Ciekawą osobą jesteś(przenikliwą), ciekawi mnie ile masz lat?(wiem że kobiet się o wiek nie pyta ale to przecież forum - ja łamie konwenase ).
Dziękuję za komplement
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział:
- Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.
— George Bernard Shaw
_________________ ''Śpi. Nie mam zamiaru go budzić. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przyszło mu do głowy, jak bardzo sen jest podobny do śmierci. Może gdyby to wiedział, nie spałby tyle. A może właśnie dlatego to robi...''
''Silniejsza osobowość - silniejsze cierpienie, straszniejsze upadki, większa amplituda przeżyć. Być silnym - to boli''
— Anna Kamieńska
_________________ ''Śpi. Nie mam zamiaru go budzić. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przyszło mu do głowy, jak bardzo sen jest podobny do śmierci. Może gdyby to wiedział, nie spałby tyle. A może właśnie dlatego to robi...''
Rozbijasz mnie...
Poddaję się - już brak mi słów, a tym bardziej cytatów.
To nie wojna
''Czy jest coś gorszego niżeli śmierć? Życie, jeśli pragniesz umrzeć''
— Seneka Młodszy
Ci którzy wiedzą że wiedzą- za tymi należy podążać, bo są mędrcami
Ci którzy wiedzą że nie wiedzą- tym należy nauczyć i wywyższyć bo to prostaczkowie
Ci którzy nie wiedzą że wiedzą- tych należy obudzić, bo są uśpieni i nieświadomi
Ci którzy nie wiedzą że nie wiedzą- tych należy się wystrzegać bo są głupcami.
Nie wiem kto jest autorem tego podziału, Sokrates czy Platon (ci dwaj filozofowie ZAWSZE mi się mylą ), tym niemniej uwielbiam tą koncepcję
_________________ Jedyne czego należy się bać, to strach.
''Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat'' - Emil Cioran
'Z punktu widzenia Rewolucji Światowej, ludzie zasadniczo dzielą się na dwie kategorie: na tych, którym trzeba natychmiast poderżnąć gardło i na tych, którym na razie nie trzeba'
"(...) the complete woman must also have an asshole"
Za tym krótkim zdaniem kryje się głęboka myśl, że nie należy wyolbrzymiać własnych wad (które często nawet nie są wadami, a czymś zupełnie naturalnym), ani idealizować "przeciwnego obozu". Bo ideałów nie ma - a przynajmniej nie wg naszej nierealnej definicji ideału. Prawdziwym ideałom też śmierdzą nogi, przez co dadzą się lubić i nie straszą po nocach.