Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Enneagram
Autor Wiadomość
Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 12:50   

Cytat:
Enneagram ma korzenie ezoteryczne i okultystyczne, nie ma nic wspólnego z naukową psychologią. Jest to zabawka porównywalna z horoskopami.

Mocno przesadzasz (szczególnie z tym okultyzmem i horoskopami). Test ten daje wyniki o podobnym charakterze co test MBTI (jest gdzieś na forum, w Dyskusjach Wielotematycznych). Tego typu testy mają złą opinię w środowisku psychologicznym głownie ze względu na słabą skuteczność (np. jeśli ktoś wypełnia dwukrotnie taki test z dużym odstępem czasu wyniki mogą się mocno różnić) ale jeśli traktować je na luzie i swobodnie, dają o nas jakąś informację, którą możemy różnie interpretować i wykorzystać.

Neurotyk91 

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 13:26   

Wszystkie pytania dotyczą emocji i zachowania, a nie np. daty urodzin, opis przyporządkowany do wyniku też mówi wyłącznie o charakterze, nie widzę tu żadnej ezoteryki. Nie robiłem zbyt wielu testów osobowości, ale ten był zadziwiająco trafny, przy czym opisy nie są sformułowane tak, jak w horoskopach, że każdy wynik można dopasować do każdego. Z nudów robiłem test kilka ze trzy razy z przerwami 1-1,5 roku i zawsze wychodziło mi 5w4
Ostatnio zmieniony przez Neurotyk91 Pon 24 Paź, 2011 13:28, w całości zmieniany 2 razy  

Tycjan 

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 13:35   

Ja wskazałem na jego genezę. Enneagram korzeniami sięga sufizmu (islamski mistycyzm), w pewien sposób powiązany jest też z technikami Zen oraz I Ching. Takie właśnie założenia przyświecały jego faktycznemu prekursorowi, Oscarowi Ichazo. Gdzie tu podstawy naukowe? To własnie powód, dla którego został odrzucony przez psychologie akademicką. Moim osobistym zdaniem fobia społeczna wypacza wynik w tym teście. Wyjaśnię na przykładzie. Otóż mamy chociażby takie pytanie:

Cytat:
Mam tendencję do bycia zbyt:
A) agresywnym i konfrontacyjnym.
B) spokojnym, pokojowym i wycofującym się

Nietrudno zgadnąć, na którą stronę będzie przeważać osoba z FS. Rodzi się jednak pytanie: czy to wycofywanie jest związane z posiadanym typem osobowości (tak właśnie chce enneagram), czy to efekt zaburzenia psychicznego? Wiadomo przecież, że fobia jest "ciałem obcym", a nie składową naszego charakteru (no chyba że mówimy o OU). Moim zdaniem fakt, że większość bywalców takich forów uzyskuje 5w4 albo 4w5 świadczy o "błędzie pomiaru", a nie o tym, że ludzie z FS mają podobną (identyczną!?) osobowość.

Może mam rację, może nie. Mogę tylko stwierdzić, że opis 5w4 niezbyt do mnie pasuje. :-P

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 14:39   

Można by tu poruszyć trzy kwestie:
1. Czy wiemy na 100% na co chorujemy? Autodiagnoza jest bardzo nietrafna, widzę to po sobie (doszedłem do wniosku, że nie mam FS i depresji tylko uogólniony zespół lękowy, dystymię i jeszcze trzy pomniejsze zaburzenia z nimi powiązane). Trzeba mieć pewną wiedzę i wiedzieć jak ją wykorzystać. Zresztą diagnoza to trudna sprawa skoro nawet wykształceni psychiatrzy i psychologowie często się mylą (chociaż jestem przekonany, że wynika to na ogół z błędnych, niepełnych lub mylących informacji od pacjenta)

2. Jeżeli chodzi o wpływ zaburzenia na naszą osobowość to, w przypadku osób chorujących od dziecka, trudno stwierdzić czy np. taka FS jest "ciałem obcym". Myślę, że to raczej niemożliwe by długo trwające zaburzenie osobowości nie miało wpływu na naszą nomen omen osobowość.

3. Można chyba założyć, że ten test nie był projektowany pod ludzi z zaburzeniami psychicznymi czy osobowości. Dochodzi jeszcze kwestia szczerości i dokładności samego wypełniającego. Jest też problem z poprawnym przeprowadzaniem testu i przedstawianiem wyników - oba testy z pierwszej strony dały mi dwa, różne wyniki:

z tego http://enneagram.com.pl/typ6.html

Typ 1 5 pedant/perfekcjonista

Typ 2 3 dawca

Typ 3 1 zdobywca

Typ 4 4 ekscentryk/tragiczny romantyk/indywidualista

Typ 5 6 obserwator

Typ 6 9 adwokat diabła/lojalista

Typ 7 6 fantasta/epikurejczyk/entuzjasta

Typ 8 3 szef/wojownik

Typ 9 5 mediator

z tego http://enneagram.pl/

5w4

Moim zdaniem ten drugi był bliższy prawdy jeżeli chodzi o ogólne opisy typów (mnie bardzo dobrze pasuje opis 5w4). Różnice mogą wynikać głównie z powodu inaczej stawianych pytań i możliwości odpowiedzi (w jednym mamy tak/nie, w drugim mamy 5-stopniową skalę, dającą większą precyzję odpowiedzi).
Ostatnio zmieniony przez Urthon Pon 24 Paź, 2011 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Tycjan 

Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 17:16   

OK, nie chcę wzniecać waśni w tym temacie. :-> Enneagram można sobie wypełnić, bo na pewno jakiś pogląd daje. Nie ma jednak sensu traktować go zbytnio poważnie.

sok_z_zuka 

Wysłany: Sro 11 Sty, 2012 17:17   

mi wyszło 5w4, aż się zdziwiłem, ze tak trafnie :shock: -> miałem małego doła...

teraz mi przeszło i...
9w1...dziwne jakiś pomieszany jestem...sam już nie wiem.

Ale z drugiej strony na tamtej stronie było napisane, że można się pomylić tzn
9 myśli, że jest 5, hmm.

http://www.enneagram.pl/f...=155957#p155957 ^^
No nic..:D koniec rozkmin.

Zrobiłem jeszcze kilka razy w rożnych porach dnia (wczoraj i raz dziś) i zawsze 9w1 ^^

So go and bow your head and weep For your world won't change while you sleep
Ostatnio zmieniony przez sok_z_zuka Czw 12 Sty, 2012 10:42, w całości zmieniany 6 razy  

Strange 

Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 00:34   

W Moc Enneagramu akurat wierzę. ;-)
4w5- "Włóczęga".

McNulty 

Wysłany: Sob 25 Lut, 2012 00:39   

Słabe to. Dałem sobie spokój z tym w połowie kiedy zauważyłem, że w większości pytań musiałem zaznaczać to pośrodku.

Moje motto: "Gorączka jest najlepszym filmem w historii."

Noface 

Wysłany: Sro 14 Mar, 2012 14:19   

Piątka ze skrzydłem sześć: 5w6 - "Rozwiązywacz problemów"

Skrzydło sześć daje piątce umiejętność skupienia się na detalach i technicznej wiedzy, oraz daje umiejętność do sekwencyjnego myślenia na temat biegu wydarzeń. Piątka z tym skrzydłem ma dar wyciągania znaczących wniosków z niewielkiej ilości faktów. Zwłaszcza intelektualna piątka, która jest znacznie bardziej analityczna niż piątka ze skrzydłem 4. Może być też lojalna wobec przyjaciół, oferując im silne wsparcie. Uprzejma, jest cierpliwym nauczycielem, ekspertem w danej dziedzinie. Może mieć poczucie misji i ciężko pracować. Czasem ujawnia się u niej aura nadwrażliwego kujona i jest niezdarna w komunikowaniu się z innymi. Gdy jest w pozycji obronnej, może być onieśmielona oczekiwaniami innych. Może bardziej lubić niektóre osoby, ale też bardziej niektórych unikać. Szczególnie uczulona na okazywanie wdzięczności innym. Może mieć problem z wypowiedzeniem "Dziękuję". Boi się rozpoczynania działania, za to rozwija "uzależnienie" od informacji. Zadaje mnóstwo pytań, ale zwleka z podjęciem "zbyt" pochopnej decyzji. Gdy 5w6 jest w stresie, staje się podejrzliwa co do motywów działania innych ludzi, ale również ślepo za niektórymi podąża. Może przez długi czas nie zmieniać uczuć, utrzymując je na stałym poziomie. Może być zimna, ironiczna i odizolowana od innych.
Skrzydło 6 może być fobiczne lub antyfobiczne. Antyfobiczne skrzydło daje piątce, odwagę i umiejętność przeciwstawiania się autorytetom. Przyparta do muru potrafi zadrwić z autorytetu lub w złości odpowiedzieć by się odczepił. Ma tendencję do eksperymentowania by znaleźć jakie są granice zachowania. Phobiczne skrzydło powoduje, że piątka staje się mniej ufna wobec innych i doszukuje się ich prawdziwych intencji.

Taa, jestem zapewne tą "niezdrową" piątką, ale znaczna większość treści się zgadza.

Jeśli ktoś lubi czytać cudzą twórczość to zapraszam.

"It's me against myself this time
Me against the world I hide
Can I overcome and find a way
To be alive" - Coldrain - To be Alive

Nela. 

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2012 00:57   

5w4
i prawie wszystko się zgadza :)

xavras 

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2012 01:59   

5w4 dziwne, ale pasuje. Tylko, że mam wrażenie, że na przykład jutro wynik byłby inny. Mało konkretne te pytania i opisy też chyba tak dobrane, żeby pasowały do jak największej liczby ludzi.
Po za tym mam cholernie skomplikowaną osobowość i nie wydaje mi się, żeby taki teścik mógł ją dobrze określić.

Odpowiedz do tematu