Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to forum zmienia Twoje życie?
Autor Wiadomość
żałosny 

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 13:22   Jak to forum zmienia Twoje życie?

Cześć

Przede wszystkim - nie zrozumcie mnie źle, nie mam żadnych negatywnych intencji ani złosliwych uwag. Jestem na tym forum od kilku dni, od dwóch dni mam konto i rzuciłem kilka wypowiedzi, ale uwierzcie ze przeczytałem setki postów z tego forum i zastanawiam się.

W jaki sposób to forum oddziałuje na Was? To że po części znajdujecie zrozumienie (bo znajdujecie, prawda?) wśród userów tego forum coś Wam pomaga? Że hm w jakiś sposób istniejecie tutaj na forum, rekompensuje to Wam średnie-powodzenie (tak to nazwijmy) w życiu?

Pytanie drugie, może nieco odbiegające od tematu. Czy gdybyśmy założyli wątek 'pokaż swoją twarz' (niewielu ma swoim avatarze właśnie własną postac) wrzucilibyscie jakies swoje skromne zdjęcie? Chyba podświadomie dąże do pytania - czy pełna anonimowość dla Was jest czymś niezastąpionym?

I pytanie ostatnie. Czy wstydzicie się tego że macie fobię?

Jeszcze raz - nic złośliwego ;)

p.s z uwagi na kilka powyższych pytań, myślę że jak najbardziej nie powielam wątku 'co dobrego dało wam to forum?' dlatego też założyłem nowy.

marcin 

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 15:39   

Właściwie od zarejestrowania się na tym forum wszystko się zaczęło. Był okres, jakieś chyba 2/3 lata temu, gdy było naprawdę źle. Nie byłem świadom tego, co się ze mną dzieje. Wpisywałem z google różne dziwne hasła no i trafiłem na te forum. Stawałem się coraz bardziej świadom swojego problemu i tego, że inni mają po prostu lepsze życie, a ja, przecież nie ze swojej winy, zaczynam je skutecznie marnować. Dużo krwi upłynęło, zanim coś zaczęło się zmieniać, ale wiem, że jest już lepiej.

Mimo, że nie pisywałem na forum systematycznie, a tylko w okresach gorszych w swoim życiu, to systematycznie was czytywałem. Teraz to się zmieni, bo uważam, że pisanie tylko wtedy, gdy ma się jakiś problem, wtedy kiedy mamy gorsze dni jest trochę egoistyczne, a egoizmem nie wyleczymy się fobii, bo przecież mamy otwierać się na ludzi, czyli im pomagać.

Forum dużo mi daje, a da pewnie dużo więcej, bo zamierzam tu na stałe zagościć i ile będę mógł pomagać i też szukać pomocy. Jak kiedyś zostanę milionerem :D , to połowę kasy oddam Adminowi za to, że wpadł na tak genialny pomysł z założeniem forum, poświęcił i nadal się poświęca, bo forum się ciągle rozwija, jak widzę. Jestem tu dosyć długo, bo dwa lata, i zamierzam być kolejnych 20, nawet jak się całkowicie wyleczę. I Admin, z tą kasą to pełna powaga :-) .

Drugie pytanie: wkrótce pewnie wrzucę tu swojego fejsa, jednak jeszcze nie teraz, muszę się bardziej zżyć.

3 pytanie: nie wstydzę się, bo prawie już jej nie mam :-) . Jeśli chcemy się pozbyć fobii, nie możemy się jej wstydzić.

pozdr.

mateo90 

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 15:54   

Mi to forum pomogło niesamowicie.
Dotąd myślałem, że jestem odludkiem, że chyba nie ma na świecie kogoś podobnego do mnie, jednak okazał się, że takich osób wcale nie jest mało. Po za tym, nikt nie wie o mojej FS i to, że mogę się wyżalić na tym forum bardzo mi pomaga.
Dodatkowo osoby chorujące na FS nawiązują kontakty głównie przez internet, a możliwość poznania kogoś przez internet i to w dodatku w podobnymi dolegliwościami to już coś całkiem wspaniałego.

Co do kwestii zdjęcia, to na forum jest dział do wrzucania zdjęć i ja już tam swoje zamieściłem, co w moim przypadku jest krokiem na przód.

Nie wstydzę się mojej choroby. Uważam, że pozwala mi ona trochę inaczej patrzeć na niektóre aspekty życia niż to widzą ,,normalni'' ludzie. Jednak nie chwalę się moimi dolegliwościami, ponieważ wątpię, aby ktokolwiek mógł zrozumieć moje dolegliwości.

— Fryderyk Nietzsche

drevash 
kto to se jaja robi?

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 20:25   

Forum bardzo mi pomaga. Czytałem je ze dwa lata zanim w końcu się zarejestrowałem. A pomaga bardzo, bo wiem że tu spotkam się ze zrozumieniem dla najdziwniejszych nawet problemów. Poza tym ma też znacznie stricte praktyczne - zwyczajnie mogę dowiedzieć się tu jak inni fobicy radzą sobie w życiu i spróbować powielić dobre pomysły ;-)

A poza tym fajnie jest popisać na pw ;-)

Nie pokazałbym zdjęcia, po prostu dlatego, że bałbym się że jakiś znajomy z realu jakimś cudem tu trafi i dowie się o moich problemach.
Tak, anonimowość jest dla mnie ważna. O niektórych rzeczach nie mógłbym napisać pod nazwiskiem.

I nie, wbrew pozorom nie wstydzę się fobii. Jednak ludzie są niestety mało tolerancyjni, zwłaszcza wobec odchyłów w psychice. I z tego powodu wolę, by znajomi i rodzina o tym nie wiedzieli ;-)
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere
[Cosmic Gate - Mental Atmosphere]

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Wto 21 Gru, 2010 21:56   

nie zmienia nic, tak jak psycholog nic nie zmienia.

żałosny 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 01:26   

chudy2001 napisał/a:
nie zmienia nic, tak jak psycholog nic nie zmienia.

hm ale jednak Cie coś tutaj ciągnie tak? Wiele godzin spędziłeś na tym forum, wiele przeczytałeś, wiele napisałeś. Dlaczego to więc robisz?

Marla 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 13:15   

Na tym forum poznałam przesympatyczną koleżankę, tylko trochę tą znajomość zaniedbałam :oops:
Ale mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się zobaczymy.

chudy2001 napisał/a:
tak jak psycholog nic nie zmienia.

to na kiepskiego psychologa trafiłeś.

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 16:35   

wchodze bo lubie sie wypowiadac, lubie analizowac swoje i innych zycie, zbieram doswiadczenie. to tylko kwestia poznawcza.

byłem u 2 psychologów, po prostu na mnie tylko leki i alkohol działają, gadanie nic.

chciałbym kogos poznac przez forum, ale do wszystkich mam daleko albo nie chcą mnie znać :mrgreen:

nolif3r 

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 09:51   

Jaki wpływ miało to forum na mnie? spory. Dzięki temu forum dostrzegłem, że nie jestem sam jedyny ze swoimi lękami. Widzę, że inni również nie mają łatwo, ich walka i motywowanie się pomagają mi. Gdybym nie trafił na to forum pewnie nadal wmawiałbym sobie, że ja po prostu "taki" jestem i nic się nie da z tym zrobić. Teraz wiem, że mogę wybrać inną drogę i staram się to robić, zacząłem wizyty u psychiatry i leczenie farmakologiczne. Przerabiam terapie poznawczą Dr. Richardsona, i staram się częściej myśleć racjonalnie.

dreamer2416 

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 02:25   

Może nie jestem tu zbyt długo, ale jak na razie nic nie zmieniło to forum w moim życiu i pewnie tak już zostanie.. Mam tak, że od przeczytania czegoś czy usłyszenia nic się nie zmieni; musiały by być konkretne działania, a na to się raczej nie zanosi.. Nie wiem nawet po co tutaj piszę..

meyka 

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 10:28   Re: Jak to forum zmienia Twoje życie?

żałosny napisał/a:
W jaki sposób to forum oddziałuje na Was? To że po części znajdujecie zrozumienie (bo znajdujecie, prawda?) wśród userów tego forum coś Wam pomaga? Że hm w jakiś sposób istniejecie tutaj na forum, rekompensuje to Wam średnie-powodzenie (tak to nazwijmy) w życiu?

- Nie tyle rekompensuje brak 'powodzenia', ale wlasnie daje uczucie zrozumienia, jakiekolwiek próby pogadania o moim problemie ze znajomymi kończyły się ich głupkowatymi zdziwionymi minami, myśleli że żartuję i śmiali się - miłe. Tu mogę swobodnie być sobą - tak czuję.
Poza tym liczę, żę może poznam tu kogoś z kim się zakumpluję/zaprzyjaźnię, a może chociaż uda mi się skorzystać z Waszych rad, popracuję nad sobą i uda mi się wreszcie otworzyć :)

żałosny napisał/a:
Czy gdybyśmy założyli wątek 'pokaż swoją twarz wrzucilibyscie jakies swoje skromne zdjęcie? Chyba podświadomie dąże do pytania - czy pełna anonimowość dla Was jest czymś niezastąpionym?

-Nie wrzuciłabym z obawy, że ktoś znajomy przypadkiem je tu zobaczy i zaczną się dziwne pytania, a nie z powodu chęci zachowania anonimowości. Wręcz przeciwnie ciągła anonimowość mi przeszkadza, chciałabym pozanć kogoś 'prawdziwego' i żeby ktoś poznał mnie taką jaka jestem. Ze zdjęciem to jest tak, że ono tu zostanie, a ja nie wiem czy kiedyś nie pożałuję, że je tu wrzuciłam, poza tym zawsze można komuś przesłać w prywatnej.

żałosny napisał/a:

ja się wstydzę, udaję że nie ma problemu, ludzie z mojego otoczenia by tego nie zrozumieli.

marcin 

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 14:11   

zabicie czasu.
a ten mój pierwszy post u góry tylko pokazuje mi jak zmieniłem stosunek do tego. :D

szara 

Ostrzeżeń:
 10/3/4
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 14:33   

Też dla zabicia czasu, żadna tam wydumana filozofia :roll:

Jarmax81 
Wrażliwiec Pospolity

Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 18:14   

Hmm... :roll: ...bardzo ciekawy temat i pytania ;-) .
żałosny napisał/a:

W jaki sposób oddziałuje? Polega to na tym, że są tu osoby z podobnymi "dziwactwami" i nie tylko. Wiedząc o tym otwieram się na innych, bo wiem, że każdy z nas ma jakieś defekty i to bardzo mi pomaga w tutejszej integracji - to chyba myśl, że każdy z nas ma swoje problemy i nikt nie stawia się ponad innymi :-) . Chyba to mi tutaj najbardziej pomaga - chodzi o integrację międzyludzką :-) . Można powiedzieć, że rzeczywiście rekompensuje mi to życie na zewnątrz, a teraz to nawet je tworzy :-D .
żałosny napisał/a:
Pytanie drugie, może nieco odbiegające od tematu. Czy gdybyśmy założyli wątek 'pokaż swoją twarz' (niewielu ma swoim avatarze właśnie własną postac) wrzucilibyscie jakies swoje skromne zdjęcie? Chyba podświadomie dąże do pytania - czy pełna anonimowość dla Was jest czymś niezastąpionym?

Nie muszę tu odpowiadać, bo swoją twarz ujawniłem :-) . I akurat na tym forum nie jestem wcale anonimowy, wręcz odwrotnie - tak jakbym miał dosyć anonimowości zewnętrznej, więc tutaj chce być sobą ;-) .
żałosny napisał/a:

W pewnym sensie tak :-| , ale tylko dlatego, że inni nie potrafią naprawdę zrozumieć tego na czym to polega i w ogóle co to jest. Ale jest też druga strona medalu, którą zaczynam zauważać :-D - pojawiać się zaczyna pewien rodzaj dumy ;-) .

Maggot 
Raelianin

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011 22:43   Re: Jak to forum zmienia Twoje życie?

Moje życie nie zmieniło wcale, no może poza poznaniem wielu interesujących i wspaniałych ludzi, jednak nie wydaje mi się żeby o to Tobie chodziło. Samo życie się nie zmieniło, choć jeżeli przyjąć że się jednak zmieniło to powiedziałbym, że zdecydowanie na negatywne. Wcześniej, nie mając świadomości, że inni też mają takie problemy jak ja próbowałem z tym walczyć, uznawałem, że nie mogę być jako jedyny tym ,,innym".
Po dołączeniu do forum stwierdziłem podświadomie że skoro nie tylko mnie to dotyczy to nie ma co się tak starać, nie tylko ja mam takie problemy, jest to choroba cywilizacyjna i nie ma co się opierać cywilizacji. Trochę to zagmatwane ale sam nie wiem jak powinienem to wytłumaczyć.
Forum na pewno zabija mój czas, kiedy czytam posty, czy odpisuje na nie to czas mi szybciej leci, to mnie tu przyciąga.
Po za tym jak już mówiłem poznałem tu wielu wspaniałych ludzi.

Fobii się nie wstydzę chyba, powiedziałbym raczej, że boję się jak ludzie zareagują gdyby się o niej dowiedzieli; przy osobach które o tym nie wiedzą staram się zachowywać jak normalny człowiek(w miarę możliwości oczywiście) a przy tych którzy coś tam wiedzą odpuszczam walkę ze sobą, i jestem jaki jestem wtedy, co nie skutkuje nigdy niczym pozytywnym w towarzystwie.

Odpowiedz do tematu