Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ściśli czy humaniści

Czy bardziej czujesz się:
humanistą
36%
 36%  [ 30 ]
umysłem ścisłym
36%
 36%  [ 30 ]
jedno i drugie
16%
 16%  [ 14 ]
ani jedno, ani drugie
10%
 10%  [ 9 ]
Głosowań: 83
Wszystkich Głosów: 83

Autor Wiadomość
Soledad 

Wysłany: Sob 31 Gru, 2011 01:34   

u mnie też z fizyką najgorzej... nie wiem czy jestem humanistką, niby mam talent do języków, umiem się w miarę dogadać w 4 językach obcych, ale jak trzeba napisać wypracowanie to już nie daję rady, wręcz wpadam w panikę na samą myśl. a najgorzej po polsku. przez całe liceum nie oddałam ani jednej pracy pisemnej, zawsze się czymś szło wymigać, np. odpowiedzią ustną, którą wolałam już bardziej niż te cholerne wypracowania.

Kertoip 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 18:38   

Ścisły w 100% fiza i matma na pierwszym miejscu.

Borealis 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 22:12   

W ostatnich czasach doszło do dewaluacji pojęcia "humanista"- teraz jest to często nieudacznik który nie umie matematyki :p

Ja jestem chyba humanistą klasycznym, czyli z definicji uniwersalnym. Polski, historia, języki, WOS świetnie mi idą ale ze ścisłymi też nie jest najgorzej (geografię uwielbiam, matma ok, lubię fizykę teoretyczną i kwantową :twisted: ).

J. polski- diablo mało praktyczny przedmiot, ale mam bardzo mocne skłonności do pisania wszelkich tekstów (a to akurat praktyczne)- wypracowań/analiz/formalności/tego co lubię najbardziej czyli kreatywnych wariactw. :) Literatura i polonistyka są fajne.
Historia- równie mało praktyczny przedmiot, ale co ja poradzę że go wielbię... Analizy geopolityczne, procesy ekonomiczne, podboje, prawo- piękne :twisted:
WOS- prawo, społeczeństwo, polityka- też lubię bardzo.
Angielski/niemiecki/języki- bardzo lubię (jako jeden z nielicznych lubię ten drugi język :D )

Geografia- naprawdę lubię i cierpię że nie ma jej w ogóle na moim profilu...
Matma- OK, choć mam tragicznych nauczycieli tego przedmiotu
Fizyka- zwykłą średnio lubię, bardzo lubię teoretyczną/kwantową/kosmiczną :-P
Chemia i biologia- nienawidzę z całego serca :evil:

Już widzę że w przyszłości będę miał dylemat: iść w stronę bardziej praktycznych i materialnych studiów (prawo/ekonomia, bo ją też wielbię) czy bardziej artystycznych, ryzykownych przy szukaniu pracy ale takich z których będę miał pełną satysfakcję (w stylu filozofii czy dziennikarstwa).
Ostatnio zmieniony przez Borealis Pon 02 Sty, 2012 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

czarownica 
włóczęga

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 10:53   

zdecydowanie humanistką,polski,historia,wos,języki obce to przedmioty stworzone w sam raz dla mnie
aczkolwiek w ostatnim czasie odkrywam w sobie niewielki talencik do przedmiotów ścisłych,moi nauczyciele z liceum i gimnazjum byliby zdziwieni widząc mnie rozwiązującą zadania z matematyki czy fizyki,niektóre nawet mi wychodzą ;-)

"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer

sok_z_zuka 

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 18:44   

chyba ścisły, ale z całek nie umiem (choć są dość proste, tylko trzeba się nauczyć pewnych schematów).

Za to jak czytam różniaste wiersze (albo słucham jak moja siostra coś tam na głoś czyta), to się zastanawiam, o co temu kolesiowi (autorowi) chodziło???

So go and bow your head and weep For your world won't change while you sleep

Map 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 18:12   

Umysł ścisły, ale skierowany bardziej na fizykę niż matematykę. Co prawda z matematyką czy mechaniką nie mam problemów, zaliczam na 3, ale ciężko by mi było dostać lepszą ocenę. Liczenie po raz xx tego samego typu zadań po prostu mnie nuży. Dlatego wolę fizykę czy samo projektowanie (narazie mam podstawy), bo częściej trzeba pomyśleć i pokombinować, by dojść do dobrego rozwiązania, a to jest o wiele ciekawsze. :mrgreen:

A i z przedmiotami humanistycznymi problemów nigdy nie miałem, niektóre naprawdę lubiłem, a od czasu do czasu pisuję nawet jakieś teksty/opowiadania dla przyjemności. :-)

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 18:22   

W zamyśle temat miał bardziej traktować o ścieżkach "racjonalizm" i "romantyzm", a nie o ocenach z przedmiotów w ogólniaku. Podejście chłodne i logiczne albo uduchowione i marzycielskie. Umysł kontra serce. Einstein vs Dostojewski.

Tak sobie wtrącam, bo lubię.

sok_z_zuka 

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 22:22   

Map napisał/a:
Umysł ścisły, ale skierowany bardziej na fizykę niż matematykę. Co prawda z matematyką czy mechaniką nie mam problemów, zaliczam na 3, ale ciężko by mi było dostać lepszą ocenę. Liczenie po raz xx tego samego typu zadań po prostu mnie nuży. Dlatego wolę fizykę czy samo projektowanie (narazie mam podstawy), bo częściej trzeba pomyśleć i pokombinować, by dojść do dobrego rozwiązania, a to jest o wiele ciekawsze.

O, tu się zgadzam. Mechana, wydymałka to niezła sieka.
Podstawy projektowania (praca z programami CAD) jest dość ciekawy.
Ale już PKM mnie raczej niezbyt ciekawił.

So go and bow your head and weep For your world won't change while you sleep

Map 

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 01:07   

Musiałeś użyć słowa wydymałka? Właśnie w tej chwili powinienem się do niej uczyć, kolokwium i egzamin niedługo. :-D PKM i podobne przedmioty mnie nie czekają, budownictwo - czyli w zasadzie projekty chyba tylko w CADzie będą, później obliczenia.

Mosze Elkman napisał/a:
W zamyśle temat miał bardziej traktować o ścieżkach "racjonalizm" i "romantyzm", a nie o ocenach z przedmiotów w ogólniaku. Podejście chłodne i logiczne albo uduchowione i marzycielskie. Umysł kontra serce. Einstein vs Dostojewski.

Patrząc w ten sposób... to u mnie oba podejścia się łączą. Z jednej strony podziwiam piękno natury, zachwycam się sztuką, poezją, osiągnięciami cywilizacji, nauką, doskonałościami człowieka, ale z drugiej strony... zachwycam się tym wszystkim poprzez pryzmat nauk ścisłych. Np. piękno natury podziwiam rozważając, jak to niesamowite, że miliardy lat chaotycznych zderzeń czątek we wszechświecie i miliony lat ewolucji człowieka sprawiły, że nasz umysł na widok zieleni drzew czy odbić światła i kolorów w deszczu wydziela endorfiny powodujące w nas zachwyt, itp, etc., Każdy aspekt piękna mógłbym tłumaczyć matematyką i biologią, czując przy tym sferę marzycielską i duchową.

W zasadzie to taki skrót mojej własnej filozofii życiowej i sposóbu postrzegania świata, które to wykształciłem 1,5 roku temu. :mrgreen:

Zelgadiss 

Wysłany: Sro 16 Maj, 2012 19:29   

Zdecydowanie umysł humanistyczny. Przedmioty ścisłe są dla mnie baaardzo nuuuudne :p

xavras 

Wysłany: Sro 16 Maj, 2012 20:19   

Artysta ... Studiuję na uczelni technicznej, zawsze lubiłem przedmioty ścisłe. Ale, kiedy słyszę jak ktoś mnie wrzuca do worka "ścisłowiec", jednocześnie oznajmiając, że nie mam pojęcia o pięknie i kulturze to się we mnie coś gotuje ... Nie lubię być szufladkowany. Dlatego ten podział na humanistów i umysły ścisłe jest osobiście bardzo krzywdzący. Szczególnie jeśli powstał on dla ludzi leczących kompleksy słabych ocen z matmy w szkole.

onaczylikto 

Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 21:23   

Czuję się umysłem typowo ścisłym- antywypracowaniowym. Lubię liczenie i kombinowanie. Ale od zawsze ciągnęło mnie też do muzyki. Grałąm w orkiestrze flażoletowej, ale fobia sprawiła, że zrezygnowałam i to był mój koniec z muzyką.
Chciałabym grać na gitarze elektrycznej :roll: ... może jak lęki miną... :shock: :twisted:
Ostatnio zmieniony przez onaczylikto Czw 17 Maj, 2012 21:25, w całości zmieniany 1 raz  

timidus 

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 02:06   

onaczylikto napisał/a:
Czuję się umysłem typowo ścisłym- antywypracowaniowym.

Jedno z drugim przecież nie koliduje. Wręcz przeciwnie — na potrzeby szkolne lepiej jest stosować logiczne myślenie, zachowywać strukturę wypracowania, znajdować związki przyczynowo-skutkowe, tezy popierać argumentami (albo wskazywać na cytaty), a nie tworzyć jakieś dumania ubrane w stosy wyszukanych, ładnie brzmiących epitetów, że wreszcie nie wiadomo co autor miał na myśli.

Odpowiedz do tematu