Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Enneagram
Autor Wiadomość
Disturbed 

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009 23:03   Enneagram

Zakładam temat o enneagramie, może ktoś z was słyszał o tej teorii ludzkich osobowości?
Enneagram wydaję się mi bardzo ciekawym systemem zgłębiającym ludzką osobowość.

http://www.enneagram.com.pl
http://enneagram.pl/

Na tych stronach jest opisany i są tam opisy wszystkich typów i testy na osobowość pomagające określić swój typ. Możecie tu wypisywać swoje wyniki testu. ;-)

Niezwykle złożony system rozwoju człowieka zakładający, że każdy z nas posiada wrodzony potencjał, który może wykorzystywać z korzyścią dla własnego rozwoju, albo do samozniszczenia. Chociaż nazywany jest typologią osobowości i często objaśniany w bardzo naiwny, wręcz prymitywny sposób, jako psychozabawa, mówi o bardzo głębokich motywacjach naszych działań i ich korzeniach. Samo wyznaczenie predyspozycji może być interesujące, ale w enneagramie chodzi o coś znacznie więcej, o przekraczanie własnych schematów, łamanie sztucznych zasad, czyli wykraczanie poza ego. Nazwanie siebie jedynką, trójka czy siódemką nie powinno zatem być zaszufladkowaniem, a jedynie impulsem do rozwoju pod kierunkiem dobrego podręcznika, lub znakomitego nauczyciela. Zwłaszcza ta druga droga była bardzo ściśle przestrzegana przez wielu mistrzów enneagramu i nigdy nie opublikowali swoich prac, stawiając na bezpośredni kontakt z uczniem.

mloda92 
Wilczyca

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009 23:15   

Słyszałam kiedyś ;)

Rozwiązałam test, mam 1w2, czyli Jedynka ze skrzydłem dwa: 1w2 - "Adwokat" - To skrzydło daje jedynce więcej ciepła i pozytywnych odczuć międzyludzkich. Wysokie standardy i wymagania są nieco stonowane przez bardziej ludzkie oblicze. Jedynka z tym skrzydłem, rozumie i łatwiej wybacza innym za to, że nie spełniają jej oczekiwań. Ciężko pracuje, poświęca swój czas i energię, aby poprawić warunki życia innym.
Gdy jest w stresie, może być bardzo gwałtowna i agresywna. Uważa się za jedyną osobę trzymającą się zasad. Ma przerost autorytatywnych ambicji i jest zarozumiała. Może wygłaszać moralizatorskie kazania lub próbować uderzać w czyjś czuły punkt. Możliwa jest postawa "rób jak Ci mówię, a nie to co Ja robię". W tym co robi i mówi okazuje dużo hipokryzji, ponieważ jest przekonana o swoim wysokim morale, podczas gdy inni nie spełniają jej standardów. Jest też bardzo nie konsekwentna w swoim zachowaniu. Ustala własne reguły, po czym je zmienia w zależności od potrzeby chwili.

Słynne jedynki ze skrzydłem dwa: Gregory Peck, Margaret Thatcher, Jane Fonda, Hillary Clinton, Sidney Poitier.

"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles

moriar 
kt0$

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 00:18   

Nie będę lepiej komentował swojego wyniku..wyszło mi, że jestem 2w1...czyli jestem "Służącym" :cry:

Dwójka ze skrzydłem jeden: 2w1 - "Służący"

To skrzydło daje dwójce nieco uczciwości i emocjonalnej stabilności. Gdy dwójka z tym skrzydłem jest zdrowa, pracuje według swoich zasad pomagania innym. Może się starać utrzymywać wysokie standardy. Etyka jest ważniejsza niż duma. Jest bardziej dyskretna i szanująca granice innych ludzi, a gdy jest smutna, ma tendencję do zamykania się w sobie i przeżywania silnych emocji wewnątrz. Jest bardziej melancholijna niż dwójka ze skrzydłem trzy.
Gdy jest w stresie, często myli swoje poczucie misji pomagania innym z potrzebami związanymi tylko z jej osobą. Może ślepo kierować się swoimi motywami, naruszać prywatność innych osób oraz starać się innych zdominować. Uważa, że jej akcje są zupełnie usprawiedliwione poczuciem, że pomaga w dobrej wierze. Może równiez skupiać się tylko i wyłącznie na pomaganiu innym. Jest to dla niej sposób aby unikać roztrzygania dylematu czy trzymać się swoich zasad etyczno-moralnych czy słuchać swoich własnych potrzeb.

Dwójki są ciepłe, troskliwe, opiekuńcze, wrażliwe na potrzeby innych.

Rozpoznanie dwójki

Typowy komentarz dwójki

"Uważam, że ważne jest aby skupić się na tym czego potrzebujemy aby pomagać innym."
"Czy to było dla Ciebie pomocne ?"
"Ze wszystkich osób w naszej firmie do których prezes mógł się zwrócić, zwrócił się właśnie do mnie."
"Oboje z moich rodziców było alkoholikami i musiałam się nimi opiekować od bardzo wczesnych lat."

Słynne dwójki ze skrzydłem jeden: Alan Alda, Bill Cosby, Matka Teresa, Yoko Ono, Danny Glover, arcybiskup Desmond Tutu.

No i wyszło szydło z worka...dziwak ze mnie :cry: Ja i matka Teresa hahaha :lol: :-P
Ostatnio zmieniony przez moriar Wto 23 Cze, 2009 09:21, w całości zmieniany 4 razy  

traju 
Dziwny Człowiek...

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 11:07   

Mój wynik to 4w5. Postanowiłem pogrubić to co zauwazyłem u siebie :) Elementy dodatkowo podkreślone występują u mnie bardzo silnie

Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.

Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.

Divinus 

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 12:17   

1w9 czyli idealista ;p

Jedynka z tym skrzydłem ma podobną do dziewiątki aurę spokoju, choć nadal możliwe są u niej wybuchy gniewu. Często jest introwertyczna i sprawia wrażenie nieobecnej zupełnie jak piątka. Ma tendencję do tworzenia zasad, które rzadko zadowalają innych, ale to też jest jej siła. Gdy jedynka jest zdrowa, może obiektywnie patrzeć na świat, jest spokojna i powściągliwa w swoich ocenach. W ubiorze często jest bardzo tradycyjna i konserwatywna. Wiele jedynek z tym skrzydłem preferuje ubranie funkcjonalne i odpowiednie do okazji, ale niczym się nie wyróżniające.
Gdy jest w stresie, może mieć zbyt wysokie oczekiwania, wymagać od innych rzeczy, które nie są możliwe do realizacji przez przeciętną osobę. Może okazywać polityczne i socjalne opinie, które są logiczne ale bardzo rygorystyczne i całkowicie pozbawione współczucia lub jakichkolwiek innych ludzkich emocji. Najważniejsze stają się zasady, nie zależnie jakim kosztem. Jedynka może być bezlitosna i nieświadomie okrutna.

- ta końcówka niezbyt mi pasuje, co prawda w niektórych sprawach mam rygorystyczne podejście, ale to raczej są sprawiedliwe teorie, niż nieludzkie i bez emocji..

Rozpoznanie jedynki:
"Gdy byłem dzieckiem, zawsze mi powtarzano: na pewno stać Cię na więcej" - o taak (;

Jedynka często się zamartwia i ma skłonność do lęków, może więc się mylnie utożsamiać z szóstką, ale jedynce mniej zależy na nawiązywaniu stosunków z innymi i nie jest dla niej ważne szukanie porozumienia z grupą.
- I właśnie kiedyś (rok temu) rozwiązywałem ten test, i wyszło mi 6w5 - opis szóstki też, nawet bardziej mi pasuje..

Najczęściej spotykane ze skrzydłem pięć, są fobiczne szóstki (;

Disturbed 

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 14:15   

Wyniki testu:

Typ 1

5

Typ 2

3

Typ 3

2

Typ 4

3

Typ 5

6

Typ 6

7

Typ 7

4

Typ 8

2

Typ 9

7

Mój wynik testu, jestem typem 9w1 mediator :-)
Dziewiątka z tym skrzydłem, ma zachowanie wzorowego dziecka. Instyktownie zachowuje się cnotliwie, uporządkowanie, sprawiając jak najmniejsze kłopoty otoczeniu. Gdy jest szczęśliwa, posiada dużą moralność i jest dobrym liderem z dobrym sercem i uzdolnieniami do pokojowych rozwiązań. Często posiada poczucie misji do spełnienia, prywatnej lub publicznej, misji w której pracuje ciężko mając na celu dobrobyt wszystkich, którzy są w to zaangażowani. Wyraża miłość zgodnie z wszelkimi zasadami poprawności, chce się angażować, czynić jak najmniej przykrości. Dziewiątka z tym skrzydłem może być bardzo lubiana, skromna, czarująca, delikatna. Czasami posiada wielką grację i opanowanie z odruchami spontaniczności i dużej czułości. Elegancka prostota uczuć. 8-)

Divinus 

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 14:31   

Zrobiłem teraz jeszcze test z pierwszego linku, i najwięcej pkt. miałem przy szóstce, więc chyba to ona jest mi najbliższa ;p

Panna Nikt 

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 18:00   

4w5 "Włóczęga"

Taki sam wynik miał traju, wiec nie będę przepisywała opisu.

smutna smieszka 

Wysłany: Pią 26 Cze, 2009 21:46   

Słyszałam już dawno o enneagramie, robiłam sobie test i wyszło mi że jestem 4w5 czyli włóczęga, innym razem że 4 w każdym bądź razie mam wiele cech 4 :-)

Disturbed 

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 00:00   

Sporo tu ludzi z typem 4, wklejam link do artykułu o tym typie osobowości http://enneagram.pl/forum/viewtopic.php?t=4376
tekst jest długi jak komuś będzie się chciało przeczytać. ;-)

Knife 

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 10:55   

Mi wychodziło różnie. Za pierwszym razem 9w1, później 4w5, a ostatnio 5w4.

Unti 
Humanoid

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 13:59   

4w5 ^^

Całkiem sporo się ze mną zgadza, aczkolwiek bym mogła z niektórymi rzeczami polemizować xD

Everybody lies.

Love me, Gość!

shake

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 11:15   

kiedyś robiłam. za pierwszym razem 4w5, a potem 5w4 xd

aganiesial 

Wysłany: Sro 29 Lip, 2009 10:09   

to samo 4w5

Milky 

Wysłany: Sro 29 Lip, 2009 10:29   

również 4w5 :->

Odpowiedz do tematu