Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wasze stosunki do społeczeństwa.
Autor Wiadomość
zamul22 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:00   

1.Wiadomo że zawsze będzie ktoś słabszy i pokrzywdzony. Kolektywizm jest dobry jeśli jest odpowiednio kierowany. Niestety w polsce kolektyw pochłania tyle że mało zostaje dla jednostki. W niektórych krajach średnia pensja jest wystarczająca i takie coś wg mnie jest ok.

2.Co za różnica na co pierwotni wykorzystywali ten czas? Chodzi o to że mieli go dla siebie i to nie moja/twoja sprawa czy go marnowali czy nie.

3.To już zależy od okresu, regionu itp. na pewno w każdej cywilizacji jakoś karano ludzi nie przydatnych. Zauważ, że jeśli leń nie żył by w społeczeństwie to nikogo by to nie obchodziło nikt by się tym nie interesował czy on coś robi.

4.Nie jestem żadnym naukowcem i nie chce mi się szukać danych, jeśli ktoś nie jest ślepy to widać gołym okiem po starym i nowym pokoleniu

timidus 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:02   

Kertoip napisał/a:
timidus mógłbyś podać tytuł owej książki? Ciekawe, mam temat do przemyśleń na dzisiejszy wieczór

Znane w środowisku fobicznym Anthony de Mello - Przebudzenie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez timidus Nie 01 Sty, 2012 21:43, w całości zmieniany 2 razy  

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:13   

Cytat:
Co za różnica na co pierwotni wykorzystywali ten czas? Chodzi o to że mieli go dla siebie i to nie moja/twoja sprawa czy go marnowali czy nie.

To by było w cholerę nudne i puste życie*. Choć trzeba naszym prapra(...) podziękować, że dzięki ich staraniom w przerwach między drzemkami możemy zmarnować resztki wolnego czasu na wiele sposobów.

*Hm, a jeśli dla ludzi przyszłości nasz tryb życia byłby meganudny?

Cytat:
Zauważ, że jeśli leń nie żył by w społeczeństwie to nikogo by to nie obchodziło nikt by się tym nie interesował czy on coś robi.

Pan Cejrowski rzuca czasem fajnymi miejscówkami dla takowych, hehe.

Cytat:
Nie jestem żadnym naukowcem i nie chce mi się szukać danych, jeśli ktoś nie jest ślepy to widać gołym okiem po starym i nowym pokoleniu

Nieuchronny skutek rozwoju cywilizacyjnego. Coś za coś. Moglibyśmy być ćwierćmózgami i spać spokojnie, albo cieszyć się obecnym stanem i formą cywilizacji, narażając się niestety na urazy. Oby wnusiom było lepiej.
Ostatnio zmieniony przez Mosze Nie 01 Sty, 2012 21:13, w całości zmieniany 1 raz  

timidus 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:44   

O, już znalazłem ten fragment. Co prawda nie chodziło tam o indywidualizm, lecz o przynależność, ale mnie bardziej interesuje ta druga część, mówiąca o tym, że możemy być postrzegani jako zagrożenie:

Społeczeństwo nie będzie uszczęśliwione tym, co mówię, ponieważ - jeśli to zrozumiesz i otworzysz oczy - staniesz się dla niego zagrożeniem. Jak to możliwe, by kontrolować osobę taką, jak ty? Nikogo nie potrzebuje, nie boi się krytyki, nie dba o to, co o niej myślą i co o niej mówią. Przecięła te wszystkie sznureczki, za pomocą których nią sterowano. Nie jest już kukiełką. To niesie zagrożenie. Takiej osoby najlepiej się pozbyć. Mówi prawdę. Stała się nieustraszona. Przestała być ludzka. - Właśnie ludzka! Proszę, cóż za paradoks: w końcu przecież stała się istotą ludzką! Wydarła się ze swego zniewolenia, wydobyła się z wiezienia.

zamul22 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:44   

Dlaczego puste? Przecież nikt nie będzie ciągle spał, w wolnym czasie można budować dom, uprawiać wspinaczkę i wiele innych ciekawych rzeczy, a do tego robić to z przyjemnością a nie z obowiązku i w pośpiechu.

Masz rację, że bez cywilizacji na pewno byśmy byli bardziej prymitywni. Ale takie życie też ma zalety i najgorsze jest to, że nie da się samemu wybrać. Rodzisz się w społeczeństwie i musisz pracować, płacić podatki albo jesteś śmieciem.

Kertoip 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 21:58   

Dzięki timidus. Porównałem to do kilku przykładów z życia i zgadza się. Biorę się do czytania tej książki , nie powiem zaintrygowała mnie.

Damian89 

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 22:09   

Żyjemy, gdzie żyjemy. Każdy z nas jest jednostką. To jednostka musi się dostosować do społeczeństwa, a nie na odwrót. Nic z tym nie możemy zrobić. O wiatrakach pisał Cervantes.

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012 23:57   

Nie mogłem sie wcześniej włączyć do dyskusji bo odsypiałem Sylwka 8-)

Cytat:
Jak ludzie żyli kiedyś? Swoje mleko z krów, swoja działka, zwierzęta i nie musieli całego życia spędzać w pracy.

O ile mi wiadomo na gospodarstwach rolnych ciągle jest coś do zrobienia i kiedyś zapewne było jeszcze więcej biorąc pod uwagę rozwój technologiczny. A jeśli ktoś chce wrócić do takiego pierwotnego trybu życia, to da się zrobić - trzeba tylko trochę kasy by wyjechać do odpowiedniego kraju (odpowiedniego pod względem systemu prawnego i jego przestrzegania).

Cytat:
Nie rozumiem dlaczego płacę podatki na autostrady, skoro nie mam prawa jazdy, czemu niektórzy ludzie zarabiają 30 tys miesięcznie, a inni 1000 pracując dużo ciężej. Czemu płacę ubezpieczenie zdrowotne, a kiedy chcę z niego skorzystać to się nie da, albo zostanę "wyleczony" w 10 minut i na odwal.

System nie jest doskonały i nigdy nie będzie. Problem też w tym, że jest on zbyt skomplikowany aby zdołała go "ogarnąć" i regulować jakaś jedna (czy kilka) wybitna jednostka - potrzeba współpracy większości, którą to współpracę blokuje przeciwstawność interesów różnych grup.
Tak swoją drogą, człowiek jest chyba bardziej skłonny do kompetycji (zabrakło mi lepszego słowa) niż współpracy. Pewnie bierze się to z ego.

Niech ktoś się zlituje i poprawi tytuł tematu pliz :-P
Ostatnio zmieniony przez Urthon Nie 01 Sty, 2012 23:59, w całości zmieniany 2 razy  

jesuis 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 00:10   

Jak powiedział Marek Aureliusz: "Ludzie istnieją dla siebie wzajemnie. Albo ich więc pouczaj, albo ich znoś". I jeszcze jedno: "nie postępowanie innych dręczy nas, bo ono zależy od ich woli, ale nasze o nim sądy. Usuń je więc i zechciej wykorzenić z siebie sąd o nim, jakoby było ono czymś strasznym, a gniew zniknie".

Bear 

Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 00:24   

Only a life lived for others is a life worth while.
- Albert Einstein

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 10:43   

Najpierw ja się zapędziłem o - pi razy oko - parę kilometrów i teraz jest coraz więcej tekstów sugerujących, że indywidualizm równa się egoizmowi. To chyba dlatego, że początek tematu posiada jednak specyficzny wydźwięk. Cytaty z Aureliusza całkiem trafne.

Cytat:
Niech ktoś się zlituje i poprawi tytuł tematu pliz :-P

Podzielam!

Odpowiedz do tematu