Wysłany: Wto 22 Lis, 2011 20:58 Moje wady i zalety - zadanie na terapii
Na następną wizytę u psychologa mam zrobić listę swoich wad i zalet. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, nie mam na to siły. W ogóle ostatnio jest ze mną coraz gorzej. Proszę pomóżcie mi i wymieńcie wady i zalety jakie znacie.
_________________ Bo nie ma nic gorszego od samotności.
Świat zamknięty rany otwarte.
Odnaleźć sens.
"Kolejny dzień
zapowiada się słonecznie,
chociaż tym, co żyją,
przyda się jeszcze parasol."
Ale przecież to nie chodzi o to, żeby udzielić kompletnej odpowiedzi całkowicie zgodnej z prawdą. Raczej masz przez to zadanie pokazać swój sposób myślenia. Jeżeli jakoś Cię naprowadzimy, to zafałszujemy w jakiś sposób wynik tego zadania. Wypisz wszystko, co przyjdzie Ci do głowy, ewentualnie jeżeli będzie dużo, to wybierz ważniejsze.
PS Na tym forum spodziewałbym się pytania w stylu: pomóżcie mi wymienić zalety, z wadami sobie poradzę Ale to może jest akurat pozytywne, że myślisz inaczej
Przypomina mi się analogiczne zadanie z podstawówki.
"Jestem koleżeński i szybko biegam".
Czego tam nie napiszesz, to pewnie ma cię doprowadzić do konkluzji, iż zalet usilnie nie zauważasz, a wymienione wady są spowodowane toczącymi cię zaburzeniami i są do obejścia.
Dokładnie pisz co tam ci wpadnie do głowy, i nie próbuj nic ukrywać (szczególnie mam tu na myśli zalety ) Coś tam na pewno wymyślisz, wady to chyba nie ma problemu, a pozytyw coś się pewnie znajdzie.
Kolega chyba prosił o to byśmy wszystkie możliwe wymienili a on by sobie dobrał tylko. Chociaż zadanie to jest po to by samemu się zastanowić i coś napisać.
Mała solucja - jeśli na kogoś jesteś zły za jakieś zachowanie, albo czymś urażony, zniesmaczony bądź jest Ci przykro, a samemu byś tak nie postąpił to dobierz określenie i dopisz do swojej listy.
Wysłany: Sro 23 Lis, 2011 16:52
Pomocna okazuje się też praca w grupie (np. aktywizacyjnej), gdzie masz możliwość dowiedzieć się od innych, jak Cię postrzegają. Konkluzje bywają zaskakujące.
_________________ ♥♥♥♥Milczę, tak po kobiecemu wieloznacznie♥♥♥