Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Omdlenia na skutek wszystkiego co jest zwiazane z medycyna
Autor Wiadomość
Demoris 

Wysłany: Czw 12 Maj, 2011 14:49   Omdlenia na skutek wszystkiego co jest zwiazane z medycyna

Witam.
Czesto miewam omdlenia lub nudnosci jesli chodzi o spotkania z lekarzami,pobieranie krwi nawet lekcje biologii. Dopada mnie jakby atak paniki.

Moim najwiekszym paradoksem jest to iz medycyna mnie bardzo interesuje i stanowi to dla mnie problem (najwiekszy zaraz po Pesymizmie) Gdyz chcialbym sie wybrac na studia medyczne. Pytanie czy zna ktos z was jakas metode nawet najglupsza by poprostu sobie popularnie nie wkrecac roznych glupot bo mimo iz wiem ze moje zachowanie jest Irracjonalne to podswiadomosc robi co chce.

Prosze o wasze rady.

paprotka 

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011 14:06   

Rozmawialam kiedys ze szkolna pielegniarka, ktora mi powiedziala, ze jak poszla do liceum pielegniarskiego to mdlala na widok krwi, a potem jej samo przeszlo i nie ma z tym teraz problemu.
Wiec moze nie wszystko stracone ;-) .

Kasiula 

Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 10:38   

Ja mdlałam w 6 klasy szkoły podstawowej.I to paręnaście razy w miesiącu.Bałam się tez widoku krwi.Lekarze już prawie byli pewni że to białaczka.Badania zostały powtórzone.Jednak się mylili.Te omdlenia były spowodowane okresem dojrzewania. :-)

gumis13 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2012 19:43   

ja niedawno miałam podobnie. robiło mi się słabo na widok krwi. i również wiążę przyszłość z medycyną. :) a jeśli chodzi o tą fobię to po prostu ona jest coraz mniejsza wraz z moim nawykiem to cięcia się. kiedy widzę swoją krew to mnie to uspokaja. a ogólnie jeśli chodzi o krew to już mnie tak nie przeraża. oglądam dużo fotek na sadisticu np z wypadków i jakoś to działa.

xavras 

Wysłany: Czw 10 Maj, 2012 20:04   

Ja nie mdleję na widok krwi, wiele razy w życiu miałem pobieraną i to jest nawet ciekawe doświadczenie. Natomiast słabo robi mi się, kiedy rozmawiam z kimś na tematy medyczne, albo widzę w tv jakichś ludzi z rurkami w różnych częściach ciała ... Koszmar. Kiedyś prawie zemdlałem, kiedy lekarka przepisywała mi coś na grypę i w tym czasie mówiła o tym (zwykła rozmowa o grypie!). Parę chwil wcześniej bez problemów oglądałem moją krew spływającą do probówki :D

Mei 

Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 23:31   

Ja mam podobnie, szczególnie na widok krwi. Co prawda nigdy nie zemdlałam, ale kilka razy było blisko :-P . Kiedyś fobia była bardziej nasilona, teraz już nie jest tak źle. Nasila się wtedy kiedy jestem w jakimś dniu szczególnie osłabiona wtedy kompletnie nie mogę patrzeć na takie rzeczy.

trololo89 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 10:25   

Jakoś z 10 lat temu siostra składała razem ze mną łóżko polowe. Gdy je zamykała, moja wewnętrzna część lewej dłoni wpadła w ten mały mechanizm, rozdzielający poszczególne rurki, rozcinając mi dłoń na około 1,5cm. Pobiegłem do łazienki, żeby wypłukać rękę, a tam poczułem się osłabiony i tak się zachwiałem, że o mało nie upadłem, krwi trochę na tej dłoni było. Potem wróciłem do pokoju i położyłem się na fotelu, siostra mi mówiła, że jestem blady. Przez jakiś czas byłem bez sił, kręciło mi się w głowie.

agnieszka0412 
Tralalala

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 12:27   

Ja nie mdleję na widok krwi. Nie rusza mnie to. Wręcz ciekawi, lubię krew :twisted:
Nie no, nie rozumiem co w niej takiego jest, ze powoduje, że tak wielu osobom robi się słabo na jej widok. Wyjaśni mi to ktoś?

trololo89 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 12:32   

Wampirzyca :twisted:

Podobno istnieje fobia polegająca na panicznym strachu przed widokiem krwi. Poza tym upływająca krew może kojarzyć się z zagrożeniem zdrowia i życia. Być może niskie ciśnienie krwi powoduje, że niektórzy mdleją podczas pobierania krwi lub tuż po nim.

agnieszka0412 
Tralalala

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 12:37   

Eee nie wampirzyca.
Trochę mi to rozjaśniłeś, ale nadal tego nie rozumiem i nie zrozumiem.

trololo89 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 12:39   

To tak samo, jak większość społeczeństwa nie rozumie nas, fobików i osoby z podobnymi zaburzeniami ;)

timidus 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 17:19   

Lęk nie jest racjonalny, więc nie da się go zrozumieć. Zmiany w mózgu zaszły na tyle daleko, że nie sposób tego wziąć na logikę.

Odpowiedz do tematu