Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy seks to grzech???
Autor Wiadomość
Kasia21 

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 18:12   Czy seks to grzech???

Jak to jest z tym seksem....?

Nieśmiały 

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 18:15   

Grzechem jest dla mnie coś, co wykracza poza moje granice moralne i wiem, że z tego powodu mógłbym mieć wyrzuty sumienia. Seks jest jak najbardziej w porządku.
Ostatnio zmieniony przez Nieśmiały Nie 15 Sie, 2010 14:25, w całości zmieniany 1 raz  

mloda92 
Wilczyca

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 18:15   

Jeśli nie służy prokreacji i umacnianiu więzi w małżeństwie to jest grzechem (wg Kościoła Katolickiego)

"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles

Luna

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 18:34   

Lepiej chyba uznać, że nie jest ;-)

eks88 

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 18:51   

Na to pytanie może odpowiedziec sam stwórca ;-) Ale tak na prawdę to sama musisz sobie odpowiedziec na to pytanie zgodnie ze swoim sumieniem.
Według mnie nie jest grzechem, jeżeli dwie osoby tego chcą i oczywiście obydwie są pełnoletni ;-)

antyk
Moderator
666

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 19:29   

Seks jest wspaniały, nie ważne czemu służy (chyba, że to komuś szkodzi) i nieważne czy uprawia się go w małżeństwie lub poza. Nie rozumiem jak można potępiać całkiem normalne i naturalne zachowanie dające tyle przyjemności? Czasami zastanawiam się, czy ci wszyscy pseudo-moralni i pruderyjni ludzie są dziewicami/prawiczkami i zazdroszczą innym, stąd ta niechęć do seksu i jego potępianie? :roll: najwidoczniej tak jest, nikt kto choć raz spróbował seksu nie będzie narzekał (o ile nie mamy do czynienia z molestowaniem/gwałtem, to zupełnie co innego) :-)

Jestem ateistą i nie uznaję wymyślonych przez ludzi grzechów, których to wymyślenie w niektórych kwestiach, zwłaszcza seksualnych, uprzykrza życie :roll: :-?
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

nika811

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 19:34   

Nie, seks to nie grzech ;-) . Takie jest moje zdanie :)
Hmm... czasami cieszę się, że nie jestem katoliczką :-P

Jack_s 
AC/DC

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 23:15   

Nie jest !!!! a nawet jeśli to co ? :twisted:

qwert90 

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 06:15   

O ile sie nie myle to religia uznaje tylko seks w zwiazku malzenskim z uzyciem naturalnych metod antykoncepcji, ale kto by sie w dzisiejszych czasach przejmowal religia :lol:

antyk
Moderator
666

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 14:27   

qwert90 napisał/a:
ale kto by sie w dzisiejszych czasach przejmowal religia :lol:

Oj żebyś się nie zdziwił... ;-)
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

Luna

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 16:05   

Ja jestem katoliczką, ale nie miałam okazji się nad tym głębiej zastanowić :lol:
Jak to ładnie napisał eks88, każdy powinien sam to rozważyć w zgodzie ze swoim sumieniem :-)

Malcolm 

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 00:20   

mloda92 napisał/a:
Jeśli nie służy prokreacji i umacnianiu więzi w małżeństwie to jest grzechem (wg Kościoła Katolickiego)

Jest to grzech i to w dodatku śmiertelny, powoduje całkowite zerwanie naszych relacji z Bogiem. I jeszcze mała uwaga odnośnie tego "(wg Kościoła Katolickiego)", nie jest to wymysł Kościoła tylko jedno z praw w Przykazaniach Bożych..

PS. Zauważyliście, że prawie wszyscy tutaj z poważnymi problemami żyją z daleka od Kościoła? Wymowne..

Bea1169 

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 12:42   

uwazam ze sex nie jest grzechem bo i niby dlaczego ma byc

kotka 

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 15:30   

Sex to normalna ludzka rzecz. Nie jest grzechem. Ja tak uwazam ,ale kazdy ma inne podejscie do tego i inne zdanie.

ALE JEST JEDNO ALE Sex jest grzechem tylko wtedy gdy sie rani druga osobe. (np. Zdrada)

Malcolm 

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 16:09   

Bea1169 napisał/a:
uwazam ze sex nie jest grzechem bo i niby dlaczego ma byc

kotka napisał/a:
Sex to normalna ludzka rzecz. Nie jest grzechem.

kotka napisał/a:
Sex jest grzechem tylko wtedy gdy sie rani druga osobe.

Jeżeli chodzi o Kościół Katolicki to współżycie nie jest grzechem tylko wtedy jeżeli akt ten ma miejsce w sakramentalnym związku i służy wyłącznie prokreacji. Pod każdą inną postacią jest, jak to już wspomniałem grzechem śmiertelnym (nieczystością, prostytucją, rozpustą - różnie to jest nazywane). Wyjątek zachodzi jest jeżeli dana osoba została zgwałcona czy zmuszona do 'tego', wtedy grzech nie występuje. Polecam http://szansaspotkania.net/index.php?page=1998 - myślę, że wiele odpowiedzi rozwieje niewiedzę co niektórych.

Tak to wygląda jeżeli chodzi KK - zakładam, że pytanie autora tematu tyczyło się właśnie tej religii. Jak to wygląda w Buddyzmie, Hinduiźmie, Shinto czy heretyckich wersjach Chrześcijaństwa - nie wiem. Jedynie Islamu mogę być pewny - tam za takie coś płaci się życiem (przynajmniej jeśli chodzi o Kobiety)..

Odpowiedz do tematu