Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Demokracja
Autor Wiadomość
Furwe 

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010 22:17   Demokracja

Chciałbym żyć w świecie, gdzie nie ma demokracji. Gdzie ludzie nie idą na wybory, by decydować o czymś co mnie będzie dotyczyło. Gdzie jestem odpowiedzialny za siebie. Wolny. Po prostu.

Najbardziej w ludziach przeraża mnie to, że kochają demokrację. Wierzą, że są w stanie decydować wspólnie i w imieniu wszystkich. Boję się ich. Boję się was.

Niepokoją mnie poglądy moich rodziców. Byłych nauczycieli. Tych, których oglądam w telewizji.

Marzy mi się kraj, w którym panuje monarchia, a król ma pełną władzę i nie wtrąca się w życie poddanych. Niczego im nie broni, ale za zbrodnie karze bardzo surowo. Ewentualnie, anarchia, ale taka prawdziwa. Ze skrajności w skrajność. Byle nie było polityki, manipulacji w mediach, szkołach, kościołach.

Chciałbym umrzeć jako wolny człowiek. Choćby dziś...

---
karze, poch. od karać; każe, poch. od kazać.
poprawione.
//ionee

zamul22 

Wysłany: Pią 09 Lip, 2010 22:36   

Osoby z fobia mialy by raczej male szanse na przetrwanie w anarchii. Zaraz by biegalo pelno dresow w grupach, rządziło by prawo silniejszego jak u zwierzat.
W monarchii tez bym raczej nie chcial zyc, przecież kiedys tak bylo, zwykli ludzie nie mieli co jesc, a krol sobie tylko zbieral kase

---
ortografia.
//ionee

Furwe 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 09:00   

zamul22 napisał/a:
Osoby z fobia mialy by raczej male szanse na przetrwanie w anarchii. Zaraz by biegalo pelno dresow w grupach, zadzilo by prawo silniejszego jak u zwierzat.

Przecież napisałem: "Ewentualnie, anarchia, ale taka prawdziwa."

zamul22 napisał/a:
W monarchii tez bym raczej nie chcial zyc, przecierz kiedys tak bylo, zwykli ludzie nie mieli co jesc, a krol sobie tylko zbieral kase

Przecież napisałem: "a król ma pełną władzę i nie wtrąca się w życie poddanych."

To mnie najbardziej irytuje u ludzi. Wypowiadają się na tematy, o których nie mają zielonego pojęcia.

Wafel 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 10:00   

Utopijnie bardzo to wszystko brzmi :wink: Taka monarchia, o której piszesz nigdy nie istniała ani nie będzie istnieć, a te które znamy z przeszłości to myślę , że blado wypadają w porównaniu z demokracją. Kraje demokratyczne przeważnie cechują się też całym szeregiem różnych uprawnień dla człowieka o których w monarchiach nikt nawet nie myślał i sądzę, że gwarantują one znacznie więcej wolności dla człowieka. A jeżeli naród w wyborach zagłosuje na kogoś, kto kompletnie nie nadaje się na to stanowisko, to świadczy to tylko o ciemnocie ludzi, którzy dostaną na co zasługują :P Demokracja nie jest taka zła jak dla mnie, ale pomarzyć o jakimś lepszym ustroju zawsze można :)

Furwe 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 10:47   

Wafel napisał/a:
Utopijnie bardzo to wszystko brzmi :wink:

:shock:

Wafel napisał/a:
Taka monarchia, o której piszesz nigdy nie istniała ani nie będzie istnieć, a te które znamy z przeszłości to myślę , że blado wypadają w porównaniu z demokracją.

:shock:

Wafel napisał/a:
Kraje demokratyczne przeważnie cechują się też całym szeregiem różnych uprawnień dla człowieka o których w monarchiach nikt nawet nie myślał i sądzę, że gwarantują one znacznie więcej wolności dla człowieka.

:shock: :shock: :shock:

Nie potrzebnie założyłem ten temat.

trash

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 10:57   

Jasne że utopia .
Furwe napisał/a:
Przecież napisałem: "Ewentualnie, anarchia, ale taka prawdziwa."

Co to jest prawdziwa anarchia ?

Furwe napisał/a:
To mnie najbardziej irytuje u ludzi. Wypowiadają się na tematy, o których nie mają zielonego pojęcia.

O RLY ? ... tak lepiej pozostać w swoim świecie w którym jest się jedynym oświeconym a inni nie są w stanie niczego zrozumieć ....
Furwe napisał/a:
Nie potrzebnie założyłem ten temat

Skoro nie nastawiasz się na dyskusję to chyba faktycznie niepotrzebnie .

Wafel napisał/a:
A jeżeli naród w wyborach zagłosuje na kogoś, kto kompletnie nie nadaje się na to stanowisko, to świadczy to tylko o ciemnocie ludzi, którzy dostaną na co zasługują
Tutaj się nie zgodzę . Dzisiaj wizerunek medialny to podstawa. Ludzie głosują na tego kogo im się podsunie, na to jaki obrazek dostają od mediów . Właściwie ciemnotą można by było nazwać jakieś 99% ludzi czy więcej, bo kto ma szeroką wiedzę na temat tego jak funkcjonuje państwo ? kto czyta programy wyborcze i analizuje na ile są prawdopodobne ? kto robi analizę na ileś tam lat do przodu ? Praktycznie nikt . Ludzie zwyczajnie ustawiają się w tym a nie innym szeregu, opierając swoje przekonania na przekonaniach innych "tych mądrzejszych", tych którzy za nich "kreują rzeczywistość".

Furwe 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 11:11   

trash napisał/a:
Jasne że utopia .

:shock: :roll:

trash napisał/a:
Co to jest prawdziwa anarchia ?

google

trash napisał/a:
O RLY ? ... tak lepiej pozostać w swoim świecie w którym jest się jedynym oświeconym a inni nie są w stanie niczego zrozumieć ....

partiawip- pierwsze co mi przyszło do głowy, nie jestem sam (co nie oznacza, że w 100% zgadzam się z partią)

trash napisał/a:
Dzisiaj wizerunek medialny to podstawa. Ludzie głosują na tego kogo im się podsunie, na to jaki obrazek dostają od mediów . Właściwie ciemnotą można by było nazwać jakieś 99% ludzi czy więcej, bo kto ma szeroką wiedzę na temat tego jak funkcjonuje państwo ? kto czyta programy wyborcze i analizuje na ile są prawdopodobne ? kto robi analizę na ileś tam lat do przodu ? Praktycznie nikt . Ludzie zwyczajnie ustawiają się w tym a nie innym szeregu, opierając swoje przekonania na przekonaniach innych "tych mądrzejszych", tych którzy za nich "kreują rzeczywistość".

Myślisz, że różnisz się czymś od tych ludzi?

trash napisał/a:
Skoro nie nastawiasz się na dyskusję to chyba faktycznie niepotrzebnie .

Dyskutować można. Nie mam jednak żadnego interesu w tym, by kogoś przekonać, że demokracja to najgorszy ustrój. Jeśli jednak ktoś ma takie same przekonania jak ja to znajdzie tutaj bratnią duszę.

trash

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 11:35   

Furwe napisał/a:
Dyskutować można. Nie mam jednak żadnego interesu w tym, by kogoś przekonać, że demokracja to najgorszy ustrój. Jeśli jednak ktoś ma takie same przekonania jak ja to znajdzie tutaj bratnią duszę.

W takim razie zamiast "demokracja" lepiej pasował by tytuł "Fanklub JKM" . Właśnie chyba chodzi o to żeby przekonywać, używać argumentów a nie tylko szukać kolegów do swojego "fanklubu", którzy przytakną główką i powiedzą : dobrze gada dać mu wódki .
Cytat:
google
niezbity argument :mrgreen:

Cytat:
Myślisz, że różnisz się czymś od tych ludzi?

Nie . Praktycznie wszyscy, łącznie z twórcami medialnej rzeczywistości są po części "ofiarami" takiego systemu i to jest właśnie jedna ze słabości demokracji.

Wafel 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 11:56   

trash napisał/a:
Tutaj się nie zgodzę . Dzisiaj wizerunek medialny to podstawa. Ludzie głosują na tego kogo im się podsunie, na to jaki obrazek dostają od mediów . Właściwie ciemnotą można by było nazwać jakieś 99% ludzi czy więcej, bo kto ma szeroką wiedzę na temat tego jak funkcjonuje państwo ? kto czyta programy wyborcze i analizuje na ile są prawdopodobne ? kto robi analizę na ileś tam lat do przodu ? Praktycznie nikt . Ludzie zwyczajnie ustawiają się w tym a nie innym szeregu, opierając swoje przekonania na przekonaniach innych "tych mądrzejszych", tych którzy za nich "kreują rzeczywistość".

Racja, ale zauważmy, że prasa, telewizja itd z reguły w różny sposób pokazują tego samego kandydata/partię - jedni w pozytywnym świetle, drudzy w negatywnym. Jeżeli ktoś jest odbiorcą tylko jednego rodzaju mediów i zarazem nie interesuje go ani trochę dlaczego ta druga strona twierdzi inaczej na ten sam temat ani nie zastanowi się czy może nie mają odrobiny racji w tym, tylko z góry założy, że oni są źli i koniec, to wg mnie potem może mieć pretensje tylko do siebie jeżeli jego wybór okaże się nieodpowiedni. Wiadomo, że nawet jak ktoś weźmie pod uwagę wszystkie argumenty obydwóch stron, spokojnie to przemyśli i wykreuje sobie jakieś zdanie na ten temat, to wciąż będzie ono zbudowane na podstwie mediów, a więc zniekształcone, ale daje to choć odrobinę niezależności moim zdaniem ;-) Przynajmniej do czegoś takiego ludzie powinni dążyć, bo faktem jest, że w dobie masowych mediów ciężko pozostać w pełni bezstronnym.

PS. Furwe, Twoje argumenty w odpowiedzi na mojego posta przekonały mnie w 100% :-P
Ostatnio zmieniony przez Wafel Sob 10 Lip, 2010 13:11, w całości zmieniany 1 raz  

Furwe 

Wysłany: Sob 10 Lip, 2010 12:28   

trash napisał/a:
W takim razie zamiast "demokracja" lepiej pasował by tytuł "Fanklub JKM" .

Miałem przeczucie, że napiszesz coś takiego. Miałem jednak nadzieję, że... ech.
Inny link: prawda2

trash napisał/a:
Nie . Praktycznie wszyscy, łącznie z twórcami medialnej rzeczywistości są po części "ofiarami" takiego systemu i to jest właśnie jedna ze słabości demokracji.

To jest jeden z jej głównych atutów. Zarzucasz mi myślenie o utopii, a sam nie zdajesz sobie sprawy, że demokracja jest nieudolną próbą stworzenia idealnego społeczeństwa...

Wafel napisał/a:
Furwe, Twoje argumenty w odpowiedzi na mojego posta przekonały mnie w 100%

Za bardzo mnie zaszokował Twój post, by zdobyć się na konstruktywną odpowiedź. Przepraszam.

trash napisał/a:
a nie tylko szukać kolegów do swojego "fanklubu", którzy przytakną główką i powiedzą : dobrze gada dać mu wódki .

Szukam znajomych o podobnych poglądach, a nie "tych", których mogę spotkać na innych forach. Mam nadzieję, że dobrze się czujesz będąc w większości :roll:

PMMCMMMori 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 00:25   

"Nikt nigdy nie jest do końca zniewolony. Nawet więzień, czy osoba torturowana dalej zachowuje wolność myśli, czy tego, że mrugnie okiem, albo ruszy palcem u ręki."

To wdłg. Ciebie jest Wolność (Nawet Szczątkowa).

Więc proszę Bardzo.

Przykuję jakiegoś człowieka łańcuchem do Budy- jak psa
Będę go bił, katował, karmił ochłapami i resztkami ze stołu.
Ale żeby nie było- łańcuch będzie mia 2 metry więc mój nowy Piesek sobie Pobiega.

Czy wdłg. Ciebie będzie On posiadał jakąkolwiek wolność.?.
Dla zabawy wydłubię jeszcze mu oczy, by nie mógł patrzeć.

Ale będzie mógł się ruszać.

Brawo- jeśli to wdłg.Ciebie oznacza jakąkolwiek wolność to ja Dziękuję i w takim wypadku wybieram pętle i stołek.

PMMCMMMori 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 16:30   

Ewidentnie polemizować.

od słownych utarczek, prowokacji etc, mam swoje Zwierzątka na innych forach.

Śmierć lepsza od Tortur.
Daje uwolnienie od Cierpień w sferze Fizycznej....

Hmm.
To zależy.

Bo widzisz- jeśli jakaś Torturowana osoba pewnego dnia Powie:
- O Boże, mam już tego dość, dłużej nie dam rady, dlaczego ja. Będzie mi lepiej jeśli umrę.

To dla mnie to zwykły Cieć, Istotka Godna pogardy i splunięcia.
Poddaje się.

Co innego, gdy osoba będąca w takiej samej sytuacji rzeknie:
- A chu* im w dupę. Chcą się mną bawić.?. Niech kur** zapomną. Na pohybel Sku*wysnom, czas Umierać do Cholery.

To przejaw buntu, walki o Wolność i Godność osobistą.
Lepiej umrzeć niż ulec.
i taka Osoba ma ode mnie pełny Szacunek.

trash

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 20:36   

PMMCMMMori napisał/a:

Bo widzisz- jeśli jakaś Torturowana osoba pewnego dnia Powie:
- O Boże, mam już tego dość, dłużej nie dam rady, dlaczego ja. Będzie mi lepiej jeśli umrę.

To dla mnie to zwykły Cieć, Istotka Godna pogardy i splunięcia.
Poddaje się.

Co innego, gdy osoba będąca w takiej samej sytuacji rzeknie:
- A chu* im w dupę. Chcą się mną bawić.?. Niech kur** zapomną. Na pohybel Sku*wysnom, czas Umierać do Cholery.

To przejaw buntu, walki o Wolność i Godność osobistą.
Lepiej umrzeć niż ulec.
i taka Osoba ma ode mnie pełny Szacunek.

:5: strasznie to dla mnie dziecinne . Tak czy srak wynik jest ten sam.

PMMCMMMori 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 21:02   

trash napisał/a:
strasznie to dla mnie dziecinne . Tak czy srak wynik jest ten sam.

Dziecinne.?.
Gratuluję Dojrzałości.

Widać, iż Honor się dla Ciebie b.liczy. :twisted:

chochlik 

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 23:49   

W dzisiejszych czasach, gdzie jest nas na ziemi 6,8 mld ludzi - nie ma innej możliwości niż demokracja.

Piszesz:
Furwe napisał/a:
Marzy mi się kraj, w którym panuje monarchia, a król ma pełną władzę i nie wtrąca się w życie poddanych. Niczego im nie broni, ale za zbrodnie karze bardzo surowo.

A więc uważasz, że musi istnieć prawo ustawowe, które będzie określać - co jest zbrodnią, a co nie jest. Dzisiaj też generalnie jesteś ograniczony tylko przez przepisy prawne. Podobnie jest z podatkami, tak dzisiaj jak i 500 lat temu, są one egzekwowane. Kiedyś królestwo potrzebowało pieniędzy na utrzymanie wojska, budowanie warowni i wystawne życie. Dzisiaj te pieniądze przynajmniej w założeniu służą ludziom. Wiadomo, że zawsze znajdzie się ktoś, kto chce na tym zarobić. Ale jednak zdecydowana większość idzie na legalne, publiczne cele.

Wiadomo, że można by było wymyślić super ustrój, jak w Zeitgeist'cie czy pomysły JKM. Ale tak się nie da. Po prostu, natura ludzka jest taka, że musi nad nami czuwać bat. Inaczej zawsze znajdzie się ktoś, kto dla własnej wygody będzie chciał wykorzystać innego człowieka. Było wiele pomysłów na idealny ustrój, zobacz nawet na taki socjalizm. W założeniu jest to bardzo atrakcyjny system. Ale co się okazało? Nie sprawdził się. Po prostu.

A teraz z innej strony.

Całkowita wolność jest czymś pięknym. Ale tylko w przypadku, gdy taką wolność otrzymują mądrzy i rozważni ludzie. Ludzie burzą się, kiedy słyszą o przepisach ograniczających wycinanie drzew, połowy ryb, emisję spalin itd..
Ale prawda jest taka, że przez swoją "wolność", przez ostatnie 50 lat człowiek maksymalnie eksploatował ziemię, nie myśląc wcale o konsekwencjach. Poczytaj sobie o zagładzie lasów równikowych, masowych połowach ryb, które w efekcie prowadzą do wymierania wielu gatunków. Efekty ocieplania klimatu masz na co dzień w telewizji. I gwarantuję Ci dzisiaj, że za rok będzie tak samo. Mam nadzieję, że to wspomnisz.
Ja się bardzo cieszę, że UE robi coś w tym kierunku, aby chociaż trochę ograniczać tą samowolkę. Ziemia to nasz wspólny i jak na razie jedyny dom.

Wolność, to odpowiedzialność. To zobowiązanie. Niestety, nie jesteśmy w raju.

Odpowiedz do tematu