Ulala, ja już nie pamiętam kiedy byłem na komisji, pamiętam za to jak się zgłaszałem do służby. Dobrowolnie. W ramach autoterapii. Służyłem przez rok, w którym oznaki fobii się zmniejszyły a koncentrowałem się na przetrwaniu a nie egzystencjalnych pierdołach. To było największe odprężenie psychiczne jakie pamiętam spoza okresu dzieciństwa.
_________________ "Nil admirari - niczemu się nie dziwić"
Horacy.
Boże a ja myślałem że tego już nie ma .... może zapomną o mnie. A jak ktoś się nie stawi to co się stanie? Bo ja tam dobrowolnie na pewno nie pójdę ...
Ja dostałem jakiś miesiąc przed komisją. Swoją miałem w kwietniu. Nie martw się to nie jest nic strasznego. Coś jak badania kontrolne w szkole tylko, że wkoło kręci się paru wojskowych. A na końcu dają kategorię A. Mam wrażenie, że wszystkim taką dają.
Ja dostałem jakiś miesiąc przed komisją. Swoją miałem w kwietniu. Nie martw się to nie jest nic strasznego. Coś jak badania kontrolne w szkole tylko, że wkoło kręci się paru wojskowych. A na końcu dają kategorię A. Mam wrażenie, że wszystkim taką dają.
Mój kolega dostał D, bardzo sprawny i zdrowy chłopak, ale kiedyś miał toksoplazmozę i ma mgiełkę na jednym oku - wystarczyło.
A na korytarzu puścili nam na video Wielką drakę w japońskiej dzielnicy, tym razem pod tytułem Ostry poker w Małym Tokio. Piękny film, w którym Dolph Lundgren i Brandon Lee chodzą po Małym Tokio i kopią po ryjach złych ludzi.
ja się denerwowałem tylko tego że będę musiał z jednym gościem tam wejść i się obok siebie rozbierać do majtek, jak mnie lekarz zobaczył to aż się wystraszył ^^ ''ty tak mało jesz czy taka przemianę materii masz" (180cm / 58kg) bo mam nie dowagę sporą i myślał że mi jeść w domu nie dają ^^ a to taka niestety przemiana materii ;/ ale i tak jakbym nie miał papierów od swojego lekarza to pewnie bym dostał "B" , wystarczyły yy..., wnioski takie alergiczne/astmyczne i dostałem "D" do tego okulary się KIEDYŚ nosiło.
Ja dostałem ''A'', ale w sumie 182cm-56kg-więc nawet gorzej niż kolega powyżej. Stresowałem się, że będe musiał się rozbierać przy tej grupce lekarzy no i tego, że nie wchodzę sam. W dodatku pielęgniarka mi wmówiła, że mam wadę wzroku. Oczekiwanie też trochę denerwuje, ale bać się raczej nie ma czego-jest sporo formalności-podawania swoich danych, adresów, szkół itp. itd. i tak 2 tyg. i do rezerw. Znajomy z klasy dostał ''D'' i musi się co jakiś czas stawiać. Dziwne.
_________________ ''Doświadczenie-nazwa, jaką nadajemy własnym błędom.''
--Wilde, Oscar
Dzisiaj miałem komisję wojskową, na szczęscie każdy wchodził po kolei i nie trzebabylo rozbierac się przed innymi. Naprawdę niema sie czego bać, myślałem, że ściągania majtek i kaszlenia już niema, ale jednak trzeba, stresu jednak nie było bo lekarz jakis dziadek, a on o takim sprzęcie może sobie już tylko pomarzyc
Inna sprawa to, to że dostałem kategorię D, przez to, że mam trądzik na plecach dosyć mocny, ale i tak to mi sie wydaje niesprawiedliwe, bo np. kolega, który prawie nie widzi na jedno oko dostał "D", a ja całkowicie sprawny fizycznie dostałem tą samą kategorie, mimo tego, że trądzik można wyleczyć. No ale na szczęscie nie wiążę swojej przyszłości ze żadnymi formacjami mundurowymi więc nie jestem jakos mocno poszkodowany z tego powodu ; d
Ostatnio zmieniony przez Hoboczak Pon 13 Lut, 2012 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 24 Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 118 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 20:09
Pamiętam na swojej komisji, jak ludzie przychodzili z różnymi papierkami: a to serduszko, a to płucko, a to nóżka, a to depresja. Ja przyszedłem z dowodem, patrzyli na mnie jak na samobójcę. I tak wszyscy dostaliśmy A.
_________________ Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
Dzisiaj miałem komisję wojskową, na szczęscie każdy wchodził po kolei i nie trzebabylo rozbierac się przed innymi. Naprawdę niema sie czego bać, myślałem, że ściągania majtek i kaszlenia już niema, ale jednak trzeba, stresu jednak nie było bo lekarz jakis dziadek, a on o takim sprzęcie może sobie już tylko pomarzyc
Inna sprawa to, to że dostałem kategorię D, przez to, że mam trądzik na plecach dosyć mocny, ale i tak to mi sie wydaje niesprawiedliwe, bo np. kolega, który prawie nie widzi na jedno oko dostał "D", a ja całkowicie sprawny fizycznie dostałem tą samą kategorie, mimo tego, że trądzik można wyleczyć. No ale na szczęscie nie wiążę swojej przyszłości ze żadnymi formacjami mundurowymi więc nie jestem jakos mocno poszkodowany z tego powodu ; d
Na mojej komisji nikt gaci ściągać nie musiał. Jesteś pewien, że to była komisja wojskowa? Ten dziadek co tam siedział miał jakieś papiery, czy uwierzyłeś mu na słowo? W dodatku przyznawanie niskich kategorii... To nie w ich stylu. U mnie wszyscy dostali A, nawet koleś ze śrubami w nodze. Cała ta sprawa mocno śmierdzi...
Na mojej komisji nikt gaci ściągać nie musiał. Jesteś pewien, że to była komisja wojskowa? Ten dziadek co tam siedział miał jakieś papiery, czy uwierzyłeś mu na słowo? W dodatku przyznawanie niskich kategorii... To nie w ich stylu. U mnie wszyscy dostali A, nawet koleś ze śrubami w nodze. Cała ta sprawa mocno śmierdzi...
; d to napewno była powiatowa komisja wojskowa ;P u mnie w miescie tam komisja odbywa się od wielu lat, wszyscy mieli uprawnienia.
Jak widać, komisje badają na rózne sposoby, w poczekalni było przedemną jeszcze ponad 30 osób, oni tez musieli ściągać na chwilę bieliznę. I prawie wszyscy otrzymywali kategorie A, najwyraźniej komisja mocno trzymała się ustalonych norm, bo doszukalem nawet w internecie paragraf, który nawiązuje do trądziku, lecz dalej wydaje mi się absurdalne stwierdzać niezdolnośc do służby wojskowej, po czymś co może się zagoić w kilka miesiecy.
Mi to w niczym nie przeszkadza, ale pokrzywdzeni mogą się czuć, ci którzy z takich głupich powodów nie moga dostać sie do wojska.
Ostatnio zmieniony przez Hoboczak Pon 13 Lut, 2012 21:00, w całości zmieniany 1 raz