Wiek: 18 Dołączyła: 28 Maj 2010 Posty: 92 Skąd: podkarpacie
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 18:43 medytacja
KONIECZNIE potrzebna mi jest pomoc kogoś z tego forum, kto próbował takiej formy psychoterapii, bo ja nie mam pojęcia na czym to polega a chciałabym umieć medytować czytałam owielu pozytywnych skutkach medytacji. Jak trudna jest ta sztuka? Jak pozbyć się negatywnych emocji?
Może to nie jest dla każdego?
Mnie jest trudno nawet się dobrze zrelaksować, próbuję włączać spokojną muzykę- barokowe largo, uregulować oddech, skupić się na nim albo na ciele ale nie mogę. Zawsze mi coś przeszkadza, albo nie wygodnie siedzę, coś za oknem mnie rozprasza albo czuję taki niepokój wewnątrz, nigdy chyba jeszcze nie byłem metodą medytacji w stanie relaksu.
_________________ "Jestem eksperymentatorem w tym sensie, że piszę po to, aby zmieniac samego siebie".
"Pracowac, to próbowac myślec co innego niż myślało się wcześniej". Michel Foucault.
Trenuję aikido i zawsze przed i po treningu mamy chwilę medytacji (mokuso). Polega to na tym, że siadamy po japońsku (seiza), układamy dłonie zewnętrzną stroną w dół lewa na prawo (ma to zapewnić pozytywny przepływ energii wg jakiejś teorii, z którą nie jestem zbytnio zapoznany) i staramy się nie myśleć o niczym albo skupić się na oddechu. Na treningu pomaga w koncentracji. W domu parę razy próbowałem. Moim zdaniem medytacja może uspokajać i polecam spróbować.
Medytuje od kilku miesięcy, i naprawdę widzę jej pozytywny wpływ.
Większość ludzi słysząc słowo medytacja myśli o jodze, a joga to tylko jeden z rodzajów medytacji. Ja osobiście polecam Vipassane, która zaczyna się od wspomnianego wyżej skupiania się na oddechu(Anapana).
Dużo osób ma problem ze skupieniem się, często się rozpraszają myślami. Przeczytałem poradnik na temat jak ,,szufladkować" i blokować myśli. Bardzo dobry sposób, bardzo pomaga. Bywa, że jestem tak skupiony na oddechu, że tracę świadomość że tak powiem.
Ale co mi to dało?
Przede wszystkim lepiej siebie kontroluje. Mam dużo silniejszą siłę woli, potrawie robić rzeczy, które przy fobii są pewnym problemem.
Po za tym trochę zmienił się mój tok myślenia, i myślę że zmienił się na lepsze.
Uważam, że warto spróbować. Początki nie są łatwe, bo musisz walczyć z myślami, do tego na początku trudno wysiedzieć 20 minut bez ruchu i w skupieniu. Ale z czasem staje się to coraz łatwiejsze, aż w końcu jest to po prostu przyjemne
To tyle na razie. W razie co pytaj, z chęcią odpowiem.
eks88 oczywiście że mam http://chomikuj.pl/Dziara
Zobacz do sekcji ,,dokumenty" tam masz plik .pdf i w nim masz ogólnie o tej medytacji, i dość dużo na temat blokowania myśli.
Witam. Lubie tematy o medytacji
Dużo osób ma problem ze skupieniem się, często się rozpraszają myślami.
Dla osób które mają problemy ze skupieniem się polecam medytację transcendentalną. Polega ona na powtarzaniu w myślach w kółko określonej mantry (proste 2 sylabowe z pozoru bezsensowne słowa) więc łatwiej jest się na niej skupić i nie zwracać uwagi na otoczenie.
W pokonywaniu fobii społecznej bardzo ważny jest relaks, medytacja, rozluźnianie się.
Na stronie relaksacja pl znajdziecie różne techniki pomagające w rozluźnianiu się lub w medytacji.
Znaleźć tam można także Trening relaksacyjny Jacobsona, program Calmer do treningu relaksacji przez skupienie na oddechu i kilka innych pomocnych rzeczy.
Fobicy w stresujących sytuacjach bardzo się denerwują. Relaks i medytacja pomogą w tym
by w tych sytuacjach zachować spokój, dzięki czemu są coraz bliżej w całkowitym pokonaniu fobii społecznej.
Techniki znajdujące się na tej stronie możecie traktować jako dodatek do terapii Richardsa, którą bardzo polecam, i która bardzo mi pomogła
Ktoś kto pisał ten artykuł nie ma pojęcia o tym czym jest medytacja... albo sprzedaje tabletki i boi się że ludzie przez medytację przestaną je kupować