Wiek: 21 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 2340 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 20 Sie, 2011 20:52
Cytat:
Pesymista jest o tyle na dobrej pozycji, że wie, że się nie zdziwi, nie rozczaruje. Po prostu gorzej niż myśli nie powinno być.
W zamian traci całą ekscytację i dobry humor optymisty oczekującego jakiegoś przyjemnego zdarzenia. No i optymista łatwiej wychodzi z doła, a pesymista go jeszcze drąży zanim się ogarnie.
Kiedyś byłem pesymistą. Teraz jestem optymistycznym realistą.
_________________ “A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do.”
Wysłany: Sob 20 Sie, 2011 21:29
Staram się być realistką. Nie zawsze mi wychodzi.
Czasem mam tak, że najgorszej opcji po prostu nie uwzględniam w rozważaniach. W stylu: "jeśli to się sprawdzi, to zostaje już tylko w łeb sobie strzelić". Ale 2 razy miałam tak, że właśnie ta najgorsza opcja się sprawdziła. I byłam zaskoczona i zdziwiona, że nie przewidziałam tego, chociaż była to najbardziej prawdopodobne, co mogło się zdarzyć. Chociaż w sumie, żyję jeszcze, więc może nie było aż tak źle...
Plus: nie martwię się zawczasu. Minus: w jednej z tych dwóch sytuacji mogłam nie dopuścić, żeby ta najgorsza opcja się sprawdziła, gdybym zareagowała odpowiednio wcześnie...