Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy pieniądze dają szczęście?
Autor Wiadomość
ramzesthesecond

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012 15:44   

nathandrake napisał/a:
Niestety żyjemy w czasach gdzie bogiem jest pieniądz, wszystko jest skomercjalizowane, za wszystko trzeba płacić. A my gonimy za kasą bo bez niej nie da się żyć.

Mysle ze mozna powiedziec tak o czasach jakos od 4000 l p.n.e. do 2012 n.e. Moge sie mylic do do dolnej granicy ale penwiee nie duzo.

Mrrrukocia 
Kici kici

Ostrzeżeń:
 7/3/4
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 18:48   

Mysle ze to wszystko zalezy od tego jaka ktos ma definicje na szczescie..bo jesli dla jednego szczescie oznacza dom z basenem albo podruzowanie to owszem ze pieniadze mu to szczescie przyniosa. A jesli czlowiek jest niezadowolony sam w sobie to nie mysle ze posiadanie pieniedzy to moze zmienic..moze zmienic otoczenie i poczuc sie lepiej ale na jak dlugo? i czy calkowicie poczuje szczescie? moze chwilowo.gdzie materialne rzeczy i zachcianki przykroja te smutki. Mysle ze to zalezy od ludzi i to kim sa..

‡–‡ ‡—‡ —‡—
‡—‡ ‡–‡ ‡

Phobos 

Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 19:12   

Amen

jesuis 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 20:47   

Mrrrukocia napisał/a:
A jesli czlowiek jest niezadowolony sam w sobie to nie mysle ze posiadanie pieniedzy to moze zmienic..moze zmienic otoczenie i poczuc sie lepiej ale na jak dlugo?

Przypomniała mi się łacińska maksyma: Caelum non animum mutant, qui trans mare currunt (Zmieniają niebo, a nie usposobienie ci, którzy płyną za morze).

Neurotyk91 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 20:53   

Czytam właśnie książkę "Mieć czy być" Ericha Fromma, i ona uświadomiła mi, że problem nastawienia na posiadanie jest znacznie głębszy niż sama kwestia pieniędzy i zbytków, czyli zwykły materializm. Podejrzewam, że każdemu należącemu do kultury Zachodu ta książka tak ukazałaby jego chciwość w różnych dziedzinach życia, że byłby solidnie zaskoczony.

timidus 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 21:23   

Neurotyk91
zarzuciłbyś jakimś cytatem, co by miał o czym rozmyślać przed pójściem spać? ;-)

Neurotyk91 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 21:49   

Trudno mi przytoczyć jakieś zgrabne aforyzmy, głównym walorem książki jest analiza poszczególnych dziedzin ludzkiego życia w kontekście nastawienia na posiadanie, czyli w naszej kulturze, oraz nastawienia na bycie, czyli pożądanym, zdrowym społeczeństwie. Poza tym bardzo ciekawa jest analiza tekstów biblijnych jako dotyczących właśnie "trybu" bycia. Bardzo podoba mi się jeden cytat z Fromma, ale z innej książki- "Ucieczka od wolności" (jest w planach :-) )

"Nowoczesny człowiek żyje w iluzji, że wie, czego pragnie – gdy tymczasem pragnie dokładnie tego, czego się od niego oczekuje, że będzie pragnął."

timidus 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 21:56   

Spoko.
Trzeba będzie przeczytać i jedną i drugą.

zdemolowane 

Wysłany: Pon 26 Mar, 2012 22:45   

Może szczęścia nie dają, ale dzięki nim z pewnością można zapobiec niektórym nieszczęściom.
Chociaż są ludzie, którzy stwierdzą, że za pieniądze można kupić totalnie wszystko. O ile dla kogoś kulminacją szczęścia jest drogi samochód, zaś miłość jest jednoznaczna z usługami prostytutek.
"Uciekam od tego świata, bo zaczynam uważać, że ten świat jest troszeczkę... nie wiem. Może ja mam inną duszę, może ja powinienem żyć w innej epoce, może ja nie pasuję do tej epoki, może ja nie pasuję do tych ludzi."

truthseeker 

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012 20:24   

Pieniądze na pewno dają komfort w życiu. A często zwyczajny komfort to max tego, co możemy od życia oczekiwać. Trwała "pełnia szczęścia" występuje tylko w bajkach i w świecie reklam.

Phobos 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012 12:51   

Szkoda że za pieniądze nie można kupić zdrowia - reszta by przyszła sama...

śpiączka 

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012 22:53   

Moim zdaniem każdy człowiek indywidualnie podchodzi do szczęścia, wszystko zależy od jego ambicji i priorytetów. Dla niektórych totalnym fartem będzie siedzenie w kasie po uszy chociaż przez miesiąć, by pozniej mowić, że było fajnie. Inni mają to co najmniej w nosie.

MissCharming 

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 22:40   

śpiączka napisał/a:
Moim zdaniem każdy człowiek indywidualnie podchodzi do szczęścia, wszystko zależy od jego ambicji i priorytetów.

Dokładnie ;-) Zależy od indywidualnego systemu wartości.
''Śpi. Nie mam zamiaru go budzić. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przyszło mu do głowy, jak bardzo sen jest podobny do śmierci. Może gdyby to wiedział, nie spałby tyle. A może właśnie dlatego to robi...''

Walczy.

Odpowiedz do tematu