Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy człowiek samotny może być szczęśliwy?
Autor Wiadomość
Bestrafer 

Wysłany: Nie 09 Maj, 2010 00:13   Czy człowiek samotny może być szczęśliwy?

Ja sądzę ,że tak.Jeżeli ktoś nie lubi towarzystwa innych ludzi ,jest aspołecznikiem,to po co ma się męczyć w szerszym gronie.Ja na przykład ludzi nie lubię i najszczęśliwszy czuję się w domu.Telewizor,kanapa-oto co cieszy najbardziej.Czasem lubię pojeździć na rowerku stacjonarnym.
Generalnie samotność traktuje się jako coś złego,ale ja wprost uwielbiam być sam(no może wyjątkiem jest mój pies, bez niego byłoby źle).Zamiast głośnych rozmów jest milczenie,zamiast wrzawy-święty spokój.Nic mnie nie denerwuje,nikt ode mnie nic nie chce.Cóż to za wspaniały stan!Polecam wszystkim-spróbujcie,a zobaczycie.

A jakie drodzy forumowicze jest wasze zdanie w tej sprawie?Czy lubicie towarzystwo innych ludzi-tak zwanych "przyjaciół"(tak na marginesie to ja uważam przyjaciela za kogoś takiego ,któremu można powiedzieć absolutnie wszystko i ,który zawsze chce dla nas jak najlepiej,obecnie strasznie często się używa owego słowa,co nie podoba mi się.Mam wielu kolegów i koleżanki,ale jedynymi przyjaciółmi są jak narazie rodzice)?Może jest ktoś ,którego tak jak mnie ludzie drażnią,denerwują(denerwują mnie strasznie czasami gdy słyszę te wypowiedzi,próby zwrócenia na siebie uwagi i gadanie bez sensu,aby cokolwiek powiedzieć to aż wykrzywiam twarz w grymasie bólu)?
"Nienawiść jest dobra: gorąca, solidna, pewna. Nienawiść to nie to, co miłość; nie można w nią wątpić. Nigdy. Nie znam nic pewniejszego niż nienawiść. To jedyne uczucie, na którym człowiek się nie zawiedzie." Eric-Emmanuel Schmitt

toro

Wysłany: Nie 09 Maj, 2010 11:28   

Bestrafer, najwyraźniej nie masz większych problemów z fobią społeczną, a po prostu twoje usposobienie jest bardziej introwertyczne.

morte_ 

Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 00:26   

....
Ostatnio zmieniony przez morte_ Czw 16 Wrz, 2010 00:58, w całości zmieniany 1 raz  

Karen 

Wysłany: Sob 22 Maj, 2010 23:04   

Przecież wiadomo, że każdy tu jest skrajnym introwertykiem i jest z tym szczęśliwy, w przeciwnym wypadku nie trafiłby na takie forum, towarzyscy ludzie szaleją na imprezach i nie są nudziarzami. Chciałam się tylko podzielić swoim szczęściem i zaznaczyć co mi przynosi szczęście, to nie ma to nic wspólnego z fobią, to dwa osobne tematy. Ja lubię ciszę, spokój, komputery, muzykę, książki, rower, święty spokój, jak nic nie zakłóca mojego spokoju. Jeszcze mi potrzebna jest tylko kasa, w zdobyciu kasy przeszkadza fobia...i tyle na temat. Ze swoich zainteresowań nigdy w życiu nie zrezygnuję, mam tak napisane przy moim znaku zodiaku, że nie powinnam tego robić, bo zatruję komuś życie. Zainteresowania są moim całym światem i znaczą dla mnie bardzo dużo. Ja nie pomyślałam nawet przez chwilę, żeby mieć dziewczynę czy tam kogoś innego, ale będę się strzegła, bo po co skoro już wszystko mam a jak będę chciała jeszcze coś mieć to sobie pójdę do sklepu i kupię. Nikt nie zrobi ze mnie na siłę towarzyskiej osoby, bo ja dokładnie wiem jaka jestem i to ja doskonale siebie znam.

slowdive1 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 00:39   

Trudno jest być szczęśliwym nie podtrzymując żadnych więzów z innymi. Doprowadzając do sytuacji, w której wszyscy znajomi i rodzina znielubią cię i nie będą życzliwi, zwłaszcza przy fakcie twojej niedostępności i twojego chłodu. Nie jesteśmy zupełnie niezależni, choćbyśmy o tym marzyli. Niezależny mógł się czuć Schopenhauer, mógł mieć w pogardzie cały świat i oddawać się wyłącznie swoim bezpośrednim zainteresowaniom - ale tylko dlatego, że jego ojciec był bogatym kupcem i nie musiał pracować, nie musiał robić nic.
Wybór - próba zbliżenia i życzliwości albo, przy założeniu posiadania umiejętności bardzo przydatnych społeczeństwu - bycie jak Doktor House.

morte_ - nie należy strzec się dziewczyn. Strzec należy się oddania się im całkowicie, trzec się należy bezsensu, nieposiadania swojej własnej misji, swoich wielkich celów. Bez tego giniesz, przegrywasz z kobiecą praktycznością, z niechęcią do kogoś, kogo się już zdobyło i który jest (a ewolucyjnie rzecz biorąc nie powinien być) niechętny do własnych działań, do poszerzania pola wpływu na rzeczywistość. Z tego facetowi rezygnować nie wolno. Nie wolno być zawsze dostępnym dla niej, zawsze gotowym do usługiwania - bo każda (prawie) Cię wtedy prędzej czy później rzuci. To wszystko ma pewien sens.

Malutka 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 08:40   

Przez pewien okres czasu byłam szczęśliwa tylko w swoim towarzystwie.inni mnie denerwowali lub traktowali mnie źle,wiec dlaczego miałabym z nimi przebywać?Godzinami czytałam książki(owszem,zostało mi do teraz^^),chodziłam na spacerki z pieskiem,śpiewałam itp ;-)
I teraz wiem,że to nie był dobry pomysł.Owszem,niczego mi nie brakowało,ale wszystko sie zmieniło.Potrzebuję się wygadać,pomarudzić...

daniel1987 

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010 13:42   

Jest szansa,że człowiek samotny może być szczęśliwy. Sam znam takie osoby. Nie są od nikogo zależne i realizują się zawodowo, naukowo, mają na wszystko czas. Ale jest też druga strona medalu, kiedy to samotność ma wpływ destrukcyjny.

Maggot 
Raelianin

Wysłany: Wto 06 Lip, 2010 20:49   

Jeżeli człowiek ma co robić, ma pasję, zainteresowanie to wydaje mi się że samotność nie powinna mu przeszkadzać w osiągnięciu szczęścia. Jeżeli nie będzie miał czasu żeby myśleć o samotności i jej wadach, to nie straci szczęścia. Ale gdyby dana osoba była samotna i dodatkowo bez żadnego zainteresowani to już nie jest to takie łatwe. Moim zdaniem myśli się wtedy właśnie o tych złych rzeczach, a z tego wychodzą jeszcze gorsze.
Pewna osoba z tego forum napisała mi :
Cytat:
No, ale przynajmniej nie ma czasu na natrętne myśli. Prace fizyczne to znieczulenie dla psychiki.

Myślę, że zrozumieliście. Ale mi nie chodzi tylko o samą pracę fizyczną, ale o zajęcie, zainteresowanie, pasję etc.
Pozdrawiam autora ;-)

Więc odpowiadając w skrócie na pytanie z tematu. Może być o ile ma jakiś inny powód do szczęścia, który zasłoni powody do nieszczęścia(w tym wypadku samotność).
Przynajmniej tak jest moim zdaniem. A w praktyce może to być różnie.

plamka123 

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 12:39   

jasne ze może i zamierzam to udowodnić ze człowiek samotny też może być szczęśliwy
Czas pogodzić się z samotnością:P

patryk.j 

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010 21:06   

na początku roku bym powiedział ze może być szczęśliwy
ale teraz mowie ze jak już się poznało co to miłość/szczęście/radość to jest ciężko samemu być szczęśliwym

bo nawet nie ma do kogo gęby otworzyć ani z kim wyjść

Mówiąc o swoich słabościach dajesz ludziom broń do ręki.

maker87 

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 21:37   

Patryku.j Masz rację. Jeżeli byłeś z kimś w związku, w moim przypadku kilka lat i nagle wszystko się rozpadło, to w tym momencie zostajesz sam... A, że posiadam fobie społeczną, to przebywałem tylko z tą jedyną osobą i nagle... Pusto... Czasami myślę, że to całe życie jest do niczego. Chciałbym powiedzieć wszystkim, którzy mają kogoś bliskiego i są szczęśliwi, żeby nigdy nie rezygnowali z tego szczęścia i niech dbają o tą miłość z całych sił.

patryk.j 

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:05   

właśnie !
jedna jedyna która mnie rozumiała i przy której bylem rozluźniony pewny siebie otwarty i szczęśliwy
potrafiła po wytłumaczeniu zrozumieć moje zachowania

do czasu ...

a wiesz powiem Ci ze z tym dbaniem to nie można przesadzać
u mnie to było tak ze czasami pisałem sms z pytaniem 'czy wszystko w porządku ?' albo 'czy coś się stało?' albo 'daj znać jak bezpiecznie dojedziesz do domu'
martwię się o jej życie i zdrowie nawet bardziej niż o własne
a ona mi mówi ze chce ja kontrolować i dlatego pisze te sms

wiec mowie :

nie dbać za bardzo bo będzie jeszcze gorzej ! :-/

Mówiąc o swoich słabościach dajesz ludziom broń do ręki.

maker87 

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 21:31   

Może faktycznie, też za mocno się starałem... Ja ją poznałem jeszcze zanim nabyłem chorobę. Co teraz mam zrobić, sam do końca życia? Co to za życie. Naprawdę mi trudno i rozumiem Cię co czujesz. Przykro mi... Niektórzy ludzie czasami nie doceniają tego co mają...

PMMCMMMori 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 01:06   

Oczywiście, że może.
A na co Mi Inni.?.
Ludzie służą do Zabawy (z małymi wyjątkami)

Tośka 

Wysłany: Czw 19 Sie, 2010 00:03   

Może, jeśli lubi samotność. Ja lubię, chociaż u mnie to aż nadmiar samotności.

Odpowiedz do tematu