Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamęt
Autor Wiadomość
Kertoip 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 14:33   Zamęt

Ogółem mówiąc sam nie wiem o czym dokładnie jest ten temat więc nazwałem go zamęt. Gdy myślę o fobii, depresji, strachu itd. wszystkie te myśli kończą się na jednym: sensie życia. Chciałbym dużo powiedzieć w tym temacie ale pewnie zapomnę. Z jednej strony gdy pomyśle ,że na świecie żyje tyle ludzi i się nie liczę więc nie powinno mnie obchodzić co inni o mnie myślą. Albo Zdaję sobie sprawę ,że zapomną o tym jak się np. ośmieszę. Wtedy wyłącza się ta fobia ale jednak wszystko nie jest ok. Niby nie boję się ludzi i ich opini ale wtedy czuję jak jest naprawdę. Fobia i reszta schorzeń jest ze sobą powiązana i to bardzo skomplikowane. Jeśli jedno się wyleczy okazuje się ,iż nadal nie jest dobrze ,dalej coś nie pasuje. Tu chodzi o coś innego, coś co jest głębiej niż tylko te objawy. Są różne powody fobii np.jak w moim przypadku codziennie obniżanie wartości przez starszego brata ,wielkie ośmieszenie przed znajomymi. Jednak to wszystko by nie wpłynęło na nasze życie gdybyśmy byli inni. Gdyby opinie innych nie wpływały tak na nas i nie przejmowalibyśmy się tym. Często widzę jak fobikom brakuje waleczności. Wolą się poddać. Tak samo jak ja ,gdy miałem możliwości to jednak poddawałem się nie wiem dlaczego, może dlatego żeby inni się nade mną użalali. A gdy już się użalali to nie chciałem aby tego robili. Zupełny bezsens. To wszystko jest tak pokręcone. Może gdy ktoś napisze w tym temacie to wszystko się poukłada. Teraz nie mam pomysłu ale czuję ,że mam bardzo dużo do powiedzenia.
I jeszcze prośba. Nie sugerujcie się moim wiekiem "młody jest,głupi co on wie o życiu".

timidus 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 16:28   

Kertoip napisał/a:
Nie sugerujcie się moim wiekiem "młody jest,głupi co on wie o życiu".

Raczej: "jest w takim wieku, że nic dziwnego, że zadaje sobie takie pytania" ;-)

Kertoip napisał/a:
Gdy myślę o fobii, depresji, strachu itd. wszystkie te myśli kończą się na jednym: sensie życia.

Powtórzę się: "życie nie ma sensu, to my nadajemy mu sens". Teraz konia z rzędem temu, kto powie jak to zrobić :-P

Kertoip napisał/a:
Wtedy wyłącza się ta fobia ale jednak wszystko nie jest ok. Niby nie boję się ludzi i ich opini ale wtedy czuję jak jest naprawdę.

Ciesz się chociaż z tego. Dobrze też, że nie poprzestajesz na tym, ale szukasz dalej.

Kertoip napisał/a:
Gdyby opinie innych nie wpływały tak na nas i nie przejmowalibyśmy się tym. Często widzę jak fobikom brakuje waleczności. Wolą się poddać.

Nie dajmy się sprowokować do kontrataku (waleczność) ani ucieczki (poddanie). Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby nasza reakcja powodowała zmianę postawy u tego, który nas poniża. I to powinniśmy w sobie ćwiczyć — być niewzruszonym, pozbawionym agresji i lęku, a swoim spokojem zmieniać otoczenie (zarazić wszystkich naszym nastawieniem). Można to potraktować jako cel życiowy. W końcu i tak dużo czasu i energii poświęcamy swoim problemom.

Kertoip 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 16:47   

timidus napisał/a:

Raczej: "jest w takim wieku, że nic dziwnego, że zadaje sobie takie pytania" ;-)

A wy dalej nie zadajecie sobie takich pytań?

timidus napisał/a:

Powtórzę się: "życie nie ma sensu, to my nadajemy mu sens". Teraz konia z rzędem temu, kto powie jak to zrobić :-P

To już zależy od każdego z osobna. Dla jednego sensem jest bycie szczęśliwym dla drugiego coś innego.

timidus napisał/a:

Ciesz się chociaż z tego. Dobrze też, że nie poprzestajesz na tym, ale szukasz dalej.

I tutaj pytanie: męczyć się i szukać tej odpowiedzi czy dać sobie spokój i "przetrwać".

timidus 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 16:57   

Kertoip napisał/a:
A wy dalej nie zadajecie sobie takich pytań?

Ja tak. Tylko może nie tak intensywnie jak kilka lat temu.

Kertoip napisał/a:
I tutaj pytanie: męczyć się i szukać tej odpowiedzi czy dać sobie spokój i "przetrwać".

Podejrzewam, że nawet jak dasz sobie spokój to długo w takim bezruchu nie wytrzymasz. Ok. Warto zrobić sobie przerwę, ochłonąć i poczekać, aż myśli same się ułożą i wtedy nie będzie to męczarnią, ale bardziej złapaniem wiatru w żagle.

Kurdę, nie lubię jak mi wychodzą takie górnolotne wypowiedzi, wydają się oderwane od rzeczywistości :-/
timidus ty hipokryto zasrany

Kertoip 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 08:08   

timidus napisał/a:
Podejrzewam, że nawet jak dasz sobie spokój to długo w takim bezruchu nie wytrzymasz. Ok. Warto zrobić sobie przerwę, ochłonąć i poczekać, aż myśli same się ułożą i wtedy nie będzie to męczarnią, ale bardziej złapaniem wiatru w żagle.

Fajnie gdyby było tak łatwo przerwać to myślenie, nie mogę za nic dobrze się zabrać dopóki nie ogarnę co robić ,żeby to miało sens. Nie chcę tracić czasu ,a i tak go tracę nie mogąc dojść do sensu.

Kurde wyszło ,że ten temat tylko o celu życia ,a miało być inaczej.

Nonan 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 19:22   

No cóż, trzeba po prostu powiedzieć, że sensu życia żadnego nie ma (spokojnie, nigdy nie miałem myśli samobójczych ;-) )
Trzeba sobie samemu ustalić cele i nie zadręczać się żadnymi rozkminami,
bo właśnie one sprawiają, że nic się nie chce, bo dochodzi się do wniosku, że to wszystko i tak bez sensu.
Heh, kolejny nic nie wnoszący post w nic nie wnoszącym temacie zmierzającym do nikąd..

Kertoip 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 22:24   

Dzisiaj idąc do szkoły rozkminiałem o tym wszystkim i powoli się układa. Nie trzeba się przeciążać i jest ok. Nie mogę nie myśleć o tym jak pisał timidus ,widocznie jestem na to skazany ale jest lepiej. Może to tak jak z nauką im więcej się myśli nad czymś tym lepiej to się układa dzięki czemu można przejść do trudniejszych spraw.

Dubstep 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 22:58   

Kertoip też nad tym wszystkim rozmyślałem, analizowałem i próbowałem coś działać. Powiedzmy niby jest ok jakiś czas już mam nadzieje na lepsze życie i wtedy ciach fobia odbiera mi nadzieje w najbardziej zaskakującym momencie. Studniówka jest tego przykładem gdzie czułem że będę się dobrze bawił podjeżdżam pod lokal z dobrym samopoczuciem stoje na zewtnarz dużo ludzi czeka na wejście wsio normalnie gadam nie ma spiny, wchodze do środka i czuje jakbym miał zaraz iść na odstrzał i czuje się zagubiony. To jest jakieś chore bo w jednym momencie moge wyjść przed 40 osób i robić autoprezentacje żartując przy tym i patrząc każdemu w oczy. Walczyć o swoje racje czy bić się z kimś WSZYSTKO. A inymm razem coś mnie nachodzi i mimo że nie boje się, coś mnie paraliżuje od środka i trace totalnie nad sobą kontrole. Tak samo jak czasem mam napady śmiechu mimo że nie ma powodu żebym się śmiał to się śmieje i nie moge przestać. Podświadomie wchodze w jakiś stan emcjaonalny i nie jestem w stanie z niego wyjść. CHORE.
Pozatym też to co sam wspomniałeś zwalczasz jedną rzecz a zaraz druga cie niszczy, się wszystko zazębia.

Momentami już mam naprawde tego dość. Każdy uważa za dziwaka. Kiedyś miałem normalne życie :(( dużo znajomych koleżanek i kolegów każdy mnie lubił a teraz.. Potraciłem prawie wszystkie znajomości u 90% osób jestem skreślony. Unikają autobusu którym jade udają że nie widzą, dają mi to do myślenia ile jestem wart...

Kertoip 

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 07:44   

Dubstep dokładnie o to mi chodzi. Wydawało się ,że po fs żcyie będzie piękne ,a tu taka niespodzianka. Ale już powoli dochodzę do korzeni tego czegoś.

Zawsze gdy sobie coś ubzduram ,że co inni o mnie myśla w danej chwili zaczynam się dziwnie zachowywać i wychodzę na debila.

Dubstep 

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 11:28   

Mam nadzieje że Ci się uda. Ja już mam dosyć straciłem nadzieje na normalne życie. Będę sobie tam jakoś próbował radzić w miare przyzwoicie, rodziny nie zakładam dziewczyny pewnie nawet jednej nie znajde. No ale trudno żeby się jednym żyło dobrze inni muszą cierpieć odwieczna zasada tego świata.

Kertoip 

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 17:51   

Zależy co masz na myśli mówiąc normalne życie. Wszystko możesz, to ile zrobisz zależy od twojej motywacji.

Cytat:
No ale trudno żeby się jednym żyło dobrze inni muszą cierpieć odwieczna zasada tego świata.

Tu się nie zgodzę. Jeśli chcesz to możesz zmienić swój los.

Dubstep 

Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 14:46   

No zmieniam i ciągle jest jeden krok do przodu i pięć do tyłu.

Kertoip 

Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 16:32   

Radzę Ci dobrze przemyślec jak moze ta zmiana wpłynąć. To jest podstawa od której warto zacząć. Ostatnio mimo, iż nie jestem zwolennikiem czytuję książkę z poradami dla młodzieży. Podszedłem bardzo sceptycznie ale okazało się bardzo dobre. Wydaje się ,że książka stworzona dla mnie.

Ostatnio po tych całych rozmyśleniach zmieniłem nastawienie do życia. W piątek przeżyłem najgorszy pod względem psychicznym dzień w ostatnich 3 miesiącach. 2 bardzo mocne upokorzenia w przeciągu 2 godzin - masakra. Pomyślałem wtedy "nie myślę o tym, po prostu zapomnę" i zadziałało lepiej niż sobie wyobrażałem.

Odpowiedz do tematu