Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 13:44 Zestawienie lekow i opinie ludzi na ich temat.
Witam mam pewnien pomysl ktory moze pomoc w doborze lokow wielu ludziom. Chodzi mi o zestawienie lekow antydepresyjnych stymulantow, suplementow ktore towarzysza ludziom w walce z choroba. Nie chodzi mi tu o glupie kopiowanie nazw lekow i wklejanie je na forum tylko o dobre zestawienie ich i glownie o opinie o dzialaniu danego leku. Nie dajmy na sobie testowan nowych lekow, wybierajmy te ktore sa sprawdzone przez wiele obob i nie maja wiekszych skutkow ubocznych. Co sadzicie o tym pomysle?
Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 12:59
Bardzo dobry pomysł. To ja zacznę z doświadczenia.
Pernazyna - biorąc rano i wieczorem po tabletce, twardy spokojny, nieprzerywany sen, raczej znikomy wpływ na nastrój codzienny.
Afobam - straszny zamulacz, człowiekowi się odechciewa wszystkiego, zmniejsza znacząco popęd seksualny.
Seronil - zależy od dnia czasem pobudza do działania czasem człowiek jest obojętny na wszystko.
Zaznaczam, że powyższy wpływ zaobserwowałem na swojej osobie.
sertralina/Zoloft 50mg/d - antydepresyjnie pomogło, problemów lękowych jeszcze nie miałem
wenlaflaksyna/Alventa 37,5mg/d później 75mg/d , 150mg/d - po ok. 2 latach jakby zmniejszyło się działanie przeciwlękowe. Przy 150mg/d czasem wydawało mi się, że mam "sztucznie" dobry nastrój
paroxetyna/ rexetin, parogen 20-40mg/d przy 40mg troche działało przeciwlękowo, ale spać w nocy nie mogłem
Klomipiramina/Anafranil 75mg/d + Spamilan 3x10mg/d skutki uboczne anafranilu niestety takie jak przy TLPD przez pierwszy tydzień spałem po 14h na dobe przy 37,5mg/d. Teraz wystarcza mi 6-8h snu na dobe (no w weekend więcej ) z wymienionych do teraz napewno najskuteczniej na mnie działa.
z innych
-propranolol - 20-40mg pomaga na uczucie gorąca, pocenie się, szybsze bicie serca, ale po wejściu na 4 pietro słabo mi się robi, przy szybkim marszu tak samo - nie dla mnie
-alprazolam 0,25mg - najskuteczniejsze przeciwlękowo co brałem, wszystko pięknie no ale uzależnia - pare razy na rok biore
-Zopiclonum/Imovane - super sie zasypia no ale też uzależnia
kofeina zwieksza lęki, więc nie pije jak mam gdzieś iść
...chyba tyle
Wenlafaksyna - Effectin/Alwenta/Venlectine - średnio na jeża działanie przeciwlękowe, na fobię bardzo słabo.
Paroksetyna - Seroxat/Xetanor/Parogen - mój organizm najlepiej na niego reagował, działanie na fobię niezłe, ale faktycznie problemy ze spaniem-tym większe im większa dawka i spadek libido,
Sulpiryd - działanie uspokajające, brałam przy zmianie leków, bo zwykle reagowałam na to problemami żołądkowymi, nie mogłam jeśc. Po kilku dniach przyjmowania było lepiej:),
Hydroksyzyna - działanie uspokajające, stosowałam doraźnie, w stresujących sytuacjach. Dodatkowe działąnie antyhistaminowe - czyli pomaga na alergię i świąd skóry:),
Propranolol- na mnie działał słabo, musiałabym łykać przynajmniej 2-3 tabletki ;p
Kofeina - na początku dawała super "kopa", z czasem działanie znikome, a nawyk picia kawy pozostał:)
To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia, każdy z was może zareagować na te substancje inaczej.