Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samotność w tłumie?
Autor Wiadomość
panika

Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010 21:20   

Jest coś takiego jak filozofia egzystencjalna:mówi o tym, że jeden człowiek nigdy naprawdę nie pozna drugiej osoby, bo nie dowie się co ona TAK NAPRAWDĘ myśli, jaka NAPRAWDĘ jest-przez to wszyscy jesteśmy samotni.
smutne.
Poza tym ostatnio zaczęłam zauważać tę "samotność w tłumie" znaną z amerykańskich filmów. Ciągle stykam się z osobami, czasami zdarzają się krótkie rozmowy, ale brakuje mi czegoś głębszego, osoby której mogłabym się wygadać, potrzebuję "innego" kontaktu, te płytkie dialogi po jakimś czasie nie wystarczają.

klara25 

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 16:40   

panika napisał/a:
Jest coś takiego jak filozofia egzystencjalna:mówi o tym, że jeden człowiek nigdy naprawdę nie pozna drugiej osoby, bo nie dowie się co ona TAK NAPRAWDĘ myśli, jaka NAPRAWDĘ jest-przez to wszyscy jesteśmy samotni.
smutne.
Poza tym ostatnio zaczęłam zauważać tę "samotność w tłumie" znaną z amerykańskich filmów. Ciągle stykam się z osobami, czasami zdarzają się krótkie rozmowy, ale brakuje mi czegoś głębszego, osoby której mogłabym się wygadać, potrzebuję "innego" kontaktu, te płytkie dialogi po jakimś czasie nie wystarczają.

Zgadzam się z wypowiedzią cytowaną.
Każdy tak naprawdę jest i będzie sam ale mamy możliwości wchodzenia w "intymne relacje". Tylko,ze mam wrażenie, iż w dzisiejszych czasach ludzie juz nie potrafią wchodzić w intymne, głębokie relacje. nie chcą, nie potrafią...nie wiem.
A są to bardzo pożądane i ważne kontakty międzyludzkie. Kontakty, które kształtują osobowość i wspomagają rozwój osobisty.
Na ten temat można by długo...
Ja też szukam przyjaciela, powiernika i kogoś kto zrozumie i wybaczy nawet gdy okażę swoją słabość, bo każdy ma słabości. Choćby malutkie.

Pozdrawiam serdecznie.

Neurotyk91 

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 17:38   

klara25 napisał/a:
dzisiejszych czasach ludzie juz nie potrafią wchodzić w intymne, głębokie relacje.

Nie POTRAFIMY. Chciałem zaznaczyć, że ty również jesteś winna takiemu stanowi rzeczy, a nie jacyś mityczni "oni" czy "ludzie". Ty również, zapewne nie do końca świadomie, roztaczasz wokół siebie aurę niedostępności. I to pewnie jeszcze większą, niż inni, ze względu na swoją fobię.

klara25 

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 18:25   

Neurotyk91 napisał/a:
klara25 napisał/a:
dzisiejszych czasach ludzie juz nie potrafią wchodzić w intymne, głębokie relacje.

Nie POTRAFIMY. Chciałem zaznaczyć, że ty również jesteś winna takiemu stanowi rzeczy, a nie jacyś mityczni "oni" czy "ludzie". Ty również, zapewne nie do końca świadomie, roztaczasz wokół siebie aurę niedostępności. I to pewnie jeszcze większą, niż inni, ze względu na swoją fobię.

Tak, wiem o tym,ze sie izoluję, Chociaż ostatnimi czasy próbuję to zmieniać. Nie jest łatwo.
Jednak wiem,że problem takowy mam i chcę to zmienić. Czy dystans, który stwarzam jest większy czy mniejszy, czy ma taki czy inny charakter - nie wiem. nie mi to oceniać.
po prostu chcę to zmienic.

klara25 

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 19:04   

Karen napisał/a:
Ja byłam sama na ślubie, na imieninach, chodzę sama na pocztę, sama do kina, sama do sklepu, sama na spacer, sama na rower, sama, sama, sama. Wszystko sama. Zosia Samosia :lol: znudziło mi się wychodzenie z domu. W pewnym sensie lubię samotność, ale zwykłą samotność a nie w tłumie.

też tak mam i też tak uważam :)

Odpowiedz do tematu