Skala Depresji Becka (BDI) - skala stosowana w diagnostyce depresji autorstwa Aarona Becka.
Skala składa się z 21 pytań, na które pacjent samodzielnie udziela odpowiedzi. Możliwe są 3 warianty odpowiedzi, które w zależności od udzielonej odpowiedzi, są inaczej oceniane. Kolejne warianty odpowiedzi odpowiadają zwiększonej intensywności objawów, są więc odpowiednio również wzrastająco punktowane jako 0, 1, 2, 3 punkty.
Pochwalę się, że według tej skali zrobiłem ogromne postępy. Przed pobytem w szpitalu uzyskiwałem wyniki >40, a gdy kilka dni temu ponownie wypełniłem skalę, okazało się, że mam już tylko 9.
Wynik to : 20 punktów.
Jesteś w depresji. Twój stan wymaga spotkania się z psychiatrą. Wskazane jest rozpoczęcie farmakoterapii.
Się zdziwiłam...
_________________ 'Samotna jak wilk żyjący w stadzie' - teraz szczęśliwa jak Wilczyca żyjąca z ukochanym Wilkiem
"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles
Wiek: 19 Dołączyła: 04 Mar 2009 Posty: 1188 Skąd: mazowieckie
Wysłany: Czw 30 Lip, 2009 20:15
Wynik to : 8 punktów.
Wydarzyło się w Twoim życiu coś, co spowodowało, że czujesz się chwilami bezradny i zagubiony. Może pomóc Ci rozmowa z bliską osobą lub z psychologiem. Jeżeli to nie pomoże skorzystaj z porady psychiatry - nie musisz mieć skierowania od innego lekarza.
Łał o.O
_________________ Znajdziesz mnie na: Twitter | N-k | x
UWAGA!
Wynik to : 37 punktów.
Jesteś w depresji. Twój stan wymaga spotkania się z psychiatrą. Konieczne jest rozpoczęcie farmakoterapii. Twój stan jest dla Ciebie istotnym zagrożeniem.
Wiecie co, jak tak teraz myślę, to nigdy bym nie pomyślała, że mogę mieć depresję. Wiem, ze to tylko test, dlatego jakoś za bardzo temu nie ufam, ten mój wynik nie jest dla mnie za bardzo wiarygodny
_________________ 'Samotna jak wilk żyjący w stadzie' - teraz szczęśliwa jak Wilczyca żyjąca z ukochanym Wilkiem
"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles
Knife, dlatego na razie się nie przejmuję Myślę, że skoro polubiłam swoje życie i widzę pozytywną przyszłość, to raczej nie jest to na pewno depresja
Wynik to : 32 punktów.
Jesteś w depresji. Twój stan wymaga spotkania się z psychiatrą. Konieczne jest rozpoczęcie farmakoterapii. Twój stan jest dla Ciebie istotnym zagrożeniem.
Mimo, że nie okazuję tego na zewnątrz to fakt, że moje wnętrze jest przepełnione smutkiem i przygnębieniem... Owszem są rzeczy, które mnie cieszą, ale są one w sporej mniejszości...
Ale z drugiej strony uważam, że ten test nie jest miarodajny... bo miewam dużo gorsze nastroje... to nie wiem co wtedy by było... Bo na obecną chwilę uważam, że nie jest tak źle jak pokazują to owe "punkty".
_________________ "Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
Inni zwią ją piekłem..." - Rafael Krasa
Takie testy to głupota! Nie można "oceniać" człowieka po pytaniu, gdzie odpowiedź jest ograniczona! Masz a, b, c, d... Często, mogłabym napisać, że w 99,99% przypadków zaznaczamy najgorszą możliwość - lubimy wpadać w otchłań i jeszcze grzebać paluszkami na jej dnie, aby była większa.
Zamiast utwierdzać się w takich powierzchownych teścikach, Panie i Panowie, sięgnąć, np. po literaturę pisaną przez życie.
_________________ Co robisz?
-Nic.
–Niezłe zajęcie.
-Niezłe... ale jaka konkurencja...
OK
Wynik to : 1 punktów.
Nie masz depresji. Tak trzymać
taki sobie ten test
_________________ Jeśli chcesz być tam, gdzie nigdy nie byłeś, musisz iść drogą, którą nigdy nie szedłeś.
Jeśli chcesz osiągnąć to, czego nigdy nie miałeś, musisz robić to, czego nigdy nie robiłeś.