Heh... ja nie jestem w komisji i nigdy bym nie chciała być .
A na wybory chodzę ale raczej tak w sensie rekreacyjnym gdyż polityka mnie nie obchodzi . Na karcie do głosowania gram sobie w kółko i krzyżyk . Chodzę na wybory bo dziadek zawsze powtarzał, że to jest mój obowiązek a poza tym moja obecność tam poprawia frekwencję we wsi .
Więc wiesz - jak znajdziesz pokrzyżykowaną kartę w urnie to moja .
Mnie polityka nigdy nie interesowała w nawet najmniejszym stopniu więc i wybory mnie nie zbyt interesują a dobro naszego państwa ? I tak wybiorą kogoś kto będzie dużo obiecywał tylko nie poda publicznie, że najbardziej zależy mu na kasie...
_________________ "Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy niż niektórzy w ciągu całego życia"
Głosować warto, bądź co bądź to swego rodzaju obowiązek, skoro żyjemy w takim ustroju
Byłam na wszystkich wyborach, odkąd mogę głosować, więc na te też pójdę. Kiedyś polityką się trochę interesowałam, ale parę lat temu mi przeszło. Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję i po raz pierwszy w ogóle nie mam ochoty iść... Ale pewnie pójdę, czuję, że tak wypada.
_________________ "...Everything Happens For A Reason..."
Locke (Lost)
Gdybym miał iść na wybory, to nawet nie mam pojęcia na kogo bym głosował. I tak później wychodzi szydło z worka i okazuje się, że zawsze wybór Polaków jest chybiony. W ogóle wszyscy politycy mnie denerwują...w spotach wyborczych wszystko wygląda OK, obiecują ile sie tylko da, że to wszystko co robią to dla naszego narodu. Ale tak naprawdę mało któremu politykowi zależy na zwykłych obywatelach...dla nich liczy się tylko kasa-wystarzy tylko spojrzeć jak sobie podnoszą płace...a zwykli ludzie biednieją coraz bardziej, wszystko drożeje, niektórzy ledwo wiążą koniec z końcem.
Ktoś kiedyś powiedział, że lepiej iść na wybory, bo lepiej abyśmy sami wybierali, niż mieliby za nas decydować politycy...ale mnie to nie przekonuje. I tak zawsze będzie tak samo, zawsze będziemy niezadowoleni.
Po pierwsze moim zdaniem możliwość głosowania to przywilej a nie obowiązek.
Po drugie po spotach moim zdaniem nie powinno się oceniać partii. Liczy się ich program i jego realna ocena. Zauważyłem, że wielu mówi "tak czytam ich program zanim zagłosuję", ale to "czytam" to zwykła ściema. Ludzie poprostu słuchają spotów a nie ich programu wyborczego i celów. Stąd zawiedzenie po rządach PO, gdyż w gruncie rzeczy nie różnią się prawie od PiS'u mają bardzo podobny program.
Poza tym gdybym miał możliwość i tak bym nie zagłosował. Dlaczego? Ano dlatego, że teoretycznie głosuję na osobą a w praktyce mój głos przechodzi takie zawirowywania, że oddaję głos na partię a nie na konkretnego człowieka. To tyle moich wypocin
Moriar, Ty wierzysz w spoty wyborcze? Po owocach ich poznacie. Trzeba obserwować (p)osłów ze wszystkich partii. Jak kilka lat to robię i stwierdzam, że wszyscy są do dupy. Jednak jedni są bardziej, inni mniej. Lepsi są ci, co są mniej do dupy, mniej rzeczy zniszczą, zagarną, popsują, mniejsza demolka po ich rządach będzie. Wszędzie są złodzieje, każda partia wychowuje takie elementy, co będą napychać sobie kieszenie państwową kasą bez opamiętania. Wszyscy będą władać telewizją publiczną, każdymi instytucjami, na które mają wpływ. Oczywiście każda partia reklamuje się jako ta najlepsza... tylko głupek im uwierzy. Jest zło, trzeba więc wyselekcjonować to najmniejsze w swoim odczuciu i na nie głosować SLD to dla mnie najmniejsze oszołomy i krętacze. Ta "lewicowa" partia trochę się oczyściła z cwaniaków po ostatnich swoich rządach, teraz słono za to płaci marnym poparciem. Ale oni przynajmniej mieli odwagę sądzić swoich ludzi za przekręty podczas swoich rządów. Taki Pęczak miał już areszt za rządów SLD. A był z SLD. Chyba żadna inna partia tego nie zrobiła, zawsze to następcy rozliczają swoich poprzedników i ich przymykają. Tak robiły PiSuar i teraz PO robi, znowu uczepiając się lewicy, a dokładniej Rywina.
Te dwie prawicowe partie nie różnią się tak bardzo, jak się zdaje. Nikt już nie pamięta, że chcieli zrobić koalicję między sobą, tylko Kaczor był zbyt podniecony swoją władzą i guzik z tego wyszło. PO jest liberalna gospodarczo i tylko gospodarczo, światopogląd jest skrajnie prawicowy, PiSuar zaś to czysty socjalizm i skrajnie prawicowe poglądy, czyli narodowy socjalizm Jedyną zasługą rządów PiS było wyeliminowanie z polskiej polityki Lepperów i Giertychów z ich kretyńskimi partyjkami, za co Kaczor ma u mnie małego plusa. Minusów ma mnóstwo, największe za zagarnięcie państwowej telewizji i to tak nieudolnie, że teraz rządzi nią neonazista z LPR. Drugi mega-minus za upolitycznienie na gigantyczną skalę policji oraz stworzenie specjalnej politycznej policji. Wielu prokuratorów w całym kraju zostało zastąpionych pro-pisowskimi frajerami od wyłapywania i przymykania za byle gó*no politycznych wrogów. Tzw. "areszty wydobywcze" (czyli trzymanie ludzi w aresztach do czasu aż podpiszą stworzone przez policję zeznania obciążające np. znanych polityków) dzięki PiS przybrały na sile. Całe szczęście, że PiS wku*wiało wszystkich podczas swoich rządów, inaczej ta katastrofa trwałaby 4 lata, chociaż 2 to i tak zbyt długo...
Podsumowując - polityka to wielkie g*wno Jednak w tym szambie są przerażająco cuchnące elementy i te mało smrodliwe, ja wybieram drugie z oczywistych względów
_________________ Do Sztokholmu wpływa prom
Ćpuny cieszą się z daleka
To Polacy wiozą amfę
Już pół miasta na nią czeka
Nie, nie wierzę...po prostu wkurza mnie sam fakt, że wszystko co w nich jest ukazane i obiecane przez polityków, jest kłamstwem. Te spoty są robione dla własnych korzyści każdej partii, a nie dla realnej poprawy sytuacji kraju.
I zgadzam się ze stwierdzeniem, że polityka to jedno wielkie bagno. Sam nie wyobrażałbym siebie w roli polityka, nie chciałbym nim być. Politycy z reguły nie cieszą się zbytnią sympatią społeczeństwa i chociażby ze względu na ten fakt, nie chciałbym zajmować się polityką...zresztą nigdy się nią nie interesowałem
Ja się postaram iść wesprzeć UPR swoim głosem. Jest to pewnie jedyna partia która ma normalny program, zdrowe poglądy, gwarantujące sukces. Niestety w tv się o nich nie mówi... Przypadek?
Ja nie mógłbym wesprzeć ludzi którzy mają w programie chociażby legalizację aborcji (mowa tu o SLD). Poza tym ich program jest nieefektywny. Na plus zaliczam legalizację miękkich.