Borealis, możesz zrobić tak jak ja, przejść fobię takim właśnie ,,lekkim" sposobem, i sam zobaczysz że nawet wtedy będziesz miał efekty. Ważne jest jednak żeby zdać sobie sprawę że może być lepiej i podjąć się terapii jeszcze raz, tym razem z większą motywacją - bo przecież widać już efekty.
Choć i tak najlepiej od razu się przyłożyć na maksa, na pewno nie pożałujesz
Witam!
Jestem nowy na forum i właśnie skończyłem 7 tydzień terapii.
Zauważam małe zmiany - jestem spokojniejszy, mniej się martwię wszystkim, akceptuję lęki.
Niestety - nadal w szkole nie odzywam się praktycznie do nikogo, co mnie martwi.
Ciągle zapominam o mówieniu wolno w czasie rozmowy. Czytam codziennie na głos w domu wolno, ale w czasie rozmowy zupełnie wypada mi to z głowy i nie wiem co mam mówić.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy jeden tydzień przerwy będzie w porządku? To znaczy - zaczynają się ferie i wyjeżdżam na tydzień, nie będę miał jak czytać tekstu (nagrania mogę słuchać na mp3.)
Wszystko w swoim czasie, jeśli boisz się odzywać do ludzi, spokojnie kontynuuj terapię
Jeśli chodzi o wolne mówienie, myśl po prostu o samej terapii, ta technika powinna Ci się przypomnieć sama. Nie powinieneś robić przerw, najlepiej wydrukuj kartki z zapisaną terapią i zabierz je z sobą
nie musisz zaczynac kolejnej sesji...przedłuż bieżącą sesję o ten tydzień i czytaj to pod nosem chociazby w kiblu 2x dziennie po 15 minut. jak sie będą przypieprzać to powiedz że masz zatwardzenie , ale nie przerywaj terapii.
_________________ A mind once expanded by a new idea never again returns to its original dimensions.