Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lęk przed staroscia (?)
Autor Wiadomość
Skowronek 

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 14:10   

Też się czuję bardzo młodo. Aż mi wstyd, jak ktoś się dowie, że mam 18 lat. Ze swoim doświadczeniem życiowym nadaję się do przedszkola.
Starość dla mnie nie jest problemem. Właściwie to nie mogę się jej doczekać. Fajnie w wieku 70 lat powiedzieć sobie:"No udało ci się. Już po wszystkim:)".

ajkennotflaj. 

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 14:36   

Mam dopiero 18 lat i całe życie przed sobą, a już nachodzą mnie myśli o starości, której także bardzo się boję. Ciągle zastanawiam się co mnie czeka, czy będę miała wokół siebie kochających ludzi, czy będę sprawna, czy w ogóle tej starości dożyję? To wszystko mnie bardzo przeraża i najchętniej pozostałabym na tym etapie na którym jestem teraz, ale czas pędzi nieubłaganie i nic tego nie zmieni.

antyk
Moderator
666

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 17:47   

Czuję się staro. Boję się zbliżających się urodzin. Nie chcę się starzeć, nie chcę nawet 30 dożyć, a z drugiej strony niczego nie osiągnąłem w życiu i ciężko by mi było umrzeć będąc nikim. I tak źle i tak niedobrze :-?
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

DFRNT 

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011 20:48   

Moje 24 też przybliżają się nieubłaganie. Jak dotąd bez większych osiągnięć i bez większych planów... echhhh
Urodziny zawsze były dla mnie dniem refleksji nad tymi niewykorzystanymi okazjami które spotkały mnie w poprzednich latach. Taki dzień przygnębienia.

Też mam obawy, nie tyle co do samej starości(pewnie nie doczekam), a właśnie tego upływającego czasu, że niedługo będzie za późno na naprostowanie pewnych spraw. Ale jak na razie nie mam ani siły ani odwagi, cokolwiek uczynić by naprowadzić swoje życie na jakiś określony tor ku lepszemu jutru.

chudaaa21 

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 18:30   

Ja boję sie nie tyle starości,ile samej śmierci i fobia ta jest juz u mnie zaawansowana.A jeśli się okaże ,że po życiu nie ma nic?Zupełna pustka?Tak samo jak nie istnieliśmy przed narodzinami,tak będzie i po śmierci.Ja już nawet nie oglądam programów w tv,gdzie jest mowa o śmierci,a jak jest jakaś tragedia na świecie (typu ta w Norwegii) to nie włączam kompa i nie oglądam tv przez kilka dni.No i do tego dochodzą ataki paniki,przed zaśnięciem.Czas najwyższy chyba iść do psychiatry :-(

Matthias 

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 18:50   

Jeśli po życiu nie ma nic, to jakie ma to znaczenie? Boisz się tego a czego tu się bać? Kończysz życie i bach koniec wszystkiego. Proste. Dwa skąd wiesz że nie istniałaś przed narodzinami?

syriusz

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011 19:38   

Tak jakbym wczoraj miał 18 lat,chociaż i w tym wieku czułem sie staro m.in przez fobię,to ten czas tak szybko leci dzisiaj ponad 30-ści. :-?

trololo89 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011 15:15   

Widzę, że nie jestem sam. Ja od matury czuję się jakby dużo starzej, teraz w grudniu będą 22 lata i czuję się, jakbym zmarnował najlepsze lata życia. Chociaż z wolna uświadamiam sobie, że jest to nieracjonalne myślenie i staram się je zwalczać, na razie z małymi sukcesami.

Lilly 

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 16:11   

Ja w lutym mam 26 lat. Wstyd. Żadnych osiągnięć na swoim koncie. Czuję się na 60 bo martwie się głodową emeryturą , ktora pewnie mnie czeka. :-/ Bliżej 30 niż dalej, co to będzie...

Nefretete 

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 19:27   

na pewno zmarnowałam lata kiedy chodziłam do liceum. Wtedy tez były 18stki, duzo impprez, mało nauki a ja nigdzie ni ewychodziłam. Myslalam, ze nadrobie to na studiach ale nie, jest jeszcze gorzej:]

timidus 

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 23:06   

Ostatnio coraz częściej wyobrażam sobie siebie jako bezdomnego, kiedy już powymierają wszyscy moi przodkowie będę dużo czasu spędzał na świeżym powietrzu, przekimam się w jakimś pustostanie i jakoś to będzie. Mam też dziwne uczucie, że będę wówczas szczęśliwszy niż teraz i dlatego nie boję się starości.

Frost

Wysłany: Sob 24 Gru, 2011 00:17   

Ja z kolei nie chcę dożyć starości. Kiedy tylko wychodzę gdzieś z domu to mam nadzieję, że już do niego nie wrócę, że mnie coś potrąci, że autobus którym mam jechać będzie miał jakiś wypadek, że zaatakuje mnie jakiś szaleniec z nożem :lol:
Jeżeli jednak dożyję tej starości to zapewne skończę jako bezdomny. Mam co prawda skończone studia ale mam już 25 lat, w życiu nie pracowałem (nie licząc roboty na czarno), doświadczenia udokumentowanego żadnego więc kto mnie przyjmie do roboty jeszcze jak się ludzi boję. Rodzice odejdą a ja wyląduję na ulicy bo nie będę miał za co mieszkania opłacić.

Ulla 

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011 09:51   

a ja się tak zastanawiam, piszecie "mam tyle i tyle lat bez żadnych osiągnięć...masakra"... Czym są te osiągnięcia?

Lilly 

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011 10:41   

studia, praca, niektórzy mają już partnera na cale życie. Ja mówię tylko o sobie.Każdy co innego uważa za sukces. [/center]

agarfieldka 
super KOT !!

Wysłany: Sro 28 Gru, 2011 15:17   

No nie wiem, nie wiem, jeśli Wy czujecie się staro to co ja mam powiedzieć? :-o

"Jeśli nie dowiedziałeś się czegoś od Introwertyka, to znaczy, że go nie zapytałeś."

Odpowiedz do tematu