Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samotność? Nie gadaj głupot, chodź na piwo.
Autor Wiadomość
ambientna 

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2011 14:19   Samotność? Nie gadaj głupot, chodź na piwo.

Już gdzieś pisałam o tym, że na przekór swojej nieśmiałości zachowuję się tak, jakbym się świetnie bawiła, będąc w tłumie, wygłupiając, gadając.
Ponadto, jestem posiadaczką chwiejnej osobowości. Mówiąc obrazowo: dwa tygodnie leżę w domu twarzą w poduszce i nie mam siły posłodzić herbaty, a potem przez dwa tygodnie uśmiecham się i wszystko jest okej. To nie jest komfortowa sytuacja. Co się robi, żeby nie dopuścić do huśtawki? Chodzi się na koncerty, na imprezy, pije się zatrważające ilości wina i chodzi na randki bez przyszłości z facetami, którzy nie mają znaczenia. Wesoło, endorfiny, takie rzeczy. Ale jak długo bym sztucznie nie utrzymywała przy życiu mojego uśmiechu, i tak wiem, że w końcu to wróci. I będzie trwało dokładnie tyle, ile poprzedni okres radości.
Ten proces zdołał na parę miesięcy zatrzymać mój były. Niestety, za wszystkie chwile szczęścia muszę teraz zapłacić.

A Wy jak zagłuszacie samotność?
W bucie piach

jestem chora na wszystko, kochany

max000 

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2011 23:15   

z tego co piszesz wiele pasuje wg. mnie do choroby afektywnej dwubiegunowej. (nie jestem specjalistą, psychologiem itp.) Jak chcesz to poczytaj sama, pewnie lepiej będziesz wiedzieć...

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Wto 19 Kwi, 2011 11:34   

Zgadzam się z max000, mi też się nasunęło takie przypuszczenie. Zwłaszcza jeśli te okresy czasu są tak regularne jak piszesz. A najlepiej chyba zrobisz jeśli zapytasz jakiegoś specjalisty co on o tym sądzi.
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere
[Cosmic Gate - Mental Atmosphere]

ambientna 

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011 23:00   

Macie na myśli cyklofrenię? Nie wiem, to chyba nie jest aż tak mocne. Przy cyklofrenii trzeba mieć przecież dość mocne objawy, tzn. albo się rzuca przedmiotami albo coś takiego...? Przepraszam, mam mgliste pojęcie o tym, tylko matka koleżanki była na to chora. W każdym razie ja - zmuszona chociażby przez codzienne obowiązki - funkcjonuję w miarę zwyczajnie, nie robię scen na środku ulicy.
W bucie piach

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 02:10   Re: Samotność? Nie gadaj głupot, chodź na piwo.

Tak, chyba mówimy o tym samym... (inna sprawa że te ma mgliste pojęcie; wiem o tym tyle ile można wyczytać w sieci) po prostu jeśli mowa o regularnych, skrajnych zmianach nastroju bez wyraźnej przyczyny, to ChAD się jakoś samo nasuwa. Ale jeśli w tych "lepszych" okresach nie masz objawów epizodu maniakalnego, to może faktycznie nie być to :-?

klara25 

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 15:49   

Myślę,że przypuszczenie ChAD to mocno powiedziane.
Ja czasami też tak miewam, raz z mniejszą innym razem z większą regularnością. Chwiejność emocjonalna, pa pewno...ale może to wynikać z bardzo różnych przyczyn. Oczywiście jeżeli Ci to zacznie bardzo uprzykrzać życie to warto się skonsultować z profesjonalistą ( terapeuta, lek.psychiatra... ).
Ja kiedy jest gorszy okres uciekam przed światem, przed ludźmi, czasami nawet przed sobą. Nie konfrontuję się wtedy zupełnie z otaczającym mnie światem, w sensie z moimi obawami, lękami...itp. Wtedy zagłuszam wszystko w sobie smutkiem czasami rozpaczą. Niestety bywa i tak,ze wspomagam się alkoholem...gdy nie radzę sobie już bardzo.
Potem zaś przychodzi lepszy czas kiedy chcę wszystko zmienić! Szukam ludzi, wyzwań,czuję się na siłach robić wile rzeczy...Niestety. Ten czas również przemija...( jak i ten gorszy). I tak w koło macieju, z dnia na dzień, z miesiąca na miesiąc....

Życzę powodzenia w walce z życiem tym wszystkim,którzy czasami aby wstać z łóżka i znaleźć sens na dany dzień muszą wykonać heroiczny wysiłek.Wiem,ze bywa bardzo ciężko.

Pozdrawiam ciepło :)

ambientna 

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 19:02   

No, dokładnie, w tym właśnie rzecz. Na siłę. Właśnie jestem w tym lepszym okresie, w zasadzie to dobrze, bo w niedzielę koncert, no i poza tym mam jakąkolwiek siłę wrócić po świętach do obowiązków. Cieszę się, chociaż wiem, ile potem za to zapłacę :)
W bucie piach

klara25 

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 19:14   

wiesz co...? Chyba trzeba się cieszyć tymi lepszymi chwilami,bo nie ma żadnej gwarancji,ze kiedyś sie wszystko ułoży i będzie zawsze dobrze. Wiec teraz korzystaj ile wlezie...hahaha...

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 23:22   

klara25 napisał/a:
Chyba trzeba się cieszyć tymi lepszymi chwilami,bo nie ma żadnej gwarancji,ze kiedyś sie wszystko ułoży i będzie zawsze dobrze.

Dobrze mówisz, po dobrym okresie przynajmniej zostają jakieś wspomnienia.

Na marginesie, to też mam coś takiego. Tyle, że mój ostatni "fajny" okres skończył się jakieś cztery miesiące temu. Do dziś nie wiem czemu :-|

Szop_artuR 

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 07:44   

Ja mam takie huśtawki kilka razy w ciągu jednej doby :-) Potem przez jakiś czas ich nie ma, potem znowu są... :hmmm:
Ja samotność zagłuszam spotkaniami z kolegami, którzy mają te same zainteresowania. Praktycznie mam tylko ich. Tyle, że wszyscy mieszkają daleko i rzadko się widzimy :-)
A jak mam doła i jeszcze jakąś kasę w portfelu, to obżeram się słodyczami... :zniesmaczony:
Ostatnio zmieniony przez Szop_artuR Pon 16 Maj, 2011 07:44, w całości zmieniany 1 raz  

ZoltaKredka 

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 12:13   

Szop_artuR napisał/a:
to obżeram się słodyczami...

to jest bardzo powszechne i jako osoba na dziecie nienawidzę gdy mnie dopada ochota na słodycze :-/

samotność... w weekend moja samotność osiągnęła szczyt :-|
od rana mnie nosiło aby gdzieś wybyć ale każdy coś miał zaplanowane, oczywiście nie było z kim
piękny, sobotni wieczór a 20 latka przygotowuje prezentację maturalną... tylko sobie w głowe strzelić

Dziwaduo 

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011 13:56   

Szop_artuR napisał/a:

Ja samotność zagłuszam spotkaniami z kolegami, którzy mają te same zainteresowania.

Też kolekcjonują stare pralki? :P

Szop_artuR 

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011 23:17   

Tak :-) Ba! Oni są nawet większymi fanatykami ode mnie :shock: Dobrze jest mieć takich znajomych, z którymi można wymieniać się doświadczeniami, w swojej branży, spotkać się od czasu do czasu, itp, itp. W latach szkolnych czułem się gorszy z powodu swojego "głupiego" zainteresowania. A od kiedy znam ludzi takich jak ja już nie wstydzę się tego :-)

wacki323 

Wysłany: Pon 23 Maj, 2011 19:52   

Ja mam podobnie, jestem DDA/DDD. Może też masz toksycznych starych? A cyklofrenię (swoją drogą dziarska nazwa :-) ) też u siebie podejrzewałem, wśród innych chorób. To jest chyba taka skrajność wahanki nastrojów: od euforii do dysphorii. Lepiej skoncentrować się na objawach a nie na etykietce pod którą chcemy się przypisać (jaki syndrom itp.). Jeśli rzeczywiście poważnie u Ciebie to wygląda i przeszkadza w funkcjonowaniu to psycholog będzie super rozwiązaniem ;-)

ambientna 

Wysłany: Czw 26 Maj, 2011 19:25   

Byłam u psychologa! Co prawda nie nazwałam tego nigdy cyklofrenią (dziarskie, doprawdy ^^), może tak naprawdę boję się, że to może być jakieś początkowe stadium, bo wiem, jak wygląda w stadium zaawansowanym. Ale myślę, że to jest po prostu zbyt lekka przypadłość, żeby podciągać to do rangi fobii maniakalno-depresyjnej.
A psycholog...tak naprawdę się zawiodłam. Nic nie odkryłam, nic się nie zmieniło, rozpłakałam się tylko po wszystkim, bo nawet przed tą kobietą do końca udawałam, że się trzymam. Opowiadałam jej o wszystkich strasznych rzeczach, 'wyprułam z siebie flaki' i nic mi z tego nie przyszło. Jeśli nie liczyć kolejnej fali wstrętu do siebie samej i czerwonych plam na twarzy po godzinie ryczenia.
W bucie piach

Odpowiedz do tematu