Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fobie ... problemy
Autor Wiadomość
marlena448 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 21:44   fobie ... problemy

witam. mam problem z bezsennością. bywają dni ze kładę się o 21 a zasypiam o 3 w nocy. mecze się strasznie. a czasami jest tak ze jak zasnę powiedzmy o 22 to budzę się co chwile przerażona i boje zasnąć się ponownie tak jest przez cala noc. czasami bywa tak ze jestem zmęczona chciałabym już zasnąć ale boje się po prostu zamknąć oczy i zasnąć.. jak nadchodzi wieczór zaczynam czuć się nie pewnie i boje się trudno jest mi określić czego konkretnie wtedy się boje. boje się ciemnych pomieszczeń nawet we własnym domu gdzie nic mi nie grozi. przed zapaleniem światła czuje jak serce zaczyna szybko bić.nie mogę przełknąć śliny i czuje jak cala drze.. po prostu męczarnia każdego wieczoru. a zasypiam tylko przy zapalonym telewizorze gdyż jak się budzę to jest mi łatwiej i mniej się boje bo widzę wszystko...w nocy bywa ze zgrzytam zębami.. w dzień mam tak samo robię to nie świadomie i jak zaczyna bolec mnie głowa albo zęby wtedy przestaje albo jak ktoś zwróci mi uwagę .. mam również problemy z wychodzeniem do ludzi. najbardziej obawiam się tłumów np. galerii czy jakiś innych dużych sklepów, miejsc itp.. nie załatwię niczego sama ogarnia mnie wtedy strach i nie wiem co powiedzieć w takich sytuacjach. nie zjem w miejscu publicznym. problemy z fobia społeczna zaczęły się od jakiś może 2 lat. od momentu gdy straciłam zupełnie pewność siebie i dałam sobie do zrozumienia ze jestem do niczego nie wiem czemu tak sobie to wmówiłam chyba przez otoczenie najbliższych z którymi nie za dobrze się dogaduje.cokolwiek nie zrobiłam zawsze było ze najgorzej i ze jestem najgorsza po prostu czułam się nie chciana nawet przez najbliższa rodzinę . nigdy nie usłyszałam pochwały i chyba po tylu latach zaczęło mnie to dobijać i złapałam niezłego dola i zaczęły się inne problemy. najbardziej krępują mnie spojrzenia ludzi i ogólnie ze chyba wśród nich się znajduje.. wiem ze mam ogromny problem ze sobą który utrudnia mi normalne funkcjonowanie ale nie wiem kogo się poradzić.. myślałam nad psychologiem ale szczerze mówiąc boje się iść na wizytę nie będę wiedziała od czego zacząć. zresztą musiałabym iść pewnie z mama bo jestem nie pełnoletnia kiedyś powiedziałam jej o tym tak w skrócie to wyśmiała mnie i powiedziała żebym nie wymyślała sobie chorób no i już nie próbowałam dalej.. jedynie wsparcie mam w swojej ''przyjaciółce''. dzięki której odbudowałam trochę siebie w środku chociaż to i tak za mało do ''normalności''. no i moje napady złości tez są straszne wkurzam się o byle co. wystarczy słowo które mi nie przypasuje, jakiś gest, ruch cokolwiek żeby mnie zdenerwować tez od niedawna tak mam. bo na ogol jestem dość spokojna osoba, cichą, nieśmiała.. to chyba tyle.. mam nadzieje ze będziecie w stanie choć trochę mi pomoc bo już się gubię w tym sama.. jeżeli coś jest nie jasne to pytajcie:)

zamul22 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 02:22   

Ze spaniem też mam bardzo duże problemy. Często leże pół nocy i nie mogę zasnąć, później na uczelni ledwo kontaktuje, jestem bez przerwy osłabiony i zmęczony. Jedyne co mogę tu poradzić to nie kładź przy włączonym telewizorze bo od światła człowiekowi nie chce się spać. Nie słuchaj też ostrej muzyki, jeśli już to coś wolnego.

Co do reszty to zwyczajne objawy fobii, czytaj forum i próbuj. Są opisane różne terapie, ponoć niektórzy się wyleczyli dzięki nim (terapia richardsa, czy jakos tak).

psuja 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 00:03   

Co do spania... Poczytaj w necie jak można poprawić swój sen. Też jakiś czas temu o tym czytałam i można wyczytać parę przydatnych rzeczy. Zamień sobie telewizor na zwykłą małą lampkę nocną, nie jedz nic ciężkiego przed snem, wypij szklankę ciepłego mleka (mi pomaga melisa - dobra, tania i działa), wywietrz sobie pokój (ja nawet w te mrozy okno chociaż na chwilę zawsze otwieram zanim się wślizgnę do wyrka. Jest sporo sposobów na poprawienie snu, warto o tym poczytać a nuż pomoże... I najgorsze co możesz zrobić - położyć się o 21, zasnąć o 3, a przez ten cały czas leżeć w łóżku i się męczyć. Jak nie możesz zasnąć, to wstań i coś porób, najlepiej coś żmudnego, inaczej *** idzie dostać i głupoty po głowie chodzą :D
Szkoda, że mama nie chciała Cię wesprzeć. Nie ma to jak zwierzyć się z problemu i zostać wyśmianą... Ale dobrze, że się nie poddałaś i chcesz coś z tym zrobić ;) to forum, to dobry krok, można znaleźć tu przydatne rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez psuja Sro 08 Lut, 2012 00:05, w całości zmieniany 1 raz  

trololo89 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012 13:13   

zamul22 napisał/a:
Są opisane różne terapie, ponoć niektórzy się wyleczyli dzięki nim (terapia richardsa, czy jakos tak).

Może jeszcze nie wyleczyli, ale postęp jest bardzo duży :-)

Odpowiedz do tematu