Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Strach przed jazdą samochodem, wypadkiem.
Autor Wiadomość
kermitthefrog 

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011 20:14   

A ja mam jutro pierwsze jazdy i się boję, mam nadzieję, że wyolbrzymiam jak zawsze :)

-----------------------------------------------------

No i nie wyolbrzymiałam, było strasznie, ale mam nadzieję, że każdy tak zaczynał. W dniu dzisiejszym każdy kierowca jest dla mnie bohaterem, jak już zacznę automatycznie łączyć dociskanie sprzęgła ze zmianą biegów, popuszczanie z dociskaniem gazu, kierunkowskazy i skupienie na jezdni, znakach, pieszych i tym wszystkim złem na drodze to będę sobie samej bohaterem w moim domu.
Ostatnio zmieniony przez kermitthefrog Wto 13 Gru, 2011 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

Czerwona 

Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012 21:15   

Ja zaczynam jazdy gdzieś za miesiąc a tak się boje, że masakra :-( Jedyną nadzieją na "opanowanie emocji" jest mój instruktor - on jest taki śmieszek i wesołek więc liczę na to, że pomoże mi odrobinę wyluzować.
Niemniej jednak mam jeszcze inny problem - będę jeździła prawdopodobnie z kimś obcym bo koleżanka jeszcze nie może. Jak dobiorą mi jakiegoś chłopaka to ja już na pewno tam nie wyrobię. Mój lęk nie zna granic. Eh.. :-?

trololo89 

Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012 21:31   

A ja już mam to za sobą :) Zdałem prawko przed świętami. Pokonanie strachu to kwestia wyrobienia umiejętności, tym bardziej, że masz spoko instruktora ;)
Ostatnio zmieniony przez trololo89 Sro 18 Kwi, 2012 21:32, w całości zmieniany 1 raz  

nikkos 

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012 02:36   

Ja nie wyobrażam siebie za kierownicą. Mam tak silne przekonanie, że spowodowałbym jakiś wypadek chociaż nigdy nie jeździłem autem. ja mam ogólnie bardzo pesymistyczne nastawienie do życia i nie wiem jak się tego pozbyc. :-(
Abstrahując od fobii, nie zamierzam zdawać na prawko, bo nie jest mi ono potrzebne.
Od jakiegoś czasu mam rower i mi to w zupełności wystarcza. :-)

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012 11:46   

Cytat:
Abstrahując od fobii, nie zamierzam zdawać na prawko, bo nie jest mi ono potrzebne.
Od jakiegoś czasu mam rower i mi to w zupełności wystarcza.

Inaczej będziesz śpiewał, jak zaczniesz szukać pracy :-P

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012 12:39   

Tja, teraz nawet od sprzątaczy chcą prawka kategorii B. I nie należy myśleć o prawie jazdy w kategorii "nie planujęzakupu samochodu, więc mi to wisi". Różne są sytuacje, kiedy nagle los usadowi nas za kółkiem - a to trzeba będzie podwieźć do domu podpitego znajomego (albo po prostu kogoś, kto trochę wychylił i prowadzić nie powinien), a to stanie się coś innego. Osobiście jednak nie przewiduję "kursowania", dopóki nie osłabię symptomów lękowych. Ludzie zdrowi zdychają ze strachu, ja zaś pewnie spowodowałbym Armageddon.

west 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2012 19:14   

kermitthefrog napisał/a:
No i nie wyolbrzymiałam, było strasznie, ale mam nadzieję, że każdy tak zaczynał. W dniu dzisiejszym każdy kierowca jest dla mnie bohaterem, jak już zacznę automatycznie łączyć dociskanie sprzęgła ze zmianą biegów, popuszczanie z dociskaniem gazu, kierunkowskazy i skupienie na jezdni, znakach, pieszych i tym wszystkim złem na drodze to będę sobie samej bohaterem w moim domu

Kwestia wprawy, mojemu koledze też było to ciężko ogarnąć, a teraz już śmiga-co prawda czasami mylą mu się znaki :lol: (bez konsekwencji). Zdałem prawko jakiś czas temu i do tej pory mam okazje wsiadać za kółko tylko okazyjnie, dodam, że na początku w przeciwieństwie do moich rówieśników bałem się jeździć. Zawsze denerwowałem się jazdą (mój instruktor był straszną marudą-cały czas tylko: ajajj, to mogłeś, to mogłeś tak zrobić, bardziej się spinałem bo nie lubię takiego gadania-delikatnie mówiąc). Jazda nie szła mi za dobrze do tej pory..ale wczoraj udało mi się przejechać trasę bez większych błędów, wsiadłem opanowany, spokojny, dla mnie to już sukces. Pierwsza jazda zawsze jest straszna, grunt to się nie zrażać, może być nawet fajnie. :-)
Pozdrawiam.

magik902401

Wysłany: Wczoraj 20:25   :)

ja jako jedyny w rodzinie siadając za kierownicę czuje się bardzo dobrze , nie myślę o pierdołach tylko o jeździe a nie powiem szybką jazdę lubię dlatego też zapisałem się na drifting :) . Ci co jednak się boją , powiem tak jak jeździsz z głową i myślisz o tym co robisz a nie o innych rzeczach to nie masz się czego martwić , ja zawsze włączam sobie biesiadną muzykę w samochodzie i jadę jak mi się podoba :D a do dziś znaków nie znam :D

Odpowiedz do tematu