Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Halucynacje, zwidy, głosy
Autor Wiadomość
antyk
Moderator
666

Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 00:26   

Czasami chcę, by "duch", który mnie nawiedzał, znów się pojawił :-) Jak go przywołać? :mrgreen:
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

avest 

Wysłany: Sob 26 Lis, 2011 20:44   

Ciumy, ja przez 3 dni widziałem demony, czaszki na powierzchniach i wystarczy :-/ Teraz muszę spożywać maksymalną dawkę neuroleptyku...

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 17:41   

A w jakich okolicznościach Cię to spotkało? Eksperymentowałeś z ćpaniem?

Statystyki Naszego Forum

avest 

Wysłany: Czw 01 Gru, 2011 16:56   

Cytat:
A w jakich okolicznościach Cię to spotkało?
It's schizophrenia.
Ostatnio zmieniony przez avest Czw 01 Gru, 2011 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pią 02 Gru, 2011 23:56   

Szkoda, bo sądziłem, że to było przejściowe i wywołane jakąś substancją psychoaktywną :roll: :-/

Statystyki Naszego Forum

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Czw 15 Gru, 2011 12:08   

Ostatnie pół roku to sporo fobicznych wyzwań, które nie obeszły się bez odpowiedniego zaostrzenia symptomów. Do lęków zaczęły dołączać róznego rodzaju niegroźne halucynacje. Najpowszechniejsze omamy słuchowe zdarzają mi się od co najmniej kilku lat, ale nie przywiązywałem do nich większej wagi. Bicie serca wydawało się być uderzaniem w wielki bęben albo gong, słyszałem w głowie bogaty szum strumyka, czasem lekkie "echo myśli", takie rzeczy. Od tego półrocza zdarzają się takie numery częściej, tylko doszły jeszcze omamy wzrokowe. Zwiastunem tego było przeświadczenie, że na przystanku autobusowym stoi grupa około ośmiu osób. Po chwili okazało się, że stoją tylko trzy, choć mógłbym przysiąc, że tłoczył się tam minitłum. Potem co kilka tygodni przy zamkniętych oczach zaczęły mi się pojawiać niewyraźne obrazy, aż w końcu jeden wyklarował mi się w zabawkowy statek kosmiczny (a przynajmniej coś tak wyglądającego). Mam ostatnio taki (dys)komfort, że zostaję sam w domu i przez pierwsze kilka dni byłem święcie przekonany, że ktoś buszuje w piwnicy, czemu towarzyszyły stosowne odgłosy. Wyraźniejsze stały się okazjonalne (na szczęście) "echa" - moje myśli wyraźnie wypowiadał cudzy głos między głową a światem zewnętrznym. Dziś rano, niedługo po obudzeniu, byłem atakowany niesamowicie głośnymi i napastliwymi odgłosami ptaków (to chyba po obejrzanym w nocy filmie -> patrz odpowiedni temat) i bzyczeniem muchy, która robiła kółka dookoła głowy. Do tego - przy otwartych oczach - rzuciłem sobie na ścianę fakturę z białych kropek, które potem zamieniły się w wirujące żabki do firanek (!).
ALE FAZA, JA PITOLĘ
Przeraziłem się trochę, że to może być coś poważniejszego, ale w jednej z książeczek o nerwicy doczytałem się jakiś czas temu lakonicznej informacji, że omamy mogą w takich zaburzeniach występować. Wiem, jeśli objawy mi się zaogniają, to powinienem zdecydowanie odświeżyć wizyty lekarskie, ale nie potrafię się do tego zebrać. Sam się nakręciłem myślami o "dawaniu po dupie nerwicy" w postaci wspomnianych wyzwań, więc otrzymałem zwrotnie między innymi takie atrakcje. Dzięki wielkie, mózgu.
Chciałem się w zasadzie spytać, czy zna ktoś jakąś ciekawą literaturę o omamach w zaburzeniach psychicznych, bo znaleźć można z reguły tylko pozycje traktujące o ułudach schizofrenicznych albo w innych, poważnych stadiach, podczas gdy interesowałoby mnie takie właśnie "trollowanie przez mózg".
Nie biorę żadnych leków, "środki rekreacyjne" ostatnio rok z hakiem temu, raczej "beznawrotowe".
Ostatnio zmieniony przez Mosze Czw 15 Gru, 2011 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

Spide 

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 19:54   

Może nie byłem aż taki mały, miałem hmm gdzieś 11-13 lat to gdy szedłem spać już to jak już się kładłem to jakby coś się kładło obok mnie, miałem taką akcje że czułem nawet że coś leży obok mnie, czułem jakiś taki lęk, odczucie czegoś czego nie widać, a wtedy spałem sam w swoim łóżku ale jakoś panicznie się tego nie bałem, olewałem Sobie to z grubsza. Teraz już nie mam takiej akcji.

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Pią 13 Sty, 2012 20:00   

Przypomniałem sobie, jak raz kładąc się spać (ze dwa lata temu?) czułem, że obok łóżka ktoś przeciąga jeszcze inną postać po podłodze - kroki, ciężkie szuranie, niezrozumiałe głosy, w ramach dodatku potrącenie drewnianego krzesła (którego w pokoju nie mam). Zrzucam to na karb powoli zasypiającego/dopiero rozbudzającego się umysłu. Właśnie wtedy zazwyczaj zdarzają mi się takie akcje jak te spisane wyżej. Do tego bawiłem się w LD-ki, więc pewnie dostaję atrakcje nie wtedy kiedy trzeba.
Ostatnio zmieniony przez Mosze Pią 13 Sty, 2012 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Ponurak 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 12:35   

Cieszę sie, że tu można się wypowiedzieć na każdy temat. Niby mało ludzi się wypowiada i odpowiada ale skutek terapeutyczny jest. Można się wygadać (wypisać, ha. ha.).
Otóż miałem jako nastolatek z 6 lat temu taką sytuację, ze coś mi w ścianę stukało, w szafie od środka i w sufit. A ja byłem przyzwyczajony, więc bluzgami rzucam i w końcu wychodzę z pokoju mówiąc "i tak mi gówno zrobisz" i poczułem jak mnie coś łapie za głowę i jeb o framugę drzwi. I spokój na parę dni.
Innym razem, z miesiąc temu budzę się w nocy a koło łóżka stoi jakaś szara niska postać, jakby kobieta ale tak ze 60cm. Wyglądała jakby czegoś szukała, jak uniosłem głowę spojrzała na mnie, co mnie sparaliżowało w bardzo niewygodnej pozycji niemożliwej do utrzymania samemu i zacząłem się trząść.
Otóż nie, nie balem się, trząsłem się z nienawiści, ale takiej, jakiej w życiu nigdy wcześniej nie czułem.
Niezłe schizy. Ale na szczęście nie jestem sam, mój współlokator nieraz rozmawia z istotami których nie widzę.
Nie mieszkam w psychiatryku. Akademik.

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 12:46   

Można to zrzucić na karb dziecięcej wyobraźni. Za dzieciaka wydawało mi się, że w ciemności ruszają się postacie na plakatach (KEITH FLINT DO MNIE GADAŁ I GRYZŁ W PALEC), innym razem ubranie rzucone na oparcia foteli do złudzenia przypominały mi ruszające się twarze. I wtedy wyskakuję z tekstem wypowiedzianym na głos, że "mama przyjdzie i was wyrzuci :( ".

Cytat:
Innym razem, z miesiąc temu budzę się w nocy a koło łóżka stoi jakaś szara niska postać, jakby kobieta ale tak ze 60cm. Wyglądała jakby czegoś szukała, jak uniosłem głowę spojrzała na mnie, co mnie sparaliżowało w bardzo niewygodnej pozycji niemożliwej do utrzymania samemu i zacząłem się trząść.

Wygląda na paraliż przysenny, miałem kiedyś taki z dwoma szarymi i pomarszczonymi ufokami, heh.

Ponurak 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 13:13   

Przedstawiłem tylko najstarszy pamiętany przeze mnie przypadek halucynacji i ostatni. Było tego naprawdę dużo, szczególnie po juwenaliach (efekt odstawienia alkoholu) oraz w okresach depresyjnych. Pomaga na to modlitwa do Welesa oraz wyrzeczenie się ciemnych sił zwanych przez chrześcijan szatanem. Demona też raz widziałem, ale to chyba była projekcja specjalnie dla mojego umysłu, ponieważ zdawała się trójwymiarowa i cielesna a mam dość bujną wyobraźnię (na tyle bujną by zaprojektować w umyśle miasto a po kilku dniach projekt przelać na papier).
Reasumując, wierzę w co widziałem, nie wierzę, że wszystkko co widziałem było halucynacją wywołaną przez używki.
Dodam, że prawie zawsze spotkania maja miejsce o godzinie 3 w nocy. Według moich obserwacji nawet ateiści i zwierzęta wyczuwają To w mojej obecności o tej porze.

me2 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 16:01   

Ponurak napisał/a:
Przedstawiłem tylko najstarszy pamiętany przeze mnie przypadek halucynacji i ostatni. Było tego naprawdę dużo, szczególnie po juwenaliach (efekt odstawienia alkoholu) oraz w okresach depresyjnych. Pomaga na to modlitwa do Welesa oraz wyrzeczenie się ciemnych sił zwanych przez chrześcijan szatanem. Demona też raz widziałem, ale to chyba była projekcja specjalnie dla mojego umysłu, ponieważ zdawała się trójwymiarowa i cielesna a mam dość bujną wyobraźnię (na tyle bujną by zaprojektować w umyśle miasto a po kilku dniach projekt przelać na papier).
Reasumując, wierzę w co widziałem, nie wierzę, że wszystkko co widziałem było halucynacją wywołaną przez używki.
Dodam, że prawie zawsze spotkania maja miejsce o godzinie 3 w nocy. Według moich obserwacji nawet ateiści i zwierzęta wyczuwają To w mojej obecności o tej porze.

no cóż jak byłem mały to rozmawiałem z kimś nad ranem kilka razy kiedy szykowałem się do przedszkola, tylko nie pamiętam z kim , ale to było nad ranem i na pewno nie było to żywa osoba...

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pią 16 Mar, 2012 13:05   

Psycholog Ci powie, że to był Twój zmyślony przyjaciel i z nim gadałeś :-P Mi tak wmawiała jedna, ale jej nie wierzę :-)

Statystyki Naszego Forum

Odpowiedz do tematu