Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Studniówka
Autor Wiadomość
TysonX 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 09:37   

Cytat:
Jako, że byłem jedyną osobą z naszej klasy, która nie idzie - byłem wielokrotnie namawiany przez wychowawczynię (raz zatrzymała mnie po lekcji, rozpytywała moją mamę na wywiadówce, czemu nie idę) i ponad połowę klasy do zmiany decyzji. Nawet przez osoby, z którymi naprawdę się nie lubiłem. Niektóre osoby podchodziły do mnie na korytarzu i truły "jak to będzie fajnie", "będziesz żałował, że nie poszedłeś", "studniówkę ma się raz w życiu". Ale zachowałem się wyjątkowo asertywnie jak na fobika i nie poszedłem

Nie sądzisz, że to był dobry moment do przełamania ??
Połowa klasy Cie namawiała, nawet Ci z którymi się nie lubiłeś,
Wydaje mi się, że to był dobry moment na przełamanie i pogłlębienie swoich relacji z innymi :)

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 14:19   

Studniówka to chyba trochę późno na pogłębianie relacji. Tym bardziej, że reszta ludzi jest zajęta piciem albo tańcem.

karolina912 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 15:24   

Ale jak to się mówi, lepiej późno niż wcale. A, że skoro większosć ludzi zajęta jest piciem i jeżeli ty też się napijesz, to już nie bedziesz sie az tak bardzo stresował tą rozmową.

Moja studniówkę będę pamiętała bardzo dobrze, może nie była doskonała ale zmotywowała mnie trochę do walczenia z fobią. Widziałam jak dobrze ludzie potrafią się bawić jeżeli nie mają "barier". rozmowy w przyjemnym gronie (co prawda przy flaszce).

TysonX 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 17:00   

Urthon napisał/a:
Studniówka to chyba trochę późno na pogłębianie relacji. Tym bardziej, że reszta ludzi jest zajęta piciem albo tańcem.

Studniówka to chyba jedna z lepszych opcji do zaprzyjaźnienia się, jak większość imprez.
Nie można patrzeć, że niedługo koniec szkoły to kit z tymi ludźmi.
Dużo znajomości utrzymuje się właśnie po szkole ...
A jak ktoś pije to tym bardziej jeden drink Ci nie zaszkodzi, a może pokazać pewną Twoją stronę otwarcia, nikt Ci nie karze pić na zabój, ale jedno piwo z nowymi znajomymi może mieć dużo plusów. A co do tańca to tym lepiej, jeszcze lepsza opcja do pogłębienia relacji z jakąś dziewczyną ... ;p
A jak mówisz że już za późno na to wszystko to cóż, życzę powodzenia z takim podejściem.

Pozdroo

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 20:38   

Cytat:
Dużo znajomości utrzymuje się właśnie po szkole...

Rozumiem, że piszesz to ze swojego doświadczenia, ale śmiem wątpić w uniwersalną prawdziwość tej tezy.

Cytat:
A jak mówisz że już za późno na to wszystko to cóż, życzę powodzenia z takim podejściem.

Ciekawe wnioski wyciągasz kolego :-/ [note to self: to chyba o takich jasnowidzach mówiła szara]

Co do picia to mnie osobiście nie luzuje aż tak jak niektórych. A studniówka to późno na głębsze znajomości głównie dlatego, że człowiek wyrabia sobie pewną "reputację" czy opinię i nawet niefobikowi trudność sprawi jej zmiana, bo każde zachowanie wyrywające się tej opinii bardzo zwraca uwagę, powoduje zdziwienie i nie jest traktowane jako coś normalnego (z racji tego, że nie jest typowym zachowaniem dla danej osoby).

Poza tym, można uznać za szkodliwe namawianie kogoś z fobią do próbowania tak drastycznych ruchów, bo ryzyko porażki jest duże, nie ma nic trwałego do ugrania, a fail będzie zniechęcał do kolejnych prób przełamywania się.
Ostatnio zmieniony przez Urthon Pon 06 Lut, 2012 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

ZoltaKredka 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 20:51   

TysonX napisał/a:

z tego co zaobserwowałam to właśnie po szkole dużo znajomości się kończy

TysonX 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 20:59   

ZoltaKredka napisał/a:

TysonX napisał/a:

z tego co zaobserwowałam to właśnie po szkole dużo znajomości się kończy

Ja osobiście po liceum miałem kontakt z kilkoma osobami,
A po kolejnej szkole którą skończyłem rok temu mam sporo fajnych znajomych, którzy często proponują różne imprezy, spotkania, wyjazdy ... Z racji tego że jestem na tym forum różnie bywa ze spotkaniami z nimi, ale generalnia mam z nimi bardzo dobry kontakt.

Urthon napisał/a:
Cytat:
Dużo znajomości utrzymuje się właśnie po szkole...

Rozumiem, że piszesz to ze swojego doświadczenia, ale śmiem wątpić w uniwersalną prawdziwość tej tezy.

jak wyżej.

Urthon napisał/a:
A studniówka to późno na głębsze znajomości głównie dlatego, że człowiek wyrabia sobie pewną "reputację" czy opinię i nawet niefobikowi trudność sprawi jej zmiana, bo każde zachowanie wyrywające się tej opinii bardzo zwraca uwagę, powoduje zdziwienie i nie jest traktowane jako coś normalnego (z racji tego, że nie jest typowym zachowaniem dla danej osoby).

tu się zgadzam, ale trzeba próbować ...

Urthon napisał/a:
Poza tym, można uznać za szkodliwe namawianie kogoś z fobią do próbowania tak drastycznych ruchów, bo ryzyko porażki jest duże, nie ma nic trwałego do ugrania, a fail będzie zniechęcał do kolejnych prób przełamywania się.

no a z tym się nie zgadzam, aczkolwiek wiem że dużo osób na forum woli metodę małych kroczków, u mnie ona nie skutkuje, wole duże kroki.

Pozdro

timidus 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 21:12   

Urthon napisał/a:
A studniówka to późno na głębsze znajomości głównie dlatego, że człowiek wyrabia sobie pewną "reputację" czy opinię i nawet niefobikowi trudność sprawi jej zmiana, bo każde zachowanie wyrywające się tej opinii bardzo zwraca uwagę, powoduje zdziwienie i nie jest traktowane jako coś normalnego (z racji tego, że nie jest typowym zachowaniem dla danej osoby).

Przykład z mojej studniówki: był u nas taki jeden koleś co przez całe 3 lata unikał ludzi, z nikim nie trzymał. W dodatku swoim zachowaniem odstraszał innych. Bez kija lepiej było do niego nie podchodzić.
No i na studniówce "cudowna" przemiana: tak ci wywijał, tak usilnie tańczył, chciał pokazać, że się genialnie bawi, że w ogóle nie ma żadnego problemu. Oczywiście było to tak sztuczne, że nikt nie dał wiary, każdy tylko go obgadywał za plecami. Niektórym zrobiło się szkoda człowieka, inni jeszcze bardziej zaczęli się z niego nabijać.
Może gdyby nie był taki arogancki, miał trochę więcej pokory, to pewnie jeszcze by coś ugrał, "wyszedłby z ukrycia", pokazałby się z lepszej strony, spędziłby miło wieczór, a tak...

A moja studniówka mi się nie podobała, ale nie tylko mi. Po odtańczeniu obowiązkowego poloneza i walczyka, poszedłem do stołu a potem szwendałem się po korytarzu z innymi narzekającymi.

Hoboczak 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 23:21   

Ja na mojej nie byłem. Na początku bałem sie przyznać, że niemam ochoty iść, myślałem że moi rodzice, znajomi zaatakują mnie tekstami, że jest raz w życiu itp. Ociec, przyjął tę informację z pokerową twarzą, zero przekonywań, on zawsze szanował moją opinię. Jedynie cośtam matka zaczęła gadać, że jestem taki odludek, ale to nie trwało długo. Z klasą było ciekawie, bo mogłem zauważyć, czy komukolwiek na mnie zalezy, kilka osób bezskutecznie próbowało mnie przekonać, a część nawet nie zauważyła mojej nieobecności na imprezie. Z wychowawczynią nie miałem problemów, wiedziała, że to nie jest jej sprawa i niedopytywała się o przyczyny niepójścia.

Gdybym poszedł to pewnie chwile potańczyłbym w kółku, a poźniej przesiedział do końca imprezy przy stoliku gadająć z mniej-imprezowymi kolegami. ;d

Po studniówce w szkole oczywiście każdy zaczął opowiadac jak epicka (ale głupie słowo :P ) była ta impreza, że powinienem żałowac , że nie poszedłem, minęło kilka dni i wszystko wróciło do normalności, studniówka była, minęła. Na szczeście moja klasa nie jest na tyle zorganizowana, żeby zrobić czołówkę do filmu, bo nawet swojego kamerzysty nie mieli, więc i ja odetchnąłem z ulgą, bo nie musze się wydurniać przed kamerą.

Czy żałuję, że nie poszedłem na studniówkę? Nie, gdybym miał możliwośc ponownego uczestnictwa w niej, odmówiłbym.
Ostatnio zmieniony przez Hoboczak Pon 06 Lut, 2012 23:25, w całości zmieniany 1 raz  

trololo89 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 13:38   

TysonX napisał/a:
Nie sądzisz, że to był dobry moment do przełamania ??
Połowa klasy Cie namawiała, nawet Ci z którymi się nie lubiłeś,
Wydaje mi się, że to był dobry moment na przełamanie i pogłlębienie swoich relacji z innymi :)

Moment był przekozacki, ale:

1. O tym, że fobia istnieje, wiedziałem od niedawna, miałem na jej temat szczątkowe informacje.

2. Sądziłem, że w moim przypadku jest nieuleczalna, że taki już jestem.

3. Nie wiedziałem, że przełamywanie się coś da.

TysonX napisał/a:
Studniówka to chyba jedna z lepszych opcji do zaprzyjaźnienia się, jak większość imprez.
Nie można patrzeć, że niedługo koniec szkoły to kit z tymi ludźmi.

Miałem wtedy podejście na zasadzie - przetrwać do końca, a jak już się oderwę od tych ludzi, to będzie fajnie. Nie było...

Hoboczak napisał/a:
Po studniówce w szkole oczywiście każdy zaczął opowiadac jak epicka (ale głupie słowo :P ) była ta impreza, że powinienem żałowac , że nie poszedłem, minęło kilka dni i wszystko wróciło do normalności, studniówka była, minęła.

Nie Ty jeden tak miałeś. U mnie też było takie gadanie, po połowinkach (chyba też byłem jedynym, który nie idzie) jeden koleś nawet walnął do mnie tekst "już nie jesteś w klasie" :mrgreen:

romantyczka18 

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 20:38   

ja napiszę, że, no cóż, nie spodziewałam się tego, ale na studniówce kolegi bawiłam się o 100 razy lepiej niż na własnej xD jednak studniówka bez partnera to niedobry pomysł (szczególnie, że u mnie w klasie prawie wszyscy przyszli z kimś i czułam się trochę "poza grupą")

brunet 

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 21:27   

studniówka była fajna, bo nic sobie po niej nie obiecywałem.
miałem kolegów liceum , ale to oni bardziej mnie lubili niż ja ich.

Odpowiedz do tematu