Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seriale
Autor Wiadomość
Luna

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009 14:01   Seriale

Jest oddzielny temat o dr House, ale pomyślałam, że można stworzyć temat zbiorczy.

Czyli - lubicie oglądać seriale? Jeśli tak, to jakie i co Was w nich ujęło? Macie swój ulubiony? Może wciąż pamiętacie jakiś ulubiony tasiemiec z dzieciństwa?
Dalej, wypisujcie te wartościowe :)

Kiedy chodziłam do podstawówki, oglądałam z bratem sporo seriali. Te szczęśliwe czasy, kiedy człowiek miał mnóstwo czasu ^^ Dziś wiem, że były to na ogół nudne, głupawe produkcje - ale jakiś sentyment do nich pozostał. A były to :Drużyna A, MacGyver, Strażnik Teksasu, Nieustraszony.

Później wyrosłam i przez lata uważałam, że seriale to głupota, strata czasu, nuda itd. Aż da czasu gdy pojawiło się Z Archiwum X, serial wszechczasów. Nie mogłam się doczekać kolejnych odcinków, na okrągło rozmyślałam nad nimi, słuchałam muzyki, kupowałam książki. Dopiero od Losta uzależniłam się w podobnym stopniu :)
Jakoś nie dokończyłam tego serialu, ostatnie odcinki nie były zresztą ciekawe. 9 sezonów to gruba przesada. Większość fanów zresztą wypowiadała się w necie, że 2 ostatnie były niepotrzebne.

Moim absolutnym faworytem jest obecnie Lost. Długo się przed nim broniłam, uważając za kolejny kiepski wymysł rodem z USA, ale któregoś dnia, kiedy nie było nic innego w telewizji, włączyłam na tvp1 i wsiąkłam :)
Nieważne, że była to już połowa 1 serii, ale zobaczyłam dżunglę nocą, gonitwy, porwania, strach, dziwne szepty - i od razu mnie to zainteresowało :) Odtąd oglądałam co tydzień, a 3 i 4 serię ściągnełam z neta, Aktualnie niecierpliwie czekam na 5.
A serial ten lubię za wciągające zagadki, ciekawe i pogłębione psychologicznie postaci, nadzwyczajne zjawiska, atmosferę tajemnicy, bogactwo wątków. To chyba jedyny serial, o którym można snuć tyle różnych teorii :) Fora internetowe aż huczą od różnych przypuszczeń i domysłów, a scenarzyści najczęściej i tak wymyślają coś niespodziewanego :)

Oglądam też króciutkie seriale na podstawie kobiecej klasyki powieści, które często lecą na tvnstyle. Oglądałam już: Dumę i Uprzedzenie, Perswazje, Rozważną i Romantyczną (na podstawie książek Jane Austen), Jane Eyre (wg Charlotte Bronte) oraz Pokój z widokiem i Targowisko próżności.
Wszystkie również polecam.
Są lepsze od adaptacji filmowych, bo wiadomo, w serialu jest więcej czasu, żeby przekazać akcję powieści.

Oglądałam też Simpsonów, ale niestety, nie ma już ich.

Tyle. Z jeszcze nie oglądanych ciekawią mnie Miasteczko Twin Peaks, Wybrańcy Obcych, Fringe i Dynastia Tudorów, ale to może kiedyś :)

Jack_s 
AC/DC

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009 15:59   

Tak, moda na sukces:D Nie, żartuję, ale oczywiście miałem swoje ulubione seriale i dalej mają u mnie ten status, ale niestety nie są już puszczane. Moim ulubionym, najbardziej fajnym serialem jaki kiedykolwiek powstał jest oczywiście Macgyver Nic go nie przewali:) Bardzo mi się podobał Mac ze względu na swoje opanowanie, niesamowite zdolności, Unikanie przemocy, każdy odcinek był super i szacunek dla Macyvera:) Następny serial, który jest na 2 miejscu to Z Archiwum X. Kto nie zna sławnego x fles, również bardzo miło się go oglądało, jeszcze mam gdzieś na dvd bo były ostatnio dodawane tzn. całe sezony były do kupienia, ale z braku $ nie dałem rady:) Team A się widziało, nieustraszony, ogólnie bardzo miło to wspominam:)

manu 
Infinita Tristeza

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009 18:40   

Luna napisał/a:
Później wyrosłam i przez lata uważałam, że seriale to głupota, strata czasu, nuda itd.

Miałem dokładnie to samo. :-)
Rzecz jasna później to się zmieniło i teraz można by było wymieniać i wymieniać co tam czasem (w zależności od czasu) gości na ekranie mojego monitora lub telewizora.

Również na dobre zaczęło się od wspomnianego Lost-a, ale zdzierżyłem tylko dwa sezony bo później zaczęli motać, aż w końcu się pogubiłem. Na bieżąco śledzę Prison Break i... Desperate Housewives :-> oraz polski "Londyńczycy", coraz częściej Californiacation i od przypadku właśnie House`a. Na resztę póki co nie starcza czasu.
A i zapomniałbym o zupełnej klasyce seriali komediowych Swiat wg Bundych :mrgreen:

nika811

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009 10:42   

W zamierzchłych czasach byłam fanką serialu Beverly Hills 90210 :oops: . Poza tym innych nie pamiętam. Generalnie nie jestem zwolenniczką seriali bo szybko się irytuję i jak w scenariuszu nie idzie coś po mojej myśli to się wkurzam :-P .

Tak prawdę mówiąc to oststnio podobało mi się Ranczo ale nie widziałam wszystkich odcinków.

A czy jest tu ktoś kto odlądał Czterech pancernych? :mrgreen: Ja niestety nie widziałam całej serii ale wiem, że ten serial miał i nadal ma wielkie wzięcie więc tak tylko pytam czy nie oglądaliście czy też może zapomnieliście o nim.

Luna

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009 12:27   

Cytat:
A czy jest tu ktoś kto odlądał Czterech pancernych?

Ja tak trochę, ale oglądałam bez zaangażowania :-P W sumie to mój brat oglądał, a ja razem z nim, ale rzadko.

Cytat:
Wyjątkiem od tego niedawno był Lost, a konkretniej pierwszy sezon, który oglądałem z zapartym tchem i który w mojej opinii był genialny. Niestety kolejne sezony, nie miały już tej boskiej iskry geniuszu i najzwyczajniej na świecie przynudzały.

No coś Ty :-P A mówiąc poważnie, I sezon faktycznie był najlepszy i wielu fanów tak twierdzi.
Ale pozostałe sezony są tylko troszeczkę słabsze :) Wciąż są błyskotliwe odcinki, scenarzyści zaskakują, no i fabuła stwarza wiele możliwości - łatwo dodać nowych bohaterów (i usunąć starych...), dodać nowe wątki. Mi się serial podoba niezmiennie, nawet się cieszę, że się tak rozwinął :)
A i internetowe dyskusje są pasjonujące :)
Ale wiadomo, każdy ma inny gust.

Włatców Móch też trochę oglądałam, ale zaczęli mnie irytować i przestałam :-)

manu 
Infinita Tristeza

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009 12:32   

Luna napisał/a:
Wciąż są błyskotliwe odcinki, scenarzyści zaskakują, no i fabuła stwarza wiele możliwości - łatwo dodać nowych bohaterów (i usunąć starych...), dodać nowe wątki

A który to już sezon? Później oni wydostali się z tej wyspy chyba... już nie wiem sam zgubiłem się po drugim sezonie.

Co do Włatców Móch jakoś nigdy mnie to nie bawiło... w sumie to mam nawet o tym dosyć złe zdanie, ale zachowam je dla siebie ;-)
Zdecydowanie wolę kultowy już South Park.

Makaron 

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009 12:11   

Polskie seriale przede wszystkim, ale Chirurdzy, Dr House, Archiwum X, też mogą być.

Kazimierz Matan

Luna

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009 12:47   

Cytat:
Internetowe dyskusje są fascynujące, a szczególnie z fajnymi, sympatycznymi i zarazem ciekawymi osobami, jak chociażby z Tobą.

Jej, jak miło :) Tak, to wielka zaleta internetu, że można rozmawiać na różne fajne tematy z tak miłymi osobami, jak Wy wszyscy :)

Cytat:
A który to już sezon? Później oni wydostali się z tej wyspy chyba...

21 stycznia rozpoczyna się emisja 5 sezonu, przedostatniego.
Tak, na koniec 4 sezonu 8 osób opuściło wyspę. A inni rozbitkowie... zniknęli wraz z wyspą :)

maarit 

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 01:11   

Hmmmm...w sumie tych seriali to się trochę nazbierało przez te kilkanaście lat ;-)
Z tego co pamiętam to tak, kiedyś jak byłam mała to oglądałam wszystko co popadnie, w szczególności Drużynę A, Nieustraszonego, Skrzydła i ostatnio odświeżanego przez Sci-Fi Channel Zagubiony W Czasie - te dwa ostatnie są dla naprawdę kultowe :-D zatem gorąco je polecam :mrgreen:

Z ostatnich lat no to będzie to Grey's Anatomy (Chirurdzy) i Dr House. Aczkolwiek Chirurdzy się zaczynają wypalać, no cóż tak to jest z serialami, że albo one się skończą, albo skończą się pomysły scenarzystom..smutne :-?

I nie wiem czy można to tutaj zaliczyć, bo to bardziej kreskówka niż serial, no ale zaryzykuję ;-) Garfield i Przyjaciele - osobiście jestem uzależniona od wszystkiego co związane z tym przeuroczym rudym kotem - komiksy, krótsze i dłuższe filmy rysunkowe ( tych wersji z komputerowym Garfem nie akceptuję). Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam :mrgreen: najlepsza kreskówka wszechczasów, jednakże nie dla małych dzieci, bardziej dla tych ciut starszych i dorosłych.

Narazie tyle jestem w stanie sobie przypomnieć, najwyżej jeszcze dopiszę ;)

EDIT: Hah..wiedziałąm że czegoś zapomniałam ;-) Jeszcze są seriale kryminalne: z polskich to będą Odwróceni (świetny....dorównuje tym z zachodu, tylko szkoda że tylko 13 odcinków :-( ), Glina (chociaż jest truszkę trudny, bo trzeba bardzo uważać żeby nie przeoczyć jakiegoś szczegóły, bo można łatwo zgubić wątek ;-) ) i stara Ekstradycja, chociaż teraz już w sumie nie pamiętam czy byla naprawdę godna uwagi :-P
Z zagranicznych to wymienię przede wszystkim Cold Case (Dowody Zbrodni) - świetny mieli pomysł z wykorzystaniem i wykonaniem retrospekcji - jest przez to oryginalny. Oraz Without A Trace (Bez Śladu) - on jest poprostu dobry, za całokształt :->

Luna

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 15:55   

Tak, dawno temu też oglądałam Skrzydła. Sympatyczny serial, do obejrzenia w sam raz po całym dniu w szkole. Tak samo jak Przyjaciele, w sam raz na rozluźnienie. Niestety, zaczęłam oglądać pod koniec jego emisji, więc za dużo nie zobaczyłam.

Z polskich oglądam tylko BrzydUlę i nawet mnie ten serial wciągnął. Nie spodziewałam się, że będzie tak przyjemny. Krótki, lekki i można obejrzeć ładne stroje ^^

Kiedyś na TVP1 leciał niezły serial Budząc zmarłych, kryminalny, jak wskazuje tytuł. Też mi się podobał, ma chyba lecieć 2 seria :)

maarit 

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 16:21   

Luna napisał/a:

Z polskich oglądam tylko BrzydUlę i nawet mnie ten serial wciągnął. Nie spodziewałam się, że będzie tak przyjemny. Krótki, lekki i można obejrzeć ładne stroje ^^

O właśnie! Brzydula - ale ta kolumbijska, czyli pierwowzór. Świetna :mrgreen: nie do przebicia. Niestety po obejrzeniu własnie tej wersji nie jestem w stanie ocenic pozytywnie żadnej innej wersji tego serialu, nawet polskiej, pozytywnie.

Luna napisał/a:
Kiedyś na TVP1 leciał niezły serial Budząc zmarłych, kryminalny, jak wskazuje tytuł. Też mi się podobał, ma chyba lecieć 2 seria :)

W czwartek leciała kontynuacja:) pierwszy odcinek nie-wiem-której-serii. Serialik w porządku, ale jakoś mnie nie wciągnął tak jak Cold Case czy Without A Trace :)

total-21 

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 01:29   

Dawniej - Zdarzyło Się Jutro, Z Archiwum X, Pitbull, Glina, Lost, Prison Break, Kompania Braci, Dragon Ball

Aktualnie już tylko Plebania - dla mnie to najlepszy polski serial/telenowela.

Generalnie od seriali wolę filmy.

maarit napisał/a:

O właśnie! Brzydula - ale ta kolumbijska, czyli pierwowzór. Świetna :mrgreen: nie do przebicia.

Pełna zgoda.

Divinus 

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 02:50   

Z najdawniejszych czasów, super serial Nieustraszony (:

Kilka lat temu oglądałem praktycznie wszystko, czyli M jak Miłość, Świat wg kiepskich, na dobre i na złe, plebania, klan, itd..

Jeszcze z pół roku temu oglądałem pierwszą miłość, teraz tylko od czasu do czasu, jak akurat przejdę obok tv ^^

Dziś praktycznie telewizji nie oglądam, więc problemu nie ma [;

Luna

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 12:10   

Zaczęła się 5 seria Lost :) Super. Dwa odcinki od razu, właściwie 3, łącznie z podsumowującym 4 serię. Jest się czym zachwycać. Uwielbiam ten serial :)

Cytat:
Z najdawniejszych czasów, super serial Nieustraszony (:

Ooo, pamiętam. Pełno osób to ogladało. Gdzie te czasy, gdy w tv było tylko parę seriali na krzyż :)

cbr600 

Wysłany: Wto 27 Sty, 2009 14:00   

The Big Bang Theory, Dexter, Merlin, The Mentalist to ostatnimi czasy. Kiedyś Airwolf, Drużyna A ,MacGyver chyba jak każdy :D

Odpowiedz do tematu