Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uzależnienie od komputera
Autor Wiadomość
Spide 

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 22:56   

prawda jestem już taki stary, a od 13 roku życia jestem uzależniony od komputera i internetu jak cholera. Nie mogę beż neta żyć, musi być aby chociaż stronki i gg działało. Wcześniej przesiadywało się od 10 rano do 23 ... niestety :-/ , teraz trochę mniej bo to się wyjdzie gdzieś na parę godzin, przyznam mam z tym problem poważny...
Ostatnio zmieniony przez Spide Sro 04 Sty, 2012 22:57, w całości zmieniany 1 raz  

sok_z_zuka 

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 23:40   

ja też, tylko, że czasem mam np tygodniowy odwyk z powodów niezależnych ode mnie.
Wtedy bywa ciężko. Ale można wytrzymać. A tak to potrafię i do 2 w nocy siedzieć.

W gry dużo nie gram. Teraz w tygodniu, to może z 10 godzin.

So go and bow your head and weep For your world won't change while you sleep

romantyczka18 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 00:45   

hmm, nie sądzicie, że komputer ma ogromnie zły wpływ na zwalczanie w sobie fobii społecznej?

zastanawiałam się nad tym niedawno i doszłam do wniosku, że gdyby nie było komputerów, to człowiek nie zamykałby się na cały dzień w czterech ścianach i jednocześnie zacząłby częściej spotykać się z ludźmi, choćby z nudów. teraz każdy jest mniej chętny do spotkań towarzyskich, bo większość czasu marnuje przesiadując na fb, grając itd.

wystarczy spojrzeć na place zabaw. gdy byłam mała, codziennie zjawiały się tam tłumy. właściwie dzień poza placem zabaw był dniem straconym ;p a teraz? każde dziecko woli zostać w domu, przed komputerem. malec już od początku nabywa tych złych nawyków i przez to ma w przyszłości problemy z nawiązywaniem kontaktów.

zamul22 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 02:08   

Może w przyszłości społeczeństwo będzie komunikować się tylko przez neta. Nie będziemy musieli leczyć fobii bo każdy będzie ją miał :D

romantyczka18 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 17:44   

o zgrozo, oby tak nie było ;p

Map 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 17:56   

Ale... jeżeli tak jest, i fobia społeczna jest tylko kolejnym etapem ewolucji społeczeństwa.... Hej, jesteśmy protoplastami ludzi przyszłości, to żadna fobia, po prostu szybciej się rozwinęliśmy! :mrgreen:

Ale w sumie trochę w tym racji jest, że utrudnia wyjście z fobii. Nawet nie dlatego, że jest dobrze ku niemu uciekać od nudy (gdyby nie komp, siedziałbym 24h/dobę przy książkach i gitarze pewnie :-D ), ale dlatego, że codzienny kontakt z ludźmi zastępują u mnie kontakty czysto internetowe. Jak ostatnio przez jakiś miesiąc nie miałem kontaktu z jedną znajomą z neta, z którą zazwyczaj gadałem z 1-2h dziennie, to zdecydowanie bardziej zacząłem się integrować z znajomymi na studiach. (ale też było mi znacznie ciężej)

sok_z_zuka 

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 10:36   

romantyczka18 napisał/a:
hmm, nie sądzicie, że komputer ma ogromnie zły wpływ na zwalczanie w sobie fobii społecznej?

Dokładnie jak napisałaś. Kiedyś dzieciaki były na placach zabaw i boiskach.
Jak miałem mniej lat i nie bylo neta, to cały czas się po podwórku latało i w piłkę grało.
Teraz z ludźmi czasem pogram, ale jak tak patrze, to boiska, które za moich czasów były wydeptane do ziemi, teraz zarosły trawą.

Trochę ludzi widać na orlikach, ale i tak jest lipa. A hardcorowe siedzenie w domu i unikanie ludzi wcale nie pomaga. Mi się udało się jakoś przełamać i teraz w większości przypadków nie mam aż takich problemów, żeby bać się wyjść na ulicę itp, ale 2 lata temu było gorzej.
Co wcale nie znaczy, że teraz jestem już w 100% uleczony ;)

Cytat:
Ale... jeżeli tak jest, i fobia społeczna jest tylko kolejnym etapem ewolucji społeczeństwa.... Hej, jesteśmy protoplastami ludzi przyszłości, to żadna fobia, po prostu szybciej się rozwinęliśmy! :mrgreen:

chyba nie, dzieci trzeba produkować, a trudno produkować dzieci, jak się nie ma z kim :lol:
chyba, że przerobimy się na jakieś cyborgi, to wtedy tylko olej wystarczy lać, haha :lol:

So go and bow your head and weep For your world won't change while you sleep
Ostatnio zmieniony przez sok_z_zuka Pią 06 Sty, 2012 10:37, w całości zmieniany 1 raz  

diatas 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 03:09   

romantyczka18 napisał/a:
gdyby nie było komputerów, to człowiek nie zamykałby się na cały dzień w czterech ścianach i jednocześnie zacząłby częściej spotykać się z ludźmi, choćby z nudów. teraz każdy jest mniej chętny do spotkań towarzyskich, bo większość czasu marnuje przesiadując na fb, grając

właśnie dlatego nieraz mam chęć wy...rzucić komputer przez okno, czuję jak mnie alienuje, już nawet nie oglądam na nim czegos konkretnego, ale cokolwiek co się napatoczy, nieważne co - ważne abym siedział i się gapił w te martwe piksele, tak przyznaję się - jestem uzależniony :-/

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 10:14   

Jeśli ktoś lubuje się w marnowaniu czasu na FB, to bez niego i tak znalazłby na to marnowanie inny sposób.

diatas 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 18:02   

Nie ma FB bo starzy odcieli internet? - co z tego - można pomalować w paincie :-D

kirises 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 18:48   

albo przejść sapera na czicie
you're not how much money you've got in the bank. You're not your job. You're not your family, and you're not who you tell yourself. You're not your name. You're not your problems. You're not your age. You are not your hopes

xavras 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 22:32   

Ja mam pytanie. Jeżeli spędzanie czasu przed komputerem to po prostu próba zabicia czasu, to czy znacie jakieś inne metody na jego wykorzystanie? Niestety sport w moim przypadku odpada i często po prostu nie mam nic do roboty, a godziny przed komputerem są czasem naprawdę zamulające.

btw. nie sadźcie, że gdyby nie było komputerów to bylibyście bardziej towarzyscy. To tak nie działa. Komputer to tylko objaw. Przyczyna leży gdzieś indziej.

diatas 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 23:51   

I bez sportu jest wiele różnych rzeczy do robienia. Wydaje mi się, że to zależy od tego co kto lubi robić. Gorzej gdy tak jak ja niczego nie lubi robić. Czasami zmuszę się do namalowania czegoś albo popisania, ale to wszystkie takie płytkie jest. Może dlatego że wszystko obraca się wokoło komputera.

Keniger 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 14:05   

Wczoraj tylko 16 godzin ( od 8 rano do północy), coś cienko ze mną ostatnio xD

trololo89 

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 15:44   

xavras napisał/a:
Jeżeli spędzanie czasu przed komputerem to po prostu próba zabicia czasu, to czy znacie jakieś inne metody na jego wykorzystanie?

Czytanie książek, zagłębianie się w jakąś dziedzinę wiedzy.

Odpowiedz do tematu