Jest oddzielny temat o dr House, ale pomyślałam, że można stworzyć temat zbiorczy.
Czyli - lubicie oglądać seriale? Jeśli tak, to jakie i co Was w nich ujęło? Macie swój ulubiony? Może wciąż pamiętacie jakiś ulubiony tasiemiec z dzieciństwa?
Dalej, wypisujcie te wartościowe
Kiedy chodziłam do podstawówki, oglądałam z bratem sporo seriali. Te szczęśliwe czasy, kiedy człowiek miał mnóstwo czasu ^^ Dziś wiem, że były to na ogół nudne, głupawe produkcje - ale jakiś sentyment do nich pozostał. A były to :Drużyna A, MacGyver, Strażnik Teksasu, Nieustraszony.
Później wyrosłam i przez lata uważałam, że seriale to głupota, strata czasu, nuda itd. Aż da czasu gdy pojawiło się Z Archiwum X, serial wszechczasów. Nie mogłam się doczekać kolejnych odcinków, na okrągło rozmyślałam nad nimi, słuchałam muzyki, kupowałam książki. Dopiero od Losta uzależniłam się w podobnym stopniu
Jakoś nie dokończyłam tego serialu, ostatnie odcinki nie były zresztą ciekawe. 9 sezonów to gruba przesada. Większość fanów zresztą wypowiadała się w necie, że 2 ostatnie były niepotrzebne.
Moim absolutnym faworytem jest obecnie Lost. Długo się przed nim broniłam, uważając za kolejny kiepski wymysł rodem z USA, ale któregoś dnia, kiedy nie było nic innego w telewizji, włączyłam na tvp1 i wsiąkłam
Nieważne, że była to już połowa 1 serii, ale zobaczyłam dżunglę nocą, gonitwy, porwania, strach, dziwne szepty - i od razu mnie to zainteresowało Odtąd oglądałam co tydzień, a 3 i 4 serię ściągnełam z neta, Aktualnie niecierpliwie czekam na 5.
A serial ten lubię za wciągające zagadki, ciekawe i pogłębione psychologicznie postaci, nadzwyczajne zjawiska, atmosferę tajemnicy, bogactwo wątków. To chyba jedyny serial, o którym można snuć tyle różnych teorii Fora internetowe aż huczą od różnych przypuszczeń i domysłów, a scenarzyści najczęściej i tak wymyślają coś niespodziewanego
Oglądam też króciutkie seriale na podstawie kobiecej klasyki powieści, które często lecą na tvnstyle. Oglądałam już: Dumę i Uprzedzenie, Perswazje, Rozważną i Romantyczną (na podstawie książek Jane Austen), Jane Eyre (wg Charlotte Bronte) oraz Pokój z widokiem i Targowisko próżności.
Wszystkie również polecam.
Są lepsze od adaptacji filmowych, bo wiadomo, w serialu jest więcej czasu, żeby przekazać akcję powieści.
Oglądałam też Simpsonów, ale niestety, nie ma już ich.
Tyle. Z jeszcze nie oglądanych ciekawią mnie Miasteczko Twin Peaks, Wybrańcy Obcych, Fringe i Dynastia Tudorów, ale to może kiedyś
_________________ "...Everything Happens For A Reason..."
Locke (Lost)
Tak, moda na sukces:D Nie, żartuję, ale oczywiście miałem swoje ulubione seriale i dalej mają u mnie ten status, ale niestety nie są już puszczane. Moim ulubionym, najbardziej fajnym serialem jaki kiedykolwiek powstał jest oczywiście Macgyver Nic go nie przewali:) Bardzo mi się podobał Mac ze względu na swoje opanowanie, niesamowite zdolności, Unikanie przemocy, każdy odcinek był super i szacunek dla Macyvera:) Następny serial, który jest na 2 miejscu to Z Archiwum X. Kto nie zna sławnego x fles, również bardzo miło się go oglądało, jeszcze mam gdzieś na dvd bo były ostatnio dodawane tzn. całe sezony były do kupienia, ale z braku $ nie dałem rady:) Team A się widziało, nieustraszony, ogólnie bardzo miło to wspominam:)
_________________ "Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy niż niektórzy w ciągu całego życia"
Później wyrosłam i przez lata uważałam, że seriale to głupota, strata czasu, nuda itd.
Miałem dokładnie to samo.
Rzecz jasna później to się zmieniło i teraz można by było wymieniać i wymieniać co tam czasem (w zależności od czasu) gości na ekranie mojego monitora lub telewizora.
Również na dobre zaczęło się od wspomnianego Lost-a, ale zdzierżyłem tylko dwa sezony bo później zaczęli motać, aż w końcu się pogubiłem. Na bieżąco śledzę Prison Break i... Desperate Housewives oraz polski "Londyńczycy", coraz częściej Californiacation i od przypadku właśnie House`a. Na resztę póki co nie starcza czasu.
A i zapomniałbym o zupełnej klasyce seriali komediowych Swiat wg Bundych
W zamierzchłych czasach byłam fanką serialu Beverly Hills 90210 . Poza tym innych nie pamiętam. Generalnie nie jestem zwolenniczką seriali bo szybko się irytuję i jak w scenariuszu nie idzie coś po mojej myśli to się wkurzam .
Tak prawdę mówiąc to oststnio podobało mi się Ranczo ale nie widziałam wszystkich odcinków.
A czy jest tu ktoś kto odlądał Czterech pancernych? Ja niestety nie widziałam całej serii ale wiem, że ten serial miał i nadal ma wielkie wzięcie więc tak tylko pytam czy nie oglądaliście czy też może zapomnieliście o nim.
A czy jest tu ktoś kto odlądał Czterech pancernych?
Ja tak trochę, ale oglądałam bez zaangażowania W sumie to mój brat oglądał, a ja razem z nim, ale rzadko.
Cytat:
Wyjątkiem od tego niedawno był Lost, a konkretniej pierwszy sezon, który oglądałem z zapartym tchem i który w mojej opinii był genialny. Niestety kolejne sezony, nie miały już tej boskiej iskry geniuszu i najzwyczajniej na świecie przynudzały.
No coś Ty A mówiąc poważnie, I sezon faktycznie był najlepszy i wielu fanów tak twierdzi.
Ale pozostałe sezony są tylko troszeczkę słabsze Wciąż są błyskotliwe odcinki, scenarzyści zaskakują, no i fabuła stwarza wiele możliwości - łatwo dodać nowych bohaterów (i usunąć starych...), dodać nowe wątki. Mi się serial podoba niezmiennie, nawet się cieszę, że się tak rozwinął
A i internetowe dyskusje są pasjonujące
Ale wiadomo, każdy ma inny gust.
Włatców Móch też trochę oglądałam, ale zaczęli mnie irytować i przestałam
Locke (Lost)
Wciąż są błyskotliwe odcinki, scenarzyści zaskakują, no i fabuła stwarza wiele możliwości - łatwo dodać nowych bohaterów (i usunąć starych...), dodać nowe wątki
A który to już sezon? Później oni wydostali się z tej wyspy chyba... już nie wiem sam zgubiłem się po drugim sezonie.
Co do Włatców Móch jakoś nigdy mnie to nie bawiło... w sumie to mam nawet o tym dosyć złe zdanie, ale zachowam je dla siebie
Zdecydowanie wolę kultowy już South Park.
Internetowe dyskusje są fascynujące, a szczególnie z fajnymi, sympatycznymi i zarazem ciekawymi osobami, jak chociażby z Tobą.
Jej, jak miło Tak, to wielka zaleta internetu, że można rozmawiać na różne fajne tematy z tak miłymi osobami, jak Wy wszyscy
Cytat:
A który to już sezon? Później oni wydostali się z tej wyspy chyba...
21 stycznia rozpoczyna się emisja 5 sezonu, przedostatniego.
Tak, na koniec 4 sezonu 8 osób opuściło wyspę. A inni rozbitkowie... zniknęli wraz z wyspą
Locke (Lost)
Hmmmm...w sumie tych seriali to się trochę nazbierało przez te kilkanaście lat
Z tego co pamiętam to tak, kiedyś jak byłam mała to oglądałam wszystko co popadnie, w szczególności Drużynę A, Nieustraszonego, Skrzydła i ostatnio odświeżanego przez Sci-Fi Channel Zagubiony W Czasie - te dwa ostatnie są dla naprawdę kultowe zatem gorąco je polecam
Z ostatnich lat no to będzie to Grey's Anatomy (Chirurdzy) i Dr House. Aczkolwiek Chirurdzy się zaczynają wypalać, no cóż tak to jest z serialami, że albo one się skończą, albo skończą się pomysły scenarzystom..smutne
I nie wiem czy można to tutaj zaliczyć, bo to bardziej kreskówka niż serial, no ale zaryzykuję Garfield i Przyjaciele - osobiście jestem uzależniona od wszystkiego co związane z tym przeuroczym rudym kotem - komiksy, krótsze i dłuższe filmy rysunkowe ( tych wersji z komputerowym Garfem nie akceptuję). Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam najlepsza kreskówka wszechczasów, jednakże nie dla małych dzieci, bardziej dla tych ciut starszych i dorosłych.
Narazie tyle jestem w stanie sobie przypomnieć, najwyżej jeszcze dopiszę
EDIT: Hah..wiedziałąm że czegoś zapomniałam Jeszcze są seriale kryminalne: z polskich to będą Odwróceni (świetny....dorównuje tym z zachodu, tylko szkoda że tylko 13 odcinków ), Glina (chociaż jest truszkę trudny, bo trzeba bardzo uważać żeby nie przeoczyć jakiegoś szczegóły, bo można łatwo zgubić wątek ) i stara Ekstradycja, chociaż teraz już w sumie nie pamiętam czy byla naprawdę godna uwagi
Z zagranicznych to wymienię przede wszystkim Cold Case (Dowody Zbrodni) - świetny mieli pomysł z wykorzystaniem i wykonaniem retrospekcji - jest przez to oryginalny. Oraz Without A Trace (Bez Śladu) - on jest poprostu dobry, za całokształt
Tak, dawno temu też oglądałam Skrzydła. Sympatyczny serial, do obejrzenia w sam raz po całym dniu w szkole. Tak samo jak Przyjaciele, w sam raz na rozluźnienie. Niestety, zaczęłam oglądać pod koniec jego emisji, więc za dużo nie zobaczyłam.
Z polskich oglądam tylko BrzydUlę i nawet mnie ten serial wciągnął. Nie spodziewałam się, że będzie tak przyjemny. Krótki, lekki i można obejrzeć ładne stroje ^^
Kiedyś na TVP1 leciał niezły serial Budząc zmarłych, kryminalny, jak wskazuje tytuł. Też mi się podobał, ma chyba lecieć 2 seria
Locke (Lost)
Z polskich oglądam tylko BrzydUlę i nawet mnie ten serial wciągnął. Nie spodziewałam się, że będzie tak przyjemny. Krótki, lekki i można obejrzeć ładne stroje ^^
O właśnie! Brzydula - ale ta kolumbijska, czyli pierwowzór. Świetna nie do przebicia. Niestety po obejrzeniu własnie tej wersji nie jestem w stanie ocenic pozytywnie żadnej innej wersji tego serialu, nawet polskiej, pozytywnie.
Luna napisał/a:
Kiedyś na TVP1 leciał niezły serial Budząc zmarłych, kryminalny, jak wskazuje tytuł. Też mi się podobał, ma chyba lecieć 2 seria
W czwartek leciała kontynuacja:) pierwszy odcinek nie-wiem-której-serii. Serialik w porządku, ale jakoś mnie nie wciągnął tak jak Cold Case czy Without A Trace