Chciałabym zwiedzić mnóstwo miejsc na świecie, a w szczególności Francję, Włochy, Hiszpanię, Niemcy, Rosję, Czechy, Chorwację, Serbię, USA, Chiny, Japonię, Arabię Saudyjską, Wietnam.
A ja chciałbym pożyć parę miesięcy w Korei Północnej, ew. na Kubie. Może to wreszcie by mnie otrzeźwiło i wykorzeniło do końca mój głupawy sentyment do ustrojów totalitarnych i zamordyzmu
_________________ Do you not cross the border line
Between good and evil?
You got to find your own state of mind
You’re reaching out for another world
A place where dreams come true
A place to create, a mental atmosphere [Cosmic Gate - Mental Atmosphere]
Dysponuje ktoś może jakimś przewodnikiem po Wiedniu w formacie pdf?
Ewentualnie samego Innere Stadt?
Będę mial niespełna 2 dni na to miasto, a muszę zaplanować plan zwiedzania
_________________ "Nil admirari - niczemu się nie dziwić"
Horacy.
Mnie też interesuje podróżowanie, ale głównie zorganizowane wycieczki (bo z moimi językami jest kiepsko poza tym ciężko jest podróżować samemu), czyli zwiedzanie. Swoją przygode rozpoczęłem w Paryżu, okolicach Tours i ogólnie Szampani. No i jeszcze piekne zamki nad Loarą. Polecam. Teraz szukam czegoś taniego, we Włoszech, może ktoś był? Poleci kierunek? Północ? Południe?
Pozdrawiam podróżowiczów.
_________________ ''Doświadczenie-nazwa, jaką nadajemy własnym błędom.''
--Wilde, Oscar
Ostatnio zmieniony przez west Wto 02 Sie, 2011 10:51, w całości zmieniany 1 raz
Ja zwiedziłam wiele krajów. Oczywiście z fobią ciężko jest... w tym roku byłam w hiszpani, ale ciężko było z moją fobią, bo było tam mnóstwo ludzi i bardzo się bałam... ale z 2 strony mówiłam sobie, że jestem tutaj dla siebie... i jakoś to było. polecam podróże każdemu. To wspaniała przygoda. Jest ciężko, bo są tłumy ludzi i czułam się fatalnie, strasznie... ale polecam mimo wszystko.
Ja bym chciała zwiedzić przede wszystkim Polskę, bo mamy mnóstwo pięknych miejsc. Chciałabym pojechać do Wieliczki, do Krakowa, do Zakopanego. Ot takie skromne marzenia, nie jestem wymagająca tylko, że nie pojadę, ani nic zwiedzać nie będę, bo skoro ja się potrafię zgubić w niedużym budynku, to co by było dopiero w zupełnie obcym mieście
Miasta, które najbardziej miałbym ochotę zwiedzić to na pewno: Sydney, Los Angeles, Nowy Jork, Rzym no i Paryż. Marzą mi się również piękne plaże w Tajlandii i rejs statkiem po Morzu Karaibskim
Swoją pierwszą w życiu za graniczną podróż odbyłem w '99 r. do Kanady, choć niewiele wtedy zwiedziłem, bo prosto z lotniska pojechałem do małej mieściny Lac-Brome ok. 100 km od Montrealu, gdzie spędziłem 3 tygodnie u mojej nieżyjącej już ciotki.
Kolejną podróż za ocean (i ostatnią niestety) miałem dwa lata później w osławionym roku 2001 do Nowego Jorku, spędziłem wtedy pod NY dwa miesiące wakacji i kierując się błędnym z dzisiejszej perspektywy myśleniem wróciłem do PL, co uważam za swój błąd, bo więcej nie dostałem już od losu szansy wyjazdu do Stanów. Gdybym wtedy wiedział, że tak marnie ułoży mi się w życiu, to pewnie bym tam został. Gdybanie...
Później wielokrotnie byłem we Włoszech, w różnych miastach, zwiedziłem Austrię, Czechy, Słowację no i to właściwie koniec moich wojaży.
_________________ ,,Jedyne co mam, to złudzenia..."
Nie byłem nigdzie, nie licząc kilkugodzinnego pobytu w czeskiej części Cieszyna. Gdzie bym chciał pojechać? Jakoś nigdy specjalnie o tym nie myślałem, ale jeśli już, to Ameryka Południowa, Australia, Nowa Zelandia.
to miałeś ciekawe podróże, na prawdę
Włochy są chyba najpiękniejsze
// nadcytowanie usunięte
W każdym kraju jest coś pięknego ale są i brzydkie miejsca, zależy kto czego oczekuje. Włochy są ciekawe, bo bardzo zróżnicowane, Wenecja wg mnie jest przereklamowana, za to podobało mi się bardzo w Neapolu, dzikie miasto pozornie bez składu i ładu, gdzie mało kto respektuje czerwone światło na drodze, a wypadków mniej niż u nas.
Największe wrażenie jednak zrobił na mnie lot do Kanady, mój pierwszy lot samolotem i od razu na spory dystans, pamiętam że ostatnie dwie noce przed odlotem nie mogłem spać, byłem bardzo ciekawy jak to jest lecieć samolotem, jak to będzie z tą zmianą czasu itp. Chyba faktycznie pierwszy raz jest zawsze najważniejszy
_________________ ,,Jedyne co mam, to złudzenia..."
Miałem okazję zwiedzić Wielki Kanion, Yellowstone, wodospad Niagara (przeżycia niesamowite), Nowy Jork, Waszyngton i Chicago, ale ostatnie kilka lat spędzam w moim rodzinnym mieście (nawet w wakacje nie chce mi się ruszać z domu). W następnym roku mam jednak powrócić do tych lepszych nawyków i wybrać się na kangurzy ląd (o ile fundusze pozwolą). Póki co wolę nie zapeszać.
Z racji, że często zdarza mi się marzyć (gorzej z realizowaniem tychże planów), myślałem też o takim spontanicznym road trippingu po Europie, bez zbędnych rzeczy. Podróżowanie auto stopem, zwiedzanie europejskich miast itd. Gdyby ktokolwiek był chętny na takie doświadczenie, proszę pisać!
marzy mi się podróż gdzieś daaaaaaleko. Australia, Afryka...
Europy troszki zwiedziłam i całym sercem kocham Hiszpanię.
patrząc pod kątem specyficznej atmosfery, otwartości ludzi, fajnie było w Genewie. Muszę tam kiedyś wrócić.
_________________ `Too weird to live, and too rare to die..
ja z chęcią pojechalabym wszedzie oprócz Antarktydy, Grenlandii i Korei Północnej oczywiscie.
Ale najbardziej chciałabym pojechac do ; Włoszech (uwielbiam wloska kuchnie i w ogóle ciepłe morze ), Angli, Francji, Kanady, Słowacji no i do Rzymu jeśli chodzi o miasta i Wenecji (a tam pojade juz za kilka lat