomych inaczej niż przy okazji, kontaktu, rozmowy, mimo że chciałabym. Sama nie potrafię podejść nawet do znajomych, a jeśli ktoś podejdzie do mnie jest raczej ok. Czasem trudno mi uświadomić sobie dlaczego unikam danej sytuacji. Pewne zachowania są po prostu dla mnie nie wykonalne mimo, że wcale nie czuję typowego strachu, a raczej jakąś słabość nie do przezwyciężenia.

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 17:52   

To ja chyba cierpię na osobowość unikającą bo mam dokładnie tak jak pisze delusion. Z kolegami znam się dobrze, ale tylko wtedy jak naturalnie przebywają wokół mnie, np na uczelni. Poza uczelnią już się nie da z różnych powodów, sam dokładnie nie wiem jakich. Być może nie chcę zawracać im głowy, albo coś. Natomiast jak dawni koledzy oferują spotkanie w klubie to mam nie lada problem, tak jakby coś do mnie nie pasowało i zaczynam kombinować jak by tu się wykręcić. To coś nowego, nieznanego mnie po prostu odstrasza, tym bardziej, że takie spotkanie jest bardzo towarzyskie a ja się czuję mało pewnie w tej materii. Ostatecznie mnie nie ma na spotkaniu a później się smucę, że ja nie potrafię i znowu zawaliłem.

Jeszcze dodam, że jak z koleżanką przechodziłem się po mieście to miałem jakieś dziwne uczucie całkowicie obcej sytuacji. Pomyślałem sobie, że jak spotkam jakiego kolegę a ten nie będzie jej znał to zapadnę się pod ziemię, a co najmniej nie będę wiedział co powiedzieć. Taki stres mi towarzyszył każdego razu, aż w końcu dla spokoju ducha przestałem się spotykać..
Ostatnio zmieniony przez hiawatha Nie 03 Lip, 2011 17:57, w całości zmieniany 2 razy  

wacki323 

Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 21:54   

hiawatha napisał/a:
Z kolegami znam się dobrze, ale tylko wtedy jak naturalnie przebywają wokół mnie, np na uczelni. Poza uczelnią już się nie da z różnych powodów, sam dokładnie nie wiem jakich.

To ja miałem odwrotnie. Na uczelni się nie mogłem wyluzować, a poza nią się super czułem. Tylko to przez dysgrafię, na uczelni wychodziło na jaw jaki byłem 'niezręczny' :-| Poza uczelnią byłem duszą towarzystwa (w szczególności po wypiciu). No, ale co było to było, teraz są inne problemy. Unikam ludzi, bo mnie dobijają. Na dzień dzisiejszy lepiej czuję się sam, biorę kiedy tylko mogę dodatkowe godziny w pracy, żeby mieć wymówki i nie spotykać się ze znajomymi. W domu wyłączam telefon. Odpisuję smsy: 'nie dam rady'. Czuję się 2 razy lepiej, jak się z nimi nie spotykam :-P Ewidentnie unikam. Unikam kiedy tylko mogę: czekam aż przejdzie depresja.

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Pon 04 Lip, 2011 01:56   

Dziwaduo, może rozwinę o co mi chodzi. Po prostu przez wiele lat unikania niektórych sytuacji z lęku, pojawiła się u mnie automatyczna niechęć do nich. Żeby nie czuć do siebie aż tak wielkiej niechęci, wmówiłem sobie, że "nie chcę, to głupie, nudne, ...". W tej chwili bywa tak, że nawet gdy czegoś już nie bardzo się boję, przybywa stary nawyk i wmawia mi, że czegoś "nie chcę, że to głupie, nudne, ...". I w rezultacie całkiem często ten nawyk wygrywa :-/
Ja właśnie takie coś rozumiem jako "osobowość unikająca".
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere
[Cosmic Gate - Mental Atmosphere]

Odpowiedz do tematu