Podobnie jak fobia społeczna raczej nieznane i często mylone ze zwykłym lenistwem zaburzenie:
Cytat:
Prokrastynacja lub zwlekanie – w psychologii, patologiczna tendencja do nieustannego przekładania pewnych czynności na później, ujawniającą się w różnych dziedzinach życia.
A tak zachowuje się osoba z tym zaburzeniem:
Cytat:
Postępowanie prokrastynatora można podzielić na następujące etapy:
1. Chęć zrobienia czegoś.
2. Decyzja o zrobieniu tego.
3. Odkładanie czynności bez poważnego powodu.
4. Uświadomienie sobie niekorzyści, jakie pociąga za sobą odkładanie.
5. Kontynuacja odkładania .
6. Szukanie wymówek bądź odejście od problemu.
7. Odkładanie.
8. Wykonanie zadania w czas, bardzo się przy tym stresując lub ukończenie go za późno bądź też nie zrobienie go wcale.
9. Postanowienie o niepostępowaniu w ten sposób w przyszłości.
10. Niedługo po tym sytuacja się powtarza.
Ja pierniczę... ja robię niemal identycznie, co prawda niezbyt często, ale zdarza się mi tak odwlekać wiele spraw... jak się tego pozbyć??
_________________ Do Sztokholmu wpływa prom
Ćpuny cieszą się z daleka
To Polacy wiozą amfę
Już pół miasta na nią czeka
Ojjjj też tak mam Miałem zawieść papiery tydzień temu, a jeszcze dużo wody upłynie zanim je zawiozę Ostatnio był spory artykuł o tym właśnie w "Focusie".
Ja czasem też to mam, szczególnie jeśli chodzi o zrobienie czegoś do szkoły
_________________ 'Samotna jak wilk żyjący w stadzie' - teraz szczęśliwa jak Wilczyca żyjąca z ukochanym Wilkiem
"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles
O kurka... normalnie jakbym czytał o sobie. Też tak mam do tego dodałbym jeszcze: "ciągłe myślenie oraz rozważanie za i przeciw jak i wszystkich możliwych scenariuszy wydarzeń mogących nastąpić przed, po i w czasie wykonywania czynności"
Z moich "popisów" to np. wysyłanie bardzo ważnej przesyłki przez miesiąc czasu...
Nawet nie wiedziałem, że to choroba i, że ma taką nazwę
_________________ "Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
Inni zwią ją piekłem..." - Rafael Krasa
Młoda mam ten artykuł Tak się składa, że systematycznie czytam Focusa. Mogę nawet skserować i jakoś spróbować wrzucić, ale to chyba jakaś zgoda musi być Jest tu nawet kilka rad jak walczyć Focus z tego miesiąca
PS. Zwykłe lenistwo tylko pod bardziej naukową nazwą
oj skąd ja to znam.... głównie miałam problem z robieniem projektów na studiach, zawsze na ostatnia chwile, np.miałam na coś semestr a robiłam do rana dzień przed oddaniem a teraz od roku nie mogę skończyć pracy dyplomowej heh ale do września na musowo zrobię bo trzeba się w końcu obronić
Ale to nie jest żadne zaburzenie, nie nazywajmy wszystkich negatywnych cecha zaburzeniami bo wyjdzie na to, że wszyscy ludzie są "zaburzeni" .
A żebyś wiedział, że wszyscy są zaburzeni. Większość o tym nie wie, bo ich zaburzenia im nie dokuczają
Nikt nie jest zaburzony ;p jest tylko jakiś ideał z góry nadany od ludzi, którzy twierdzą, że to jest normalne, a reszta nie. ;p
(każdy może mieć inny taki ideał... i stąd może być to złudzenie zaburzeń. ...
... czyli tak, fakt... wszyscy jesteśmy zaburzeni w oczach innych )
Ja pierniczę... ja robię niemal identycznie, co prawda niezbyt często, ale zdarza się mi tak odwlekać wiele spraw...
to (autocenzura) zruinowało moje pierwsze studia... na mnie najlepiej działa to, że jestem "postawiony pod ścianą" - wiem że trzeciej szansy już nie będzie
O kurka... normalnie jakbym czytał o sobie. Też tak mam do tego dodałbym jeszcze: "ciągłe myślenie oraz rozważanie za i przeciw jak i wszystkich możliwych scenariuszy wydarzeń mogących nastąpić przed, po i w czasie wykonywania czynności"
Z moich "popisów" to np. wysyłanie bardzo ważnej przesyłki przez miesiąc czasu...
Nawet nie wiedziałem, że to choroba i, że ma taką nazwę
U mnie to samo Też nie wiedziałam, że to zaburzenie, tzn. domyślałam się, bo u mnie przybiera to monstrualne rozmiary hehe Też tworze scenariusze, rozważam za i przeciw i oczywiście nic nie robię. Koszmar!