Niesmiertelnosc dalaby wiecej mozliwosc,na spelnianie marzen itp.? akurat jesli teraz sie nic nie robi,a zyjemy ok.80lat z mysla iz to chwilka w zyciu swiata,to co by miala zmienic swiadomosc,iz nie umrzemy. A poza tym istnieja 2 strony medalu i na zatrzymanie sie w wieku mlodosci nie liczylabym. Czlowiek by sie starzal i starzal choroby by go dreczyly i znikat ulgi w postaci smierci. Wszak jest niesmiertelny i dokad tak,poco, mniej docenialibysmy zycie.
_________________ "Wielu ludzi predzej by umarlo,niz zaczelo myslec-i rzeczywiscie tak robia" B.Russell
Nie zastanawiałam się, może nawet bym chciała być nieśmiertelna, tak jak wampiry, żyć sobie choćby miało być to życie w pustce, ale raczej wolałabym egzystować w postaci duchowej, bez cielesnej powłoki, wtedy bym podróżowała po całym świecie
_________________ Gustaw Herling-Grudziński — Inny świat
"Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia [...]."
Nieśmiertelność ?? Niesmiertelnosc to raczej klatwa niz blogoslawienstwo. Nawet osoby z fobia spotykaja od czasu do czasu chociaz jedna osobe ktorej mozna zaufac. Co bedzie gdy ona odejdzie? Co bedzie gdy ten cykl bedzie powtarzal sie w nieskonczonosc? To jeden z przykladow dlaczego niesmiertelnosc to kupa, a co by bylo gdyby niesmiertelnosc polaczyc z niezniszczalnoscia?? Jak dla mnie to najgorsza kara jaka moze jednostka otrzymac. Wyobrazcie sobie, ze zyjecie juz miliardy lat praktycznie nic juz nie istnieje. Jedyne co jest praktycznie wszechobecne to pulapki grawitacyjne aka. Black Holes, kto by chcial znalesc sie w horyzoncie zdarzen gdzie nawet czas przestaje istniec. Tragedia na pelnej linii.
Opcja nieśmiertelności, czyli zamknięcie w rzeczywistości i brak możliwości wyjścia jest dla mnie przerażająca. Choć jak się tak zastanowię, to nie wiem, czy teraz jakąkolwiek możliwość zakończenia i wyjścia mam.
W każdym razie - nieśmiertelności boję się bardziej niż nieistnienia, choć tak na prawdę nie wiem czym jest jedno i czym jest drugie.