Świetnie charakteryzują mnie takie fragmenty definicji fobii społecznej:
„Chory cierpi w sytuacjach, w których jest się albo pod obserwacją innych (publiczne przemawianie, bycie w centrum uwagi,
albo styka się z nieznajomymi (uczestniczenie w przyjęciach i imprezach oraz uroczystościach, nawiązywanie rozmów, j
Często występują objawy psychosomatyczne jak:
• nagłe czerwienienie się,
• pocenie się nadmierne,
• łzawienie,
• drżenie/usztywnienie mięśni,
• zaburzenia mowy (w skrajnych przypadkach aż do logofobii);
• przyspieszenie tętna;
• spowolnienie i spłycenie oddechu;
Mogą wystąpić zaburzenia chodu, jeżeli fobik mija akurat (grupę) ludzi, lub/i koordynacji ruchowej. Strach przed zażenowaniem, kompromitacją lub upokorzeniem zwykle doprowadza do unikania takich sytuacji..”
W skrócie -jak mam cos powiedzieć publicznie, to wpadam w panikę, robie się czerwony, i mam wrażenie ze zaraz zemdleję. Nie musze chyba dodawać, ze to mi bardzo utrudnia życie. Myślałem ze to z wiekiem mija. Z pewnością jestem mniej nieśmiały niż dawniej, ale ta panika, gdy inni na mnie patrzą, nie minęła…
_________________ "Miał rację pewien Francuz zauważając: "Jakże słodka jest samotność!" Ale chciałbym mieć przyjaciela, któremu mógłbym to powiedzieć!"
- William Cowper
_________________ mój blog...
http://sekrety-karolajny.blog.pl/
"Najważniejsze jest, byś zapamiętał chwile
Te, w których było Ci dobrze, w których byłeś szczęśliwy"
Wysłany: Wto 24 Sty, 2012 13:01
Bartoosz cześć
_________________ "Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą. "- Robert A. Heinlein
"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer