Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy pieniądze dają szczęście?
Autor Wiadomość
dzieciak 

Wysłany: Sro 09 Lis, 2011 13:06   

Szczęścia nie dają, ale ich brak potrafi unieszczęśliwić. Zresztą chyba podobnie jest z wieloma innymi sprawami. To co daje to szczęście? Może mieszanka różnych elementów: trochę pieniędzy, trochę miłości, trochę realizacji zainteresowań, trochę zaspokojenia potrzeb fizjologicznych ;) Pojedynczy element może co najwyżej krótkoterminowo zaspokoić.

Negative 

Wysłany: Sro 09 Lis, 2011 15:02   

Jeżeli cała reszta jest w porządku, to potrafią uszczęśliwić, jeśli nawet na krótko to jednak potrafią.

ChrisRedfield 

Wysłany: Sob 28 Sty, 2012 20:36   

Gdybym miał tyle pieniędzy, że starczyłyby mi one całe życie + do tego byłbym zdrowy, to byłbym wtedy szczęśliwy. Bezpieczeństwo finansowe dużo daje.

Matthias 

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 10:57   

ChrisRedfield napisał/a:
Gdybym miał tyle pieniędzy, że starczyłyby mi one całe życie + do tego byłbym zdrowy, to byłbym wtedy szczęśliwy. Bezpieczeństwo finansowe dużo daje.

Przypuszczam, że i tak nie byłbyś szczęśliwy. Ale jeśli chcesz wierzyć, że kasa da ci szczęście to oczywiście nie ma takich przeszkód.

ChrisRedfield 

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 12:31   

Gdybym miał wystarczająco dużo pieniędzy, nie musiałbym się martwić o to czy mi starczy kasy do końca miesiąca, nie miał bym problemów z czynszem,jedzeniem itp. Oczywiście same pieniądze do szczęścia to za mało, dlatego też napisałem że jeszcze potrzebne jest zdrowie. Bo na co mi pieniądze skoro byłbym np. sparaliżowany. Z pieniędzmi i ze zdrowiem możliwości dalszego działania są znacznie większe.

Matthias 

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 13:10   

Ok, ale i tak podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Nie sądzę byś był wtedy szczęśliwy.

Matias 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 13:34   

Właśne że pieniądze szczęścia nie dają - (takiego prawdziwego szczęścia) Jak nic i nikt inny potrafią zniszczyć relacje między ludźmi.
Znam taki przypadek że nastrój człowieka zmienia się wraz z ilością posiadanych pieniędzy. - zreszta to jest powszechne i wszyscy znają.
Jak nie miała to nawet dzień dobry nie odpowiedziała. Zła na cały świat.
Ostatnio zmieniony przez Matias Nie 29 Sty, 2012 13:34, w całości zmieniany 1 raz  

ChrisRedfield 

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 15:39   

Myślę, że jest to kwestia indywidualna każdego człowieka. Jednego człowieka nadmiar pieniędzy zniszczy np. zachla się, zaćpa itp. albo sodówka mu uderzy do głowy i wszystko co zyskał straci a inny zrobi jakiś pożytek z nich np. spełni jakieś swoje marzenia,zainwestuje itp. Ja np. gdybym wygrał w totolotka to spełnił bym część swoich marzeń, kupił bym akcje,monety kolekcjonerskie itp.,część odłożył,część bym dał rodzicom. Pieniądze nie gwarantują 100 % szczęścia ale pomagają w realizacji wielu rzeczy, ale jak do wszystkiego trzeba mieć głowę.

Michał 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 12:27   

Ale lepiej mieć jakieś pieniądze niż nic

Wisła Kraków

Trzej Królowie Wielkich Miast ŚLĄSK WISEŁKA LECHIA GDAŃSK

Borealis 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 16:09   

Badania pokazują, że pieniądze mają wpływ na szczęście dopóki nie wystarczają do zaspokojenia głównych potrzeb, tzn. jak człowieka nie stać na cokolwiek ponad spłatę rachunków i żarcia (lub nawet na to nie ma kasy) to oczywiście przyczyniają się do jego nieszczęścia.

ALE, powyżej pewnego progu, gdy zaspokojone są główne potrzeby, im więcej pieniędzy- tym mniej wpływają na nasze szczeście. I mogą równie dobrze przyczynić się do nieszczęścia.

Statystyki pokazują, że osoby które wygrały miliony na loteriach są na dłuższą metę tak szczęśliwe jak, uwaga... Ludzie sparaliżowani w wypadkach. W znacznym procencie fortuna nie tylko nie poprawia, ale wręcz niszczy im życie. Przyczynia się do konfliktów rodzinnych, izolacji i niszczenia związków interpersonalnych, poczucia winy, intryg finansowych, czy paradoksalnie- panicznego strachu przed utratą owej fortuny.

Nie muszę chyba podawać przykładów ludzi Bogatych a cholernie nieszczęśliwych, znamy ich wiele. Wbiła mi się w pamięć Marylin Monroe- znana wszystkim seksbomba Hollywood, wiebliona na świecie. Otóż mało kto wie że była ona osobiście cholernie nieszczęśliwa, wbrew fortunie i sławie- cierpiała bo była bardzo inteligentna i wrażliwa a wszyscy traktowali ją jako obiekt pożądania i interesów. Nie mogła u nikogo znaleźć ciepła i bliskości, a jej małżeństwa się sypały.

Najlepiej to wszystko podsumowuje demotywator (czy raczej motywator :)) "Najszczęśliwsze chwile w życiu nie mają nic wspólnego z pieniędzmi". W sumie racja...

podmuch_deszczu 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 19:35   

pieniądze to taka podstawa na której można zbudować szczęście. coś ala fundament ew. ziemia pod sadzone drzewko 8-) mając pieniądze można wiele, nie mając ich człowiek jest skazany na porażkę/klęskę/depresję/itd/etc/itp... :roll:

McNulty 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 19:49   

Jasne, że dają. A przynajmniej dają większe możliwości. Jak ma się stabilność finansową na pewno łatwiej jest zająć się "budową" własnego szczęście.

Wiem, że banał nad banały, ale jakie pytanie taka odpowiedź.

Moje motto: "Gorączka jest najlepszym filmem w historii."

Kertoip 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 19:59   

Tak.

karolina912 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:02   

gorzej jeżeli przez posiadanie pieniedzy nie wiemy czy znajomi, którzy tak chętnie z nami rozmawiają chcą rzeczywiście z nami porozmawiać czy wykorzystać. Ale jak wiadomo, zwykle skrajności są najgorsze, ja zdecydowanie wybieram "środek" : )

nathandrake 

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 23:31   

Myślę ze pieniądze nie dają szczęścia, owszem pomagają spełniać marzenia, ale nie kupimy za nie prawdziwych uczuć.
Niestety żyjemy w czasach gdzie bogiem jest pieniądz, wszystko jest skomercjalizowane, za wszystko trzeba płacić. A my gonimy za kasą bo bez niej nie da się żyć.

Odpowiedz do tematu