Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wizyta u psychologa
Autor Wiadomość
delusive 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 19:14   

Taak, wiem. Tym bardziej, że jeśli miałabym mówić o pracy nad fobią, to do tej pory realizowałam ją w jakiś sposób sama. Ale jeśli psycholog stwierdzi, że tej fobii nie widzi - to, mówiąc jeszcze w miarę kulturalnie, czniam to. Mimo tego, że czekałam kilka miesięcy, żeby do niej pójść :roll: Nie wiem czy jest dobra, natomiast wiem co na chwilę obecną, przed maturą utrudnia naukę i spędza sen z powiek - i nie chcę, żeby na siłę ciągnęła mnie za język na inne tematy, które priorytetem dla mnie nie są.

kjensisław 

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 20:51   

delusive napisał/a:
Ale jeśli psycholog stwierdzi, że tej fobii nie widzi

Robi po prostu swoje. NIe wiem jaki rodzaj terapii uprawia owa psycholog ale powinnaś spróbować jej zaufać, bo korzenie fobii mogą leżeć w rejonach, które nie są dla Ciebie priorytetem. Grunt to tam dotrzeć. Na siłę raczej nie będzie Cięnikt ciągnął za język, nie na tym polega terapia.

aganiesial 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 15:11   

cześć chciałam sie za pytać jak to jest z terapią grupową czy psycholog sam na nią kieruje jeśli wydaje mu sie to słuszne czy raczej trzeba samemu się zapytać???
Ostatnio zmieniony przez aganiesial Czw 23 Lut, 2012 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

kocia_kiszka 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 15:43   

aganiesial, jeżeli psycholog stwierdzi, że zaszła taka potrzeba, sam zaproponuje taką terapię, przynajmniej tak było w moim przypadku. Zapytać jednak nie zaszkodzi, może się okazać, że terapia grupowa nie jest dla Ciebie odpowiednią.

aganiesial 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 16:10   

właściwie poza problemem szukania pracy i trudności z nawiązywaniem nowych relacji plus poczucie bezsensu i nieśmiałości nic mi nie dolega dlatego nie wiem co zrobić szukam nowych rozwiązań i zastanawiam sia na nad terapia grupową i czy nie marnuje czasu pani psycholog

kocia_kiszka 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 18:25   

Jeśli jesteś w stanie otworzyć się przed grupą obcych ludzi, możesz zdecydować się na grupową, miałabyś kontakt z nowymi osobami i możliwe, że dzięki temu część problemów łatwiej byłoby rozwiązać. Ja wolałam terapię indywidualną, grupowa na razie odpada, pewnie nic by z tego nie wyszło, gdyż nadal źle się czuję przebywając w grupie, o publicznym wyrzuceniu z siebie tego co mnie męczy nie ma mowy.

Tak przy okazji, chodzisz do psychologa czy psychoterapeuty? Według mnie lepiej jest od razu wziąć się za porządną terapię. Współpraca z samym psychologiem niewiele mi dała, a przez parę ostatnich lat przerobiłam ich naprawdę wielu...

aganiesial 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 18:58   

do psychologa właściwie pierwszego jak na razie na psychoterapeutę mnie nie stać a tak poza tym to chyba nie ma wiekszej różnicy miedzy nimi
Ostatnio zmieniony przez aganiesial Czw 23 Lut, 2012 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

Borealis 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 22:07   

Czy trzeba długo czekać na wizytę u psychiatry?

kocia_kiszka 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 22:17   

Prywatnie przyjmą Cię choćby i tego samego dnia, zależy, na kogo trafisz. Jeszcze nigdy nie planowałam wizyty z większym wyprzedzeniem, zawsze udaje mi się trafić na pusty gabinet. Na temat leczenia państwowego nie wiem jednak nic, możliwe, że kolejki są całkiem długie...

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 22:19   

Zależy gdzie i czy prywatnie (raczej szybciej) czy z NFZ. Najlepiej iść do jakiejś przychodni, bo w szpitalach się czeka dłużej. Ja czekałem jakieś 2-3 tygodnie na pierwszą wizytę (z NFZ). Na kolejne wizyty samemu się ustala kiedy się chce przyjść, zależnie np. od tego na ile starczą nam leki.
Ostatnio zmieniony przez Urthon Czw 23 Lut, 2012 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

Borealis 

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 22:19   

O, nie spodziewałem się że może być tak dobrze :)

Muszę znaleźć szybko jakiegoś naprawdę dobrego psychiatrę, i najlepiej wierzącego- nie wiem czy te warunki da się spełnić w Lublinie... Poleca ktoś jakiegoś wybitnego specjalistę od ciężkich przypadków? :roll:

me2 

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 09:15   

do najlepszego psychiatre beda kolejki ;-)

VV 

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 22:54   

Chciałem iść z NFZ. Następny termin na 31 Maja :-)
Paranoja, z moją depresją zdążył bym się już do tego czasu powiesić. Na szczęście poszedłem prywatnie, tutaj wystarczyło kilka dni. Nie mnie jednak - Zadała kilka pytań, 20 minut, stwierdziła "zaburzenia lękowo-depresyjne" czy coś w tym stylu i skasowała stówkę :-) A leków nie przepisała bo najpierw muszę iść na jakieś badanie (kolejna stówka) a dopiero później wrócić do niej po receptę (kolejna stówka). Można popaść w jeszcze większą deprechę i problemy finansowe :-x

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 23:24   

Cytat:
Chciałem iść z NFZ. Następny termin na 31 Maja

Trzeba było sprawdzić gdzie indziej. Ja jak się kiedyś zapisałem do psychiatry ze szpitala to czekałem 3 miesiące. W przychodni czekałem krótko.
A co do leków to możliwe, że jesteś za młody i dlatego nie dostałeś od razu (ja dostałem przy pierwszej wizycie).

VV 

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012 23:55   

Urthon napisał/a:
Trzeba było sprawdzić gdzie indziej.

Z tego co wiem, w moim mieście tylko ta przychodnia przyjmuje osoby niepełnoletnie :-/
A co do leków to powiedziała, że najpierw muszę iść na EEG :-?

Odpowiedz do tematu