Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
medytacja
Autor Wiadomość
Edith_Piaf 

Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 18:43   medytacja

KONIECZNIE potrzebna mi jest pomoc kogoś z tego forum, kto próbował takiej formy psychoterapii, bo ja nie mam pojęcia na czym to polega a chciałabym umieć medytować czytałam owielu pozytywnych skutkach medytacji. Jak trudna jest ta sztuka? Jak pozbyć się negatywnych emocji?
Może to nie jest dla każdego?

będę bardzo wdzięczna

Siewca_stypy 

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 20:06   

Mnie jest trudno nawet się dobrze zrelaksować, próbuję włączać spokojną muzykę- barokowe largo, uregulować oddech, skupić się na nim albo na ciele ale nie mogę. Zawsze mi coś przeszkadza, albo nie wygodnie siedzę, coś za oknem mnie rozprasza albo czuję taki niepokój wewnątrz, nigdy chyba jeszcze nie byłem metodą medytacji w stanie relaksu.

Accato 

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 22:26   

Trenuję aikido i zawsze przed i po treningu mamy chwilę medytacji (mokuso). Polega to na tym, że siadamy po japońsku (seiza), układamy dłonie zewnętrzną stroną w dół lewa na prawo (ma to zapewnić pozytywny przepływ energii wg jakiejś teorii, z którą nie jestem zbytnio zapoznany) i staramy się nie myśleć o niczym albo skupić się na oddechu. Na treningu pomaga w koncentracji. W domu parę razy próbowałem. Moim zdaniem medytacja może uspokajać i polecam spróbować.

Maggot 
Raelianin

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 23:09   

Witam. Lubie tematy o medytacji :-)

Medytuje od kilku miesięcy, i naprawdę widzę jej pozytywny wpływ.
Większość ludzi słysząc słowo medytacja myśli o jodze, a joga to tylko jeden z rodzajów medytacji. Ja osobiście polecam Vipassane, która zaczyna się od wspomnianego wyżej skupiania się na oddechu(Anapana).
Dużo osób ma problem ze skupieniem się, często się rozpraszają myślami. Przeczytałem poradnik na temat jak ,,szufladkować" i blokować myśli. Bardzo dobry sposób, bardzo pomaga. Bywa, że jestem tak skupiony na oddechu, że tracę świadomość że tak powiem.

Ale co mi to dało?
Przede wszystkim lepiej siebie kontroluje. Mam dużo silniejszą siłę woli, potrawie robić rzeczy, które przy fobii są pewnym problemem.
Po za tym trochę zmienił się mój tok myślenia, i myślę że zmienił się na lepsze.

Uważam, że warto spróbować. Początki nie są łatwe, bo musisz walczyć z myślami, do tego na początku trudno wysiedzieć 20 minut bez ruchu i w skupieniu. Ale z czasem staje się to coraz łatwiejsze, aż w końcu jest to po prostu przyjemne :-)

To tyle na razie. W razie co pytaj, z chęcią odpowiem.

Pozdrawiam ;-)

eks88 

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010 14:36   

Maggot masz może jeszcze ten poradnik o blokowaniu myśli? Bo z tym mam największy problem. Z góry dzięki ;)

Maggot 
Raelianin

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010 15:45   

eks88 oczywiście że mam ;-)
http://chomikuj.pl/Dziara
Zobacz do sekcji ,,dokumenty" tam masz plik .pdf i w nim masz ogólnie o tej medytacji, i dość dużo na temat blokowania myśli.

eks88 

Wysłany: Czw 10 Cze, 2010 15:47   

Dzięki jeszcze raz ;)

Edith_Piaf 

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 13:48   

ja też dziękuję za wszystkie informacje (:
spróbuję na pewno :D

B001 

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 03:40   

Maggot napisał/a:
Witam. Lubie tematy o medytacji :-)
Dużo osób ma problem ze skupieniem się, często się rozpraszają myślami.

Dla osób które mają problemy ze skupieniem się polecam medytację transcendentalną. Polega ona na powtarzaniu w myślach w kółko określonej mantry (proste 2 sylabowe z pozoru bezsensowne słowa) więc łatwiej jest się na niej skupić i nie zwracać uwagi na otoczenie.

Franz von L 

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 15:40   

Medytacja to stan skupienia, sama raczej nie może być środkiem do zniwelowania fobii, aczkolwiek może indukować oraz wzmacniać inne techniki.

Muzyczny 

Wysłany: Nie 04 Gru, 2011 18:01   Relaks

W pokonywaniu fobii społecznej bardzo ważny jest relaks, medytacja, rozluźnianie się.

Na stronie relaksacja pl znajdziecie różne techniki pomagające w rozluźnianiu się lub w medytacji.

Znaleźć tam można także Trening relaksacyjny Jacobsona, program Calmer do treningu relaksacji przez skupienie na oddechu i kilka innych pomocnych rzeczy.

Fobicy w stresujących sytuacjach bardzo się denerwują. Relaks i medytacja pomogą w tym
by w tych sytuacjach zachować spokój, dzięki czemu są coraz bliżej w całkowitym pokonaniu fobii społecznej.

Techniki znajdujące się na tej stronie możecie traktować jako dodatek do terapii Richardsa, którą bardzo polecam, i która bardzo mi pomogła :)

Mam nadzieję, że to komuś trochę pomoże :)

Pozdro

hehe przeniesli mi temat
Ostatnio zmieniony przez Muzyczny Pon 05 Gru, 2011 13:53, w całości zmieniany 1 raz  

trololo89 

Wysłany: Nie 04 Gru, 2011 18:04   

Jasna sprawa, sam stosuję trening autogenny + nagrania B. Figarskiej.

Z tym, że trzeba czasu, aby wszystko zaczęło pieknie działać. Nic od razu nie przychodzi.

Muzyczny 

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 10:31   

Ciekawy filmik na temat medytacji ;)

/watch?v=CPy3mqT1VZg

Wpiszcie youtube przed ukośnikiem...

me2 

Wysłany: Nie 19 Lut, 2012 23:02   

witam mam pewna opinie co do medytacji...niestety jest ona negatywna...zreszta moja opinie podzielaja takze specjalisci...wygoglujcie " rak umyslu "

jeszcze posiadam ksiazke autora sri chinmoy , ktory kategorycznie odradza medytacje ludziom ze schorzenami psychicznymi...

probowalem tego i tego , i niestety to nie dla mnie :-(

Muzyczny 

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 16:45   

Ktoś kto pisał ten artykuł nie ma pojęcia o tym czym jest medytacja... albo sprzedaje tabletki i boi się że ludzie przez medytację przestaną je kupować :P

Odpowiedz do tematu