Rysia91 wszystkie tego typu leki przepisywane są na recepte - niestety . Nie powinnaś brać niczego na własną rękę. Tylko lekarz może przepisać Ci odpowiednią kurację bo każdy przypadek jest indywidualny. Jeżeli potrzebujesz czegoś uspakajającego już teraz to spróbuj persen - to taki ziołowy środek (działa najlepiej z tych sprzedawanych bez recepty). Jeżeli uważasz, że potrzebujesz jakieś leki to spróbuj się skontaktować z lekarzem (jeżeli boisz się iść do psychologa czy psychiatry to poradź się rodzinnego). A tak wogóle to głowa do góry i leki tylko w ostateczności . Trzymam kciuki!
Nie biorę żadnych leków. Nie ufam lekarzom, mam powody.
W Polsce wymaga się od nich wiedzy ogólnej, nie ukierunkowuję się w jednej dziedzinie (jak na zachodzie). Taki psychiatra idzie na szkolenie z zakresu leków. Płaci kasę, szkoli się krótko i potem wypisuje recepty jak mu pasuję bądź jaką umowę zawarł z koncernem farmaceutycznym. Moja sis, mówi, iż takim osobnikiem powinno zająć się kilku lekarzy (np. w tym neurolog).
Kumpela leczyła się na depresję. Jej „zabieg” wyglądał jak eksperymentowanie. Skutki uboczne? Ło matko! Myślę, że nie warto było w ogóle tego świństwa brać.
To uzależnia. Np. dostarczając witaminy poprzez tabletki, organizm przestaje samodzielnie pobierać je z pożywienia, czeka na gotowe.
Psychiatra powinien mieć przede wszystkim duże doświadczenie i wiedzę.
Lekarz może wypisać tego typu leki. Tylko… Zależy jakie ma uprawnienia. Większość nie ma tych, które są na bazie narkotyków.
Generalnie, co do leków. Jeśli je zażywamy, powinniśmy dokładnie zapoznać się z nimi.
Zdarzyło mi się, przypadkiem, prawie zatrzymać serce. Czym? Paracetamol.
_________________ Co robisz?
-Nic.
–Niezłe zajęcie.
-Niezłe... ale jaka konkurencja...
Antyk - tak, lekarz rodzinny może przepisać psychotropy jednak zależy to od samego lekarza bo nie wszyscy chcą je przepisywać. Ja osobiście uważam, że tego typu lekarstwa powinny być przepisywane i zażywane pod nadzorem lekarza psychiatry.
CiachoCiasteczko - widzę, że musiałaś trafić na wyjątkowych lekarzy skoro masz o nich takie zdanie .
Długo by opowiadać. Miałam o tyle szczęście, że nie "uszkodzili" mnie bardziej.
Boję się lekarzy, do tego stopnia, że jak wezwano karetkę, ból jak palcem odjąć minął
Moja sis jest na medycynie. Odbyła wizyty u różnych "specjalistów". Opowiada mi często jak jest w teorii, a jak w praktyce, to mi się śmiać chce.
_________________ Co robisz?
-Nic.
–Niezłe zajęcie.
-Niezłe... ale jaka konkurencja...
ja długo brałem Pramolan 3x na dobę i po południu musiałem odsypiać, okazjonalnie przy silnym stresie Xanax, obecnie od około miesiąca Mobemid, po którym z kolei mam bezsenność