Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: antyk
Pią 22 Maj, 2009 11:35
Choroba Afektywna Dwubiegunowa
Autor Wiadomość
Unti 
Humanoid

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 09:06   Choroba Afektywna Dwubiegunowa

Szukałam, nie znalazłam. Jeśli jednak jest, to bardzo przepraszam. :oops:

http://www.csk.lodz.pl/de...wubiegunowa.htm

No, wczoraj na wizycie lekarka stwierdziła, że prawdopodobnie (niemal na 100%) postawiono mi złą diagnozę, że moje problemy to nie fobia społeczna, a właśnie ChAD. Przyznam szczerze, że nijak nie wiedziałam, o czym ona do mnie mówi, potem jednak wskazała mi sytuacje, które na to by wskazywały.

Jako, że tak pomyślałam, że są o innych chorobach tematy, to można i o tym, więc założyłam. Chociażby dlatego, że sama dopiero się o niej dowiedziałam, a może gdyby wcześniej to rozpoznano, teraz byłoby mi łatwiej. Z drugiej jednak strony, nie uśmiecha mi się branie leków do końca życia, bo, jak mi powiedziała lekarka, jest możliwe, że będę musiała.

No, to może jest ktoś inny z tym (tą?) całym (całą?) ChAD? (;

------------------------
Przeniosłem temat z działu "depresja" do "zaburzenia psychologiczne", antyk.

Everybody lies.

Love me, Gość!

cbr600 

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 09:32   

Przykro mi Unti ale to napiszę, moja mama ma ChAD i jest to naprawdę paskudna choroba :(

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 11:42   

Gdy czytam te objawy, to (jak zwykle) przypisuje je sobie. Chociaż u mnie trwają one nie kilka miesięcy, a dni. Może to tylko zwykła depresja, nie wiem, ale nie chciałbym mieć CHAD, niczego nie chcę, chcę być zdrowy :-/

I żeby inni byli zdrowi.
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

CiastkoCiasteczko 

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 23:56   

Unti, nie choruję na ChAD. Posiadam pewien zakres wiedzy na ten temat. Są różne strony internetowe, fora, gdzie możesz poczytać o tym. Znajdziesz również Ogólnopolską Bazę Stowarzyszeń Rodzin i Organizacji Pozarządowych Działających na rzecz Osób Chorujących Psychicznie przygotowaną przez Stowarzyszenie Rodzin "Zdrowie Psychiczne" z Krakowa z myślą o rodzicach i opiekunach osób chorujących psychicznie, którzy poszukują informacji o organizacjach, w których mogą uzyskać wsparcie, niezbędne informacje na temat choroby czy poradę.

http://www.rodziny.info/
http://www.rodziny.info/baza/mazowieckie.htm

Czy masz jakieś pytania? Jeśli będę umiała na nie odpowiedzieć, chętnie udzielę odpowiedzi.
-Niezłe... ale jaka konkurencja...

allein 

Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 11:17   

:evil:
Ostatnio zmieniony przez allein Nie 31 Maj, 2009 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

Cloud 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 14:30   

Cytat:
Przykro mi Unti ale to napiszę, moja mama ma ChAD i jest to naprawdę paskudna choroba :(

U mnie ojciec choruje... Nie jest łatwo.

Cytat:
mam na przemian euforie i depresje

Jeśli stany euforii i depresji utrzymują się dłuższy czas (miesiące, nie kilka dni), radziłabym Ci skontaktować się z lekarzem. Ta choroba nieleczona jest naprawdę niebezpieczna.

allein 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 15:23   

:evil:

Unti 
Humanoid

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 17:11   

Nie odpowiadałam, bo zapomniałam o tym temacie -_____-

Tak mnie straszycie tą chorobą, a mi się póki co podoba, w sensie te górki, jeśli chodzi o nastroje xD Jedyne, co mi przeszkadza, to fakt, że x lat będę musiała brać te leki, a przy okazji będę musiała krew mieć pobieraną, czego nienawidzę. Ale nie wiem, może to wina tego, że ja siebie nie widzę ^^'

Pytań nie mam, drogie Ciastko, bo po prostu mam teraz lekki chaos w głowie, jeśli o to chodzi, przytłaczają mnie te nowe informacje. Dziękuję za link do tego Stowarzyszenia, tak przy okazji. Pewnie się przyda, prędzej czy później (mimo wszystko mam nadzieję, że później) (: Tym bardziej, że widzę, że mama jest przytłoczona okropnie, a napisałaś, że można tu otrzymać wsparcie, które jest jej potrzebne, a ja niestety, nie potrafię jej tego dać...

Dostałam dzisiaj stabilizatory nastroju. Szczerze mówiąc, to nie chcę ich -_- Boję się, że te górki nastrojów spadną i nie będę taka wesoła -_-

Everybody lies.

Love me, Gość!

stivi 

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 17:40   

Unti, wierz mi, że jeżeli ta choroba nie będzie leczona, to nie będzie już tak fajnie. Z tego nie da się tak łatwo wyjść, a jeżeli jest to uwarunkowane genetycznie, to jesteś skazana na ChAD do końca życia. Moja siostra też to ma, tylko że zaczęła się leczyć trochę późno. Stany depresyjne bywały nieraz tak głębokie, że 3 razy w ciągu jednego tygodnia miała próby samobójcze.

Ja również zastanawiam się, czy nie mam czasem tego świństwa, gdyż skoro moja siostra ma, to u mnie również może się objawić...

Bierz te stabilizatory, i nie narzekaj :D

Unti 
Humanoid

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 20:20   

stivi napisał/a:
Unti, wierz mi, że jeżeli ta choroba nie będzie leczona, to nie będzie już tak fajnie. Z tego nie da się tak łatwo wyjść, a jeżeli jest to uwarunkowane genetycznie, to jesteś skazana na ChAD do końca życia. Moja siostra też to ma, tylko że zaczęła się leczyć trochę późno. Stany depresyjne bywały nieraz tak głębokie, że 3 razy w ciągu jednego tygodnia miała próby samobójcze.

Ja również zastanawiam się, czy nie mam czasem tego świństwa, gdyż skoro moja siostra ma, to u mnie również może się objawić...

Bierz te stabilizatory, i nie narzekaj :D

W tym problem, że ja to mam poniekąd uwarunkowane genetycznie, mój ojciec miał problemy z psychiką - nie wiem, jakie dokładnie, bo mama mi nic nie powie na ten temat, ale jednak.
Tymi próbami samobójczymi Twojej siostry mnie przekonałeś poniekąd, że to nie jest takie kolorowe. Tylko że jak się jest w stanie wielkiej euforii, to się nie myśli o tym, jak może być źle, a o tym, jak jest cudownie (: Pozdrów siostrę ode mnie, tak btw ^^

Ale okej, wezmę te stabilizatory i nie będę narzekać ;p Masz prawo mnie kopnąć, jak spróbuję kiedyś to odstawić xD

Everybody lies.

Love me, Gość!

stivi 

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 20:58   

Okej, myślę, że nie będę musiał z tego prawa skorzystać :-P

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 17:36   

Pisałem tu wcześniej, że mam pewne objawy. Od zeszłego roku sporo się zmieniło, mam większość z objawów i 90% pewności, że choruję na CHAD :-? :-( Nie mam diagnozy, nie leczę się, musiałbym znów pójść do szpitala, by mnie przebadano i wydano zgodną z moim stanem diagnozę. Jeżeli jest to CHAD, to mam przewalone, tego nie da się wyleczyć :-( Przynajmniej będę miał szansę na dożywotnią rentę z tego tytułu :lol:

Statystyki Naszego Forum

podpalacz

Wysłany: Sro 07 Lip, 2010 22:57   

polecam karbamazepinę na górki i antydepresanty SSRI (serotonina albo fluoksetyna) na stany depresyjne.

NAJLEPIEJ JEDNAK STOSUJ SIĘ POLECEŃ PSYCHIATRY! :) bierz regularnie leki i będzie ok.

i pokochaj siebie bo CHAD to tylko konsekwencja Twojej osobowości. można żyć z nieleczonym CHADem (odradzam) i brać z życia więcej niż większość ludzi. jednak jest to niebezpieczne... i szalenie zabawne :)

antyk napisał/a:
Przynajmniej będę miał szansę na dożywotnią rentę z tego tytułu :lol:

jak można się ubiegać o tę rentę?

antyk
Moderator
666

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 00:24   

Nie wiem jak :-))

Nie leczę się i nie zamierzam, chyba że sam, mam stabilizator nastroju (depakine chrono), zawsze mogę zacząć brać i zobaczyć czy pomoże. Tym się powinno leczyć CHAD, a nie antydepresantami, one na mnie nigdy nie działały prawidłowo, jedynie zamulały, samopoczucie niezmiennie było kiepskie.

Statystyki Naszego Forum

podpalacz

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 00:47   

to zależy czy masz skłonność do etapów depresyjnych. wtedy można włączyć leki antydepresyjne, ale podstawą jest stabilizator nastroju.

----------------

Ty już mi lepiej niczego nie włączaj, nie wiem nawet kim jesteś... // antyk

Odpowiedz do tematu