Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samotność? Nie gadaj głupot, chodź na piwo.
Autor Wiadomość
BlankAvatar 

Wysłany: Sob 28 Maj, 2011 13:05   

psycholog to 'terapeuta'. nie jest od diagnoz, lecz od polepszania 'jakosci' twojego zycia.
jesli chcesz diagnoze choroby dwubiegunowej i odpowiednie leki, to musisz udac sie do psychiatry

i nie czuj sie zle z tym, ze maskujesz swoje prawdziwe uczucia przed ludzmi. ja u psychiatry i psychologow, tez zawsze jestem cool. szczerze mowiac, to nawet dobrze, ze ryczalas po wszystkim. trzeba 'przezuc' te wszystkie emocje

Wyleczylem sie z fobii; elementy osobowosci unikajacej we wzglednym 'uspieniu'. Sposob? Gruntowny remont myslenia..

wacki323 

Wysłany: Sob 28 Maj, 2011 15:45   

Hmm pewnie poszłaś na psychoanalizę. Na początku jest bardzo ciężka, trzeba się przyzwyczaić do tego jak wygląda i starać się mówić całą prawdę. Niektóre wyznania są strasznie męczące, czasem obiecywałem sobie, że pewnych rzeczy nie powiem psychologowi, ale po każdym takim wyznaniu czułem się lekko. Jeśli nie chcesz grzebać tak bardzo w tym co było to poszukaj specjalisty od terapii behawioralno-poznawczej. Psycholog wspiera Cię bezpośrednio w działaniu, efekty są szybsze, lecz nie poznasz siebie i przyczyn wielu rzeczy, które Cię dotyczą. Każda terapia ma swoje plusy i minusy ;-)
Hamowanie uczuć... hmm to kontrola siebie jeden z moich podstawowych problemów :roll: też tak miałem, do czasu aż puściłem wodze, aż się rozryczałem u psychologa. Chyba to nie było takie dziwne, bo na stole były przygotowane chusteczki (wcześniej się dziwiłem po co one tam są :-P )
Uczucie wstrętu do samej siebie... wiedz, że wszyscy ludzie są doskonali już od urodzenia, tylko życie sprawia, że zapominamy o naszej wartości, doszukujemy u siebie wad itp. To jedna z rzeczy, które powinnaś poruszyć na terapii. Myślisz o sobie w negatywny sposób. Musisz to pokonać. Zaakceptować i pokochać siebie ;-)
Popracuj trochę nad sobą, a skończą się wahanki nastrojów. Odwagi ;-)
Ostatnio zmieniony przez wacki323 Sob 28 Maj, 2011 16:02, w całości zmieniany 1 raz  

ambientna 

Wysłany: Nie 05 Cze, 2011 10:57   

Dziękuję, wacki323, to naprawdę podnosi na duchu. W ogóle całe forum w jakiś sposób mnie pociesza, bo chociaż przykro mi, że tylu ludzi ma problemy ze zdrowiem, to z drugiej strony mi raźniej, że nie tylko ja.
Oczywiście, nie spodziewałam się, że psycholog okaże się wróżką, która za dotknięciem czarodziejskiej różdżki uczyni mnie lepszym człowiekiem. Moja matka pracuje 'w branży', więc zawsze dość dobrze orientowałam się w psychologii i różnych jej technikach ;)
Niemniej jednak nie poczułam żadnego katharsis, czy chociażby uczucia lekkości, jakbym wyrzuciła coś z siebie. Uświadomiłam sobie tylko, jak dużo tego jest, co przytłoczyło mnie jeszcze bardziej.
W bucie piach

jestem chora na wszystko, kochany
Ostatnio zmieniony przez ambientna Nie 05 Cze, 2011 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

wacki323 

Wysłany: Nie 05 Cze, 2011 20:50   

Luzik ;-)

ambientna napisał/a:
Moja matka pracuje 'w branży', więc zawsze dość dobrze orientowałam się w psychologii i różnych jej technikach

Twoja mama jest psychologiem? Widać, że studia psychologiczne nie zapewniają życia bez problemów, niestety nic tego nie zapewni. Trzeba umieć radzić sobie z problemami skoro są nieodłącznym elementem naszego życia.

Mnie też to wszystko przytłaczało i dalej przytłacza (trochę mniej). Według psychoanalizy wszystko powinno się połączyć i gdy człowiek poradzi sobie ze swoim głównym problemem to reszta pójdzie z górki, posypie się jak domek z kart. Z czasem wszystko powinno obrócić się na lepsze ;-)

ambientna napisał/a:
Niemniej jednak nie poczułam żadnego katharsis, czy chociażby uczucia lekkości, jakbym wyrzuciła coś z siebie.

Ja poczułem tą lekkość przy wyznaniu ważnych rzeczy, które we mnie siedziały. To była ulga. Poczułem, że jest osoba, której mogę wszystko powiedzieć, do tej pory nikogo takiego nie miałem. Może ta złość na siebie wynikała u Ciebie z tego powodu, że coś zataiłaś przed psychologiem?

ambientna 

Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 00:30   

Nie, moja mama nie jest psychologiem. Zajmuje się tylko podobną dziedziną, na studiach, z tego co wiem, przerabiała ten dział w jakimś szerszym zakresie. wacki323, mówi się, że na psychologię z reguły idą ci ludzie, którzy chcą u siebie samego coś poukładać.

Cytat:
Może ta złość na siebie wynikała u Ciebie z tego powodu, że coś zataiłaś przed psychologiem?

Nie tyle byłam zła na siebie, ile po prostu zdołowana. Wiadomo, że nie opowiedziałam psychologowi wszystkiego, w końcu to było nasze pierwsze spotkanie...i tak jak na tak krótki czas powiedziałam naprawdę wiele. Niektórzy przez kilka lat tyle nie usłyszeli.
Próbowałam pokonać chyba w sobie tę wewnętrzną barierę przed wypowiadaniem na głos niektórych swoich myśli i uczuć. Normalnie zachowuję je dla siebie, bo to strefa top sikret i NIKT poza mną nie ma tam wstępu. Ale wiem, że jeśli to ma działać, to trzeba się przemóc, więc się zmusiłam.

I co powiedział mi psycholog na koniec? "Proszę się do niczego nie zmuszać, jeśli mogę pani coś radzić." Wspaniale.

Ale teraz akurat mam tę lepszą fazę, chyba potęgowaną liczbą koncertów i nagłych znajomości, więc popłakać przyjdę tu za jakiś tydzień.
W bucie piach

jestem chora na wszystko, kochany

Odpowiedz do tematu