Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 13:45 Psychopatia i socjopatia
Psychopatia:
Cytat:
Psychopatia, osobowość dyssocjalna, osobowość antyspołeczna to zaburzenie struktury osobowości o charakterze trwałym, dotyczące 2 – 3% każdego społeczeństwa. Zaburzenie to wiąże się z obecnością trzech deficytów psychicznych: lęku, uczenia się i relacji interpersonalnych.
Kazimierz Pospiszyl dzieli zaburzenie na typ impulsywny i typ kalkulatywny.
Socjopatia - zaburzenie osobowości podobne do psychopatii, przejawiające się nierespektowaniem podstawowych norm moralnych oraz wzorców zachowań w społeczeństwie, uwidaczniające się w wyraźnym braku przystosowania do życia w społeczeństwie.
Socjopaci mimo normalnego (lub nawet większego) poziomu inteligencji nie potrafią podporządkować się zasadom współżycia społecznego. W większości przypadków dochodzi do konfliktu z normami prawnymi.
Przepraszam za odgrzebywanie tematu ale zdecydowanie mnie zaciekawił.
Antyku
Zadałeś pytanie, czy na sali jest może jakiś Socjopata (jak ty) lub psychopata. Odpowiedź na twoje pytanie brzmi: tak - jestem. Zaciekawiło mnie twoje wyznanie, z tego względu, że mówisz że jesteś socjopatą, a nie że masz problem, lub że boisz się ludzi.
Widzisz, ciekawi mnie twoje podejście to stanu twojej osobowości - bo nie jest to choroba. Wg mnie chorobą jest coś czego można się pozbyć jak grypa czy rak. Natomiast Socjopatia lub Psychopatia jest składową ciebie samego.
Wiek: 18 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 5 Skąd: Między niebem a ziemią
Wysłany: Czw 19 Lut, 2009 23:02
Snitch napisał/a:
Widzisz, ciekawi mnie twoje podejście to stanu twojej osobowości - bo nie jest to choroba. Wg mnie chorobą jest coś czego można się pozbyć jak grypa czy rak. Natomiast Socjopatia lub Psychopatia jest składową ciebie samego.
Pozdrawiam
ależ to się leczy i to całkiem skutecznie i dodam że nie tylko za pomocą elektrowstrząsów
_________________ Wszystko, na co mam ochotę... jest niemoralne, nielegalne, albo tuczące
ależ to się leczy i to całkiem skutecznie i dodam że nie tylko za pomocą elektrowstrząsów
Doprawdy? Możesz podać coś bliżej? Mnie na psychologii mówili, że nie ma skutecznych metod leczenia wyżej wymienionych zaburzeń .
Chętnie dowiem się czegoś nowego .