Różnica między skrzydłami 4 i 6 w piątkach, jest taka sama jak między sztuką i nauką. Skrzydło cztery, daje piątce zmysł abstrakcyjny oraz intuicyjny odcień myślom, tak jakby piątka myślała za pomocą geometrycznych kształtów zamiast myśleć słowami lub realnymi obrazami. Piątka ze skrzydłem 4 może być artystycznie utalentowana i doświadczać emocjonalnych nastrojów jak czwórka. Połączenie intelektualnej i emocjonalnej wyobraźni. Ceni sobie świat filozofii i pięknego konstruowania myśli. Najlepszym dla niej światem jest połączenie umysłowych horyzontów i estetyki. Połączenie ciekawości i wrażliwości na odbiór z potrzebą tworzenia własnej unikalnej wizji.
Gdy 5w4 jest w stresie, wydaje się być jakby nieobecna, gdy jest o coś spytana, odpowiada szeptem. Jej zachowanie oscyluje pomiędzy chęcią odosobnienia, a przypływami przyjacielskiej troski. Może stać się nieuchwytna, niedostępna i abstrakcyjna. Zachowuje się jakby znajdowała się wewnątrz swojej kuli izolującej ją od świata. Czasem odnosi się wrażenie nieznacznego wywyższania się ponad innych. Wizerunek "nieobecnego profesora" dobrze opisuje piątki z tym skrzydłem. 5w4 jest niezwykle wrażliwa na otoczenie i uczucie zbytniej nadopiekuńczości innych. Bardzo przewraźliwiona na krytykę. Może bardzo wolno powracać do siebie po traumatycznych przeżyciach. Typowymi pułapkami dla 5w4 są izolowanie się i popadanie w melancholię oraz depersje o podłożu egzystencjalnym.
_________________ Bo nie ma nic gorszego od samotności.
Świat zamknięty rany otwarte.
Odnaleźć sens.
"Kolejny dzień
zapowiada się słonecznie,
chociaż tym, co żyją,
przyda się jeszcze parasol."
Wiek: 21 Dołączył: 21 Maj 2011 Posty: 241 Skąd: 20 km od BB
Wysłany: Czw 23 Cze, 2011 13:52
Ja kiedyś zrobiłem i mi wyszło 4w5, ale myślę że moja zaburzona osobowość nie znajduje odzwierciedlenia w enneagramie No bo ja taki jestem towarzyski, a jednocześnie nietowarzyski. Dziwny po prostu
_________________ I get knocked down, but I get up again. You,re never gonna keep me down! ;-P
4w5 to raczej większość osób na forum ma. Bo to takie analizujące siebie odludki z drugiej strony indywidualne oryginały
mhm
może uznać by to za czynnik zwiększający ryzyko zaburzeń lękowych?
potem można by robić dzieciom w szkole enneagram a wszystkie z 4w5 (względnie 5w4) wysyłać na obowiązkowe konsultacje psychologiczne?
_________________ Do you not cross the border line
Between good and evil?
You got to find your own state of mind
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere [Cosmic Gate - Mental Atmosphere]
_________________ mój blog...
http://sekrety-karolajny.blog.pl/
"Najważniejsze jest, byś zapamiętał chwile
Te, w których było Ci dobrze, w których byłeś szczęśliwy"
Według enneagranu mam 5w4 czyli introwertyk+tragiczny romantyk - nawet nie jestem zdziwiony . Z drugiej strony to brzmi trochę jak "beznadziejny przypadek".
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 10:36
Ja oczywiście 5w4, ale nie wierzę w ten test. Enneagram ma korzenie ezoteryczne i okultystyczne, nie ma nic wspólnego z naukową psychologią. Jest to zabawka porównywalna z horoskopami. Dziwią mnie często spotykane peany na jego cześć.