Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Admin
Pią 27 Sty, 2012 10:30
Portal

Czy utworzenie portalu to dobry pomysł?
Tak
72%
 72%  [ 21 ]
Nie
13%
 13%  [ 4 ]
Lubię Placki (czyli nie wiem)
13%
 13%  [ 4 ]
Głosowań: 29
Wszystkich Głosów: 29

Autor Wiadomość
antyk
Moderator
666

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 00:30   Portal

Co byście powiedzieli, gdyby oprócz forum istniał portal, a na nim informacje o fobii, jej leczeniu, ogólnie o typowych dla fobików zaburzeniach i wielu innych sprawach (niekoniecznie poważnych)? Czy wśród użytkowników są chętni do zostania redaktorami takiego portalu? :->

Samo forum służy przede wszystkim do dyskusji (rzadko do samego czytania). Osobom trafiającym tu po raz pierwszy ciężko szukać konkretnych informacji, wiadomo, forum ma sporo tematów, można się w tym pogubić :-> Portal byłby nastawiony głównie na takich ludzi, dostarczając im na dzień dobry podstawowych informacji o fobii i jej leczeniu. Potrzeba tylko ludzi z pomysłami, co oprócz fobii poruszać na takim portalu, no i z chęciami do robienia tego wszystkiego ;-)

Obecnie istnieją co najmniej 3 fora (licząc z naszym) o fobii społecznej. Na wszystkich można znaleźć to samo ;-) My możemy się wyróżniać i posiadać portal z przydatnymi dla będącego w szoku, świeżo upieczonego fobika (w sensie, że dopiero sobie zdał[a] sprawę o fobii) ;-) Nic nie szkodzi spróbować stać się czymś więcej, niż tylko samym forum dyskusyjnym, jakich w sieci mnóstwo.

Jeśli ktoś czuje się na siłach i pomysłach do zostania redaktorem, to proszę dać o tym znać w tym wątku. Osoba taka powinna potrafić napisać coś od siebie, mile widziane poczucie humoru i duuuuużo wolnego czasu :mrgreen: ;-)
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 02:00   

Myślę, że pomysł jest ciekawy i warty przemyślenia. Ja osobiście raczej na redaktora się nie nadaję - jestem zbyt leniwy. Tylko czy to nie będzie duży problem od strony technicznej? (nie znam się na tym) Może dobrze by było gdyby forum zachowało pewną "odrębność" od reszty portalowego contentu, aby zachować "swojskość" i nieformalny klimat forum?

Gdyby tworzenie portalu było z jakiegoś powodu niemożliwe mam alternatywny pomysł ("zainspirowany" [czytaj: ukradziony :D ] innym forum):

Stworzenie FAQ 2.0 (można jakoś inaczej nazwać żeby się wyróżniał:-) ) specjalnie dla nowych użytkowników (i nie tylko), dotyczącego fobii i innych zaburzeń. Można by go linkować na którymś etapie rejestracji, aby każdy go zauważył i przejrzał w razie potrzeby. W tymże FAQ'u można by dać jakieś krótkie informacje i linki do opisów umieszczonych i "przyklejonych" w różnych działach, plus ewentualnie je uzupełnić/zredagować albo dać linki zewnętrzne itp.

Jeśli pomysł z portalem ruszy (będą chętni i będą możliwości techniczne) to taki specjalny FAQ też mógłby się przydać.
Ostatnio zmieniony przez Urthon Czw 10 Lis, 2011 02:07, w całości zmieniany 2 razy  

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 02:46   

Redaktorzy bez wiedzy psychologicznej z poczuciem humoru? Bałbym się stosować do takich zaleceń. :mrgreen:

Portal dobra rzecz, ale to by musiały być naprawdę wyczerpujące teksty, opowieści, komentarze do opowieści w stylu "jeśli coś by Zenek zrobił wtedy wówczas by dalszy ciąg historii wyglądał tak". No i portal to chyba przesada, raczej serwis albo katalog wiedzy. :-)

Admin 
Administrator

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 10:52   

Urthon napisał/a:
Tylko czy to nie będzie duży problem od strony technicznej? (nie znam się na tym) Może dobrze by było gdyby forum zachowało pewną "odrębność" od reszty portalowego contentu, aby zachować "swojskość" i nieformalny klimat forum?

Ze strony technicznej nie ma problemu - inna sprawa, że jest to czaso- i pracochłonne. Mogę stworzyć zarówno zintegrowany serwis, jak i oddzielny. Tylko pytanie, czy znajdą się chętni do pisania artykułów, newsów itd, czyli uzupełniania treści.

hiawatha napisał/a:
Portal dobra rzecz, ale to by musiały być naprawdę wyczerpujące teksty, opowieści, komentarze do opowieści w stylu "jeśli coś by Zenek zrobił wtedy wówczas by dalszy ciąg historii wyglądał tak". No i portal to chyba przesada, raczej serwis albo katalog wiedzy.

Ze swojej definicji portal, to serwis informacyjny poszerzony o dane funkcje internetowe. W tym wypadku funkcją jest forum. Chociaż tutaj jak już bardziej pasowałoby słowo wortal, albo po prostu serwis.
I rzecz jasna te artykuły i ewentualnie newsy (czyli treść dot. m.in. tematyki: fobia społeczna/sojcofobia/nerwica społeczna, socjologia/psychologia społeczna, psychologia ogólna, nerwica ogólnie, nieśmiałość, depresja, dystymia, zaburzenia osobowości itd.) powinny prezentować jako taki poziom.

Można oczywiście korzystać przy tym z innych źródeł, jak Wikipedia, serwisy psychologiczne, psychologiczne publikacje, książki etc - jednak artykuły powinny być pisane swoimi słowami - czyli nie kopiujecie słowo w słowo, ale zawierając sens piszecie po swojemu. Można również tłumaczyć gotowe teksty z innych języków (w takim wypadku oczywiście należy umieścić informacje, że dany tekst został przetłumaczony stąd, czy stamtąd), pod warunkiem, że w polskim internecie dane źródło nie jest jeszcze dostępne w języku polskim.

Profesjonalnej wiedzy psychologicznej nie wymagamy, tym bardziej, że jak wspomniałem powyżej, możliwe jest korzystanie (na określonych powyżej zasadach) z innych źródeł. Wymagamy jedynie zaangażowania w pisanie i w miarę lekkiego pióra (wyjątkowe poczucie humoru również nie jest warunkiem koniecznym).

Na pewno znajdą się na forum również osoby, które zapewne chciałyby profesjonalne zajmować się redagowaniem, pisaniem tekstów, dziennikarstwem, tłumaczeniem itp. Teraz macie okazję, by się wykazać i przy okazji podszlifować swoje umiejętności - kto wie, może ktoś z branży Was dostrzeże, zainteresuje się Wami i w efekcie czego zaproponuje Wam współpracę? :-)

PS: Artykuły będzie można podpisywać zarówno swoim nickiem na forum, jak i prawdziwym imieniem, czy też całym nazwiskiem lub też jako anonim (jeśli ktoś będzie chciał pozostać absolutnie anonimowy). Dodać będzie można również swój adres e-mail. W przypadku tłumaczeń powinna zawarta być informacja o tłumaczu (lub tłumacz anonimowy) oraz miejscu dokumentu źródłowego, z którego został dany tekst przetłumaczony i/lub autorze źródła w natywnym języku dokumentu lub autorze źródła w języku dokumentu, z którego został on bezpośrednio przetłumaczony.

Masz sprawę bezpośrednio związaną z tym forum?
Pisz: admin@fobiaspoleczna.info lub PW.

antyk
Moderator
666

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 16:21   

Pisząc portal miałem na myśli raczej włączenie tego "wbudowanego" w forum, wygląda to mniej więcej tak - klik :-P Są tam różne opcje itd. zależy co admin danej strony włączy ;) Może być i w innej formie, ale...

Ale najpierw potrzeba chętnych do pisania na nim. Póki co nikt się nie zgłosił. Sam się nie nadaję, nie umiem pisać :-? Może ktoś się znajdzie, a jak nie, to będziemy wciąż samym "forumem" :-> ;-)
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Czw 10 Lis, 2011 18:26   

Takie coś działa u N., ale powiem szczerze, że nigdy z tego nie korzystałem i zawsze tylko klikałem w forum. Być może forumowi redaktorzy by sprawili, że z ciekawości bym poczytał co tam napisali no ale muszą się tacy pojawić. :-)

Może to błahe, ale moim zdaniem tutaj by się przydały wbudowane gry integracyjne do których można by było dołączyć i istnieć przez cały okres przebywania na forum. Wiecie, chodzi o to, że te zabawy forumowe są mało ambitne, wręcz bez sensu, ale ich uczestnicy chcą się w jakiś sposób zintegrować z resztą i takie gry bardziej sensowne, zmuszające do współpracy by pewno odniosły sukces. Nie muszą być wcale wymagające umysłowo, chodzi mi tu raczej o poczucie przynależności do zespołu, takie zachęcające do kooperacji i budowania relacji z innymi forumowiczami by pokonać przeciwną drużynę. Choć na tą chwilę nie przychodzi mi tu konkretne rozwiązanie do głowy, ale widziałbym to jako coś na kształt wbudowanego kurniku, żeby wszyscy automatycznie otrzymywali tam profile i by wystarczyło tylko zgodzić się na grę.

To był taki jeden pomysł, drugim jest zmodyfikowana wersja owego portalu który macie zamiar stworzyć. Zmieniłbym tylko koncepcje na pokoiki redakcyjne. Każdy z forum mógłby kliknąć opcję "Załóż swój pokoik redakcyjny" i mógłby pisać artykuły na temat różnych spraw z możliwością komentowania. Można by prowadzić rankingi najbardziej cenionych publicystów. ;-)

Jak jeszcze na coś wpadnę to dam znać. :-)
Ostatnio zmieniony przez hiawatha Czw 10 Lis, 2011 18:47, w całości zmieniany 2 razy  

Damian89 

Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 23:51   

Myślę, że Artur zaproponował dość ciekawe rozwiązanie (rozszerzona wersja forumowych zabaw). Acz to bardziej dodatek, aniżeli trzon. Od siebie mogę w tej kwestii podsunąć pomysł cotygodniowego zadania (np. ułożenie jak największej ilości wyrazów z podanych literek), z którym zmagaliby się użytkownicy tworzący kilkuosobowe grupy. Za ów wyzwania, drużyny dostawałyby cenne punkty do rankingu miesięcznego. Tym sposobem, ekipa która po czterech siedmiodniowych etapach zgromadziłaby na swym kącie najwięcej oczek, uzyskiwałaby tytuł teamu miesiąca. :D Mielibyśmy współpracę, rywalizację i zaangażowanie w jednym. Czynniki według mnie przyjazne zwalczaniu fobii społecznej. :) Choć właściwie takową zabawę można zainicjować również na forum. Co o tym myślicie?

Jeśli opcja portalu weszłaby w życie, to jestem chętny, by spróbować swych sił jako redaktor. :)

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Sro 16 Lis, 2011 01:19   

Popieram koncepcję gier (tak "kurnikowych" jak i tych wedle pomysłu Damiana), to bardzo dobry pomysł.

Admin 
Administrator

Wysłany: Sro 16 Lis, 2011 10:27   

O grach również myślałem. Chociaż najpierw potrzebna jest treść, czyli opisy, artykuły itd.

Mogą być też hasła związane z tematami: fobia społeczna/socjofobia, psychologia, socjologia, nieśmiałość i tematy bardziej lub mniej powiązane. Tekst może być na wzór nawet Wikipedii - warunkiem jest pisanie własnymi słowami (czyli nie kopiowanie słowa w słowo).

To kto chętny zatem do pisania artykułów, opisywania pojęć, haseł, zagadnień związanych z tematyką itp?

Artykuły, czy też opisy nie muszą być jakieś nie wiadomo jak długie itd - cudów nie wymagam. ;-)

czarownica 
włóczęga

Wysłany: Sob 19 Lis, 2011 12:03   

po przemyśleniu sprawy ;-) stwierdzam,że też mogłabym pisać artykuły, o ile portal powstanie.

"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer

Admin 
Administrator

Wysłany: Sob 19 Lis, 2011 15:54   

Fajnie, że jesteś chętna. A zatem możesz już teraz zabierać się do pisania. :-))

Napisane artykuły, opisane pojęcia itd możesz przesyłać mi na PW, czy emaila: admin@fobiaspoleczna.info . Tak samo zresztą, jak i inni chętni do pisania.

Natomiast serwis powstanie, jak zbierze się chociaż kilka artykułów itp, czyli treść. ;-)

Wszyscy zaangażowani w pisanie artykułów, opisów i innego rodzaju treści dostaną specjalne rangi na forum - Redaktor. Rangi będą oczywiście miały swój kolor i wyróżniać się będą w tle wśród użytkowników. Kryteria przyznawania tego typu rang (np. po ilu napisanych i zaakceptowanych artykułach dany użytkownik otrzyma rangę Redaktor) i wszelkie inne dalsze szczegóły ustalę w zależności od tego ilu będzie chętnych i jak będzie dalej idea serwisu (tudzież miniportalu) się rozwijałać.

MatiZ 

Wysłany: Pon 21 Lis, 2011 22:34   

Mnie się bardzo pomysł podoba. Nie dość, że można łatwiej odnaleźć wszelkie informacje to strona zyska na popularności (jakby tak pomyśleć z drugiej strony). ;-)
No i będzie ciekawsza atmosfera.

trololo89 

Wysłany: Pon 21 Lis, 2011 23:26   

Pojutrze skończę terapię Richardsa i myślę, że do końca tygodnia wyrobię się z recenzją na jej temat - jakby co, można będzie ją spokojnie wrzucić na portal, nie mam nic przeciwko ;-)

Admin 
Administrator

Wysłany: Wto 22 Lis, 2011 13:57   

Recenzje różnych metod zwalczania fobii społecznej (własnych również), czy też np. historie wyjścia z fobii itd - to wszystko oczywiście również będzie nadawało się do zamieszczenia w serwisie. ;-)

trololo89 

Wysłany: Wto 22 Lis, 2011 23:16   

IMO nawet byłoby wskazane, i to bardzo - brakowało mi tego po zalogowaniu się na forum, znalazłem tylko jedną historię wyjścia z fobii, ale bez wdawania się w szczegóły. Jest problem, musi być rozwiązanie. Trzeba to uświadomić fobikom, którzy szukają pomocy. Każdy taki przykład wzmacnia wiarę w wyleczenie, a to podstawa.

Co do historii wyjścia z fs, trzymaj za mnie kciuki - w moim przypadku najprawdopodobniej nastąpi to w przyszłym roku. Rzecz jasna zamierzam napisać obszerny temat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi