Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy pieniądze dają szczęście?
Autor Wiadomość
Iris_8 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 16:45   Czy pieniądze dają szczęście?

Pozwoliłam sobie założyć nowy temat.
Ostatnio zauważyłam, ze osiągam jakieś wyżyny materializmu :mrgreen:
A tak poważnie, jak myślicie - pieniądze dają szczęście czy nie?

Osobiście uważam, że mogą dać, ponieważ dzięki niemu można żyć spokojnie, pozowlić sobie na rozwój zainteresowań, zobaczyć świat, zrobić sobie operację plastyczną ;-) Tak powaznie - nie chodzi mi o życie w bogactwie i przepychu, dla mnie samym luksusem byłaby możliwość "posiadania" tego, co inni mają za darmo.... spokój i coś jeszcze.

I czy znaczna zmiana Waszych "dochodow" wpłynełaby w jakims stopniu na Waszą fobię?

frotka 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 16:56   

(...)
Ostatnio zmieniony przez frotka Nie 25 Paź, 2009 23:00, w całości zmieniany 1 raz  

Nieśmiały 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 17:02   

Pewnie, ze pieniadze daja szczescie, ale moga prowadzic do obledu, wiec trzeba ich uzywac z glowa [latwo mowic :mrgreen: ]. Nie wiem skad te przyslowie "pieniadze szczescia nie daja", bo jak widac nie kazde przyslowie jest trafne i nalezy je cytowac. Powiedzcie ludziom w krajach afrykanskich, ze pieniadze szczescia nie daja to was zabija smiechem. Z reszta nie trzeba daleko szukac, bo Polska to rowniez nie kraina miodem i mlekiem plynaca.

Maryś 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 17:04   

Powiedziała ''znajoma twarz'' z klasy na lekcji przedsiębiorczości...:
- bez pieniędzy i znajomości jest się nikim!

Czyli wszystko jasne... Kasa rządzi światem.
A jeżeli chodzi o moją opinie to pieniądze to rzecz nabyta- dzsiaj są, jutro ich nie ma! Oczywiście można mieć wszystko, ma się dużo znajomych ale jak się kasa skończy? Co wtedy będzie? Haaaaaaaaa....... Nie przywiązuje uwagi do pieniędzy, np czasami jemy w domu jak lordy a czasami jogurciki i suche bułki i ooo... Ważne, że jest z kim jeść te jogurty- to jest najważniejsze.

modyfikator 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 17:18   

Pieniądze dają szczęście chwilowe. Szczęścia wiecznego raczej nie zagwarantują ;]
Ale jak każde dobro jest potrzebne/niezbędne by żyć, tak samo jak jedzenie, picie, muzyka, słowa, wygląd, rozrywka itp...
Może nie same pieniądze, ale poczucie, że jestem niezależny, ze coś robię, że komuś przez to coś daje, że moje sprzedawane rzeczy przydają się innym, że jestem w czymś dobry, a może i w swojej dziedzinie najlepszy :D , że w ogóle fajnie pracować, zarabiać, tworzyć, poznawać, dzielić się i cieszyć się tym, że teoretycznie mógłbym zagwarantować utrzymanie mojej przyszłej rodzinie gdybym w ogóle ją w przyszłości miał...
To wszystko sprawia, że pieniądze są też potrzebne, i można cieszyć się tym, że się je ma :D

Bea1169 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 18:46   

pieniadze szczescia nie daja ale z nimi jest lzej zyc

michal86 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 19:08   

Same pieniądze szczęścia nie dają ale mogą pomóc w jego osiągnięciu. Można za nie postawić ciepły dom albo podróżować po świecie, oczywiście z kimś.

Disturbed 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 21:07   

Cytat:
Same pieniądze szczęścia nie dają ale mogą pomóc w jego osiągnięciu.

Miałem to samo napisać wyprzedziłeś mnie. :-P Zgadzam się z tym że pieniądze pomagają w osiągnięciu szczęścia, ale same z siebie go nie dają.

magdalencja 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 21:25   

A według mnie pieniądze dają szczęście. W moim domu matka od zawsze wprowadzała atmosferę terroru oszczędzania, tzn. racjonowała ciepłą wodę, np na kąpiel gotowaliśmy wodę w garnkach, albo kaloryfery były wiecznie na minimalnym ogrzewaniu lub wyłączone, bo przecież można założyć trzeci sweter. Kiedyś autentycznie siedziałam w domu w kurtce. Wyrosłam w przekonaniu, że jesteśmy biedni choć tak naprawdę moim rodzicom się dobrze powodzi. Kolejna sprawa pogląd mojej matki wg którego mam być jej wdzięczna, że jeszcze pozwala mi mieszkać w domu. Koniec tego zezwolenia zależy od jej chwilowego kaprysu. Już dwa razu szukałam mieszkania, po czym zmieniła zdania. Dlatego jeśli nie mam na koncie jakieś kwoty, która pozwoli mi na przeżycie sprawia, że mam nieustanne poczucie zagrożenia. Kiedy mam mało kasy i zaczynam o tym myśleć to serce mi wali wpadam w panikę. Sprawia mi radość wpatrywanie się na swoje konto jeśli są tam pieniądze.

plamka123 

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 21:31   

pieniądze nie dają szczęścia gdy nie mogą nic zmienić tracą swoja wartość i staja się tylko papierkami, wtedy nie są wstanie uszczęśliwić a nawet są wstanie wywołać agresję
Gdy pieniądze mogą coś zmienić w naszym życiu wtedy są coś warte i uszczęśliwiają człowieka
Pewnych rzeczy nie da się kupić za pieniądze

frotka 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 21:47   

(...)
Ostatnio zmieniony przez frotka Nie 25 Paź, 2009 23:01, w całości zmieniany 1 raz  

Himself 

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 21:49   

Same pieniadze szczescia nie daja to fakt,ale moga pomoc w osiagnieciu tego szczescia, niestety dziala to i w druga strone i czasem potrafia niezle popsuc zycie.Niestety nie mozna sie obejsc bez nich.

antyk
Moderator
666

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009 23:32   

To zależy. Już inni napisali, że można spełniać swoje marzenia i zapewniać sobie niezbędne do życia rzeczy. To jest szczęście, jak sądzę. Pieniądze je jednak dają. Nie zawsze, ale dają.
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

sstefan 

Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009 05:23   

to zależy od osoby i ludzi posiadajacych pieniądze. Pracuję w takim śmiesznym zakładzie czasami jest jak w komedii, gdy chodzi o pieniądze jak się dzieci kłócą i ciągle im mało a jednego dnia uczciwie nie przepracowali , wiem mieli lepszy start niż ja ale ja mam tą świadomość że w życiu na wszystko sam zapracowałem swoimi rękoma , i nigdy mi nikt niedał. oni pokończyli szkoły ale co z tego jak nieumieją tego wykorzystać a są głąby i ludzie nie do życia, akłótnie w tej rodzinie są o kasę codziennie jakieś żądania. pieniądze dają szczęście tylko wtedy gdy się samemu zarobi ,i będzie się umiało je wykożystać

absurdalna 

Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009 08:14   

Zbyt duża ilość pieniędzy wpłynęłaby na mnie mnie negatywnie. No bo gdybym mogła mieć wszystko, czego pragnę to większość z tych rzeczy szybko straciłaby swój urok...

Teraz mam naprawdę niewiele, dzięki czemu cieszę się błahostkami typu nowy ciuch, wyjście na pizzę czy do kina. I tak mi dobrze ;)

Odpowiedz do tematu